Diversiteit verbetert de wetenschap. Wetenschappers moeten een diverse achtergrond hebben, waaronder vrouwen, zwarte en etnische minderheden en LGBT+-wetenschappers. Deze diversiteit draagt op unieke wijze bij aan de wetenschap. En dat moet gevierd worden. Dus laten we juni vieren als LGBT pride maand.

Helaas zijn positieve verhalen van LGBT+ wetenschappers, vooral diegenen die lesbisch, biseksueel of transgender zijn, of zich identificeren op een manier die niet netjes in een van de vier letters past, moeilijk te vinden. Er zijn echter enkele voorbeelden. Ter ere van LGBT pride month kiezen we 2 grote wetenschappers om te vieren.

Sara Josephine Baker

Zij was arts en werd de eerste directeur van New Yorks Bureau of Child Hygiene en een belangrijke kracht in de gezondheid van kinderen en moeders in de Verenigde Staten (1908). Baker was lesbisch, feminist en feministe.

In tegenstelling tot de nadruk die veel van haar collega's legden op volksgezondheid in laboratoria, concentreerde Baker zich op preventieve gezondheidsmaatregelen en de sociale context van ziekte. Haar werk met arme moeders en kinderen in de immigrantengemeenschappen van New York City had een dramatisch effect op de moeder- en kindersterftecijfers en werd een voorbeeld voor steden in het hele land en het in 1912 opgerichte United States Children's Bureau. (Lees meer)

Haar werk op het gebied van de effecten van armoede op het welzijn van zuigelingen stelde haar in staat te zorgen voor het laagste kindersterftecijfer in een Amerikaanse stad in het begin van de jaren 1900. Dit was een hele prestatie in die tijd.

Ze ging midden jaren 30 met pensioen. Daarna verhuisde ze naar New Jersey met haar levenspartner, romanschrijfster Ida Wylie, en een andere vrouwelijke arts, Louise Pearce. Ze deelden een huis tot Bakers dood in 1945.

29SCIB_SPAN-master1050

Ben Barres

Hij was een neurobioloog van Stanford en is helaas onlangs overleden.

Als wetenschapper hielp hij ons te begrijpen dat glia geen saaie ondersteunende cellen zijn, maar een cruciale symbiotische relatie hebben met neuronen. Hij stond bekend om zijn grote werk als neurobioloog en ook om de zaken waarvoor hij vocht. Ben Barres was openlijk en onvermurwbaar transgender en was de eerste transpersoon die werd toegelaten tot de National Academies of Science. Hij was een onvermoeibare pleitbezorger voor vrouwen in de academische wereld en voor zijn studenten.

"Ben was een opmerkelijk persoon. Hij zal worden herinnerd als een briljante wetenschapper die ons begrip van gliacellen heeft veranderd. Maar ook als een onvermoeibare pleitbezorger die gelijkheid en diversiteit bij elke gelegenheid bevorderde." zei Marc Tessier-LavignePhD, voorzitter van de Stanford Universiteit, in een persbericht.

Ben Barres schreef een opiniestuk, gepubliceerd door Nature in 2006 genaamd Doet het geslacht er echt toe? Hij bekritiseerde verschillende academici voor de suggestie dat "vrouwen niet vooruitkomen in de wetenschap vanwege aangeboren onvermogen". Zijn artikel bevat solide gegevens en bewijzen die zijn standpunt en zijn persoonlijke ervaring ondersteunen.

30barres-artikelGroot

Geboren in 1954, is hij in 1997 op 43-jarige leeftijd overgestapt. Voor die tijd, als een MIT undergraduate, loste hij een moeilijk wiskunde probleem op dat de rest van zijn vrijwel geheel mannelijke klas had verbijsterd. Toen suggereerde zijn professor dat zijn vriend het werk gedaan moest hebben. Als promovendus verloor hij een beurswedstrijd van een mannelijke collega. Maar zijn mannelijke collega had een zesde gepubliceerd van wat hij publiceerde. Hij was een Stanford professor die onlangs een transitie had ondergaan. En hij hoorde een faculteitslid zeggen, "Ben Barres gaf een geweldig seminar vandaag, maar toen... zijn werk is veel beter dan dat van zijn zus."

"Verreweg het grootste verschil dat ik heb gemerkt is dat mensen die niet weten dat ik transgender ben mij met veel meer respect behandelen," schreef hij in Nature. "Ik kan zelfs een hele zin afmaken zonder onderbroken te worden door een man."

LGBT trots en strijd in STEAM

De STEM-sector (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) heeft moeite om vrouwen en raciale minderheden vast te houden. En nu, een studie levert kwantitatief bewijs dat hetzelfde probleem geldt voor sommige seksuele minderheden. Maar er is een twist: de retentie is lager voor mannen die zich identificeren als LGBQT (lesbisch, homo, biseksueel en queer). Terwijl LGBQT-vrouwen juist meer kans hebben om door te stromen in bèta/techniek dan hun heteroseksuele collega's.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen