Η ποικιλομορφία βελτιώνει την επιστήμη. Οι επιστήμονες θα πρέπει να προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μαύρων και των εθνοτικών μειονοτήτων και των ΛΟΑΤ+ επιστημόνων. Η ποικιλομορφία συμβάλλει στην επιστήμη με μοναδικό τρόπο. Και αυτό πρέπει να γιορτάζεται. Ας γιορτάσουμε λοιπόν τον Ιούνιο ως μήνα υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ.

Δυστυχώς, οι θετικές ιστορίες των ΛΟΑΤ+ επιστημόνων, ειδικά εκείνων που είναι λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ ή ταυτίζονται με τρόπο που δεν ταιριάζει σε κανένα από τα τέσσερα γράμματα, είναι δύσκολο να βρεθούν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια παραδείγματα. Προς τιμήν του μήνα υπερηφάνειας LGBT επιλέγουμε 2 σπουδαίους επιστήμονες για να γιορτάσουμε.

Sara Josephine Baker

Ήταν γιατρός και έγινε η πρώτη διευθύντρια του Γραφείου Παιδικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης και καθοριστική δύναμη για την υγεία των παιδιών και των μητέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες (1908). Η Baker ήταν λεσβία, φεμινίστρια και σουφραζίστρια.

Σε αντίθεση με την έμφαση που έδιναν πολλοί συνάδελφοί της στην εργαστηριακή δημόσια υγεία, η Baker επικεντρώθηκε στα προληπτικά μέτρα υγείας και στο κοινωνικό πλαίσιο της ασθένειας. Το έργο της με τις φτωχές μητέρες και τα παιδιά στις κοινότητες μεταναστών της Νέας Υόρκης είχε δραματικό αντίκτυπο στα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας και αποτέλεσε πρότυπο για τις πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και για το Γραφείο Παιδιού των Ηνωμένων Πολιτειών, που ιδρύθηκε το 1912. (Διαβάστε περισσότερα)

Το έργο της σχετικά με τις επιπτώσεις της φτώχειας στην ευημερία των βρεφών της επέτρεψε να εξασφαλίσει το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικού θανάτου σε αμερικανική πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για την εποχή εκείνη.

Συνταξιοδοτήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Μετά από αυτό, μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ με τη σύντροφό της, τη συγγραφέα Ida Wylie, και μια άλλη γυναίκα γιατρό, τη Louise Pearce. Μοιράζονταν ένα σπίτι μέχρι το θάνατο της Baker το 1945.

29SCIB_SPAN-master1050

Ben Barres

Ήταν νευροβιολόγος από το Στάνφορντ και δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα.

Ως επιστήμονας, μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι τα γλοία δεν είναι βαρετά υποστηρικτικά κύτταρα, αλλά έχουν μια κρίσιμη συμβιωτική σχέση με τους νευρώνες. Ήταν γνωστός για το σπουδαίο έργο του ως νευροβιολόγος αλλά και για τους σκοπούς για τους οποίους αγωνιζόταν. Ο Ben Barres ήταν ανοιχτά και ανυποχώρητα τρανσέξουαλ και ήταν το πρώτο τρανς άτομο που έγινε δεκτό στις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών. Υπήρξε ακούραστος υποστηρικτής των γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο και των φοιτητών του.

"Ο Μπεν ήταν ένα αξιοσημείωτο άτομο. Θα τον θυμόμαστε ως έναν λαμπρό επιστήμονα που μεταμόρφωσε την κατανόησή μας για τα γλοιακά κύτταρα. Αλλά και ως ακούραστος υποστηρικτής που προωθούσε την ισότητα και την πολυμορφία σε κάθε ευκαιρία". δήλωσε ο Marc Tessier-Lavigne, PhD, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σε δελτίο τύπου.

Ο Ben Barres έγραψε ένα άρθρο γνώμης, που δημοσιεύτηκε από το Nature το 2006 με τίτλο Έχει πραγματικά σημασία το φύλο; Επέκρινε αρκετούς ακαδημαϊκούς για την άποψη ότι "οι γυναίκες δεν προοδεύουν στην επιστήμη λόγω έμφυτης ανικανότητας". Το άρθρο του παρουσιάζει στέρεα στοιχεία και αποδείξεις για να υποστηρίξει τη στάση του και την προσωπική του εμπειρία.

30barres-articleΜεγάλο

Γεννήθηκε το 1954 και μετατράπηκε σε 43 ετών το 1997. Πριν από αυτό, ως προπτυχιακός φοιτητής του ΜΙΤ, έλυσε ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα που είχε μπερδέψει τους υπόλοιπους φοιτητές της τάξης του που ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες. Τότε, ο καθηγητής του για να υποδείξει ότι ο φίλος του πρέπει να έχει κάνει τη δουλειά. Ως διδακτορικός φοιτητής, έχασε έναν διαγωνισμό υποτροφίας από έναν άνδρα συμφοιτητή του. Ωστόσο, ο συνάδελφός του είχε δημοσιεύσει το ένα έκτο από ό,τι δημοσίευσε εκείνος. Ήταν ένας καθηγητής του Στάνφορντ που είχε πρόσφατα μετατραπεί. Και άκουσε ένα μέλος ΔΕΠ να λέει: "Ο Μπεν Μπαρρές έδωσε ένα σπουδαίο σεμινάριο σήμερα, αλλά μετά η δουλειά του είναι πολύ καλύτερη από της αδελφής του".

"Μακράν, η κύρια διαφορά που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι είμαι τρανσέξουαλ μου φέρονται με πολύ περισσότερο σεβασμό", έγραψε στο Nature. "Μπορώ ακόμη και να ολοκληρώσω μια ολόκληρη πρόταση χωρίς να με διακόπτει ένας άντρας".

LGBT υπερηφάνεια και αγώνας στο STEAM

Ο τομέας STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διατήρηση γυναικών και φυλετικών μειονοτήτων. Και τώρα, μια μελέτη παρέχει ποσοτικά στοιχεία ότι το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για ορισμένες σεξουαλικές μειονότητες. Αλλά υπάρχει μια ανατροπή: Η διατήρηση είναι χαμηλότερη για τους άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως LGBQT (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και queer). Ενώ οι LGBQT γυναίκες είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να επιμείνουν στο STEM από ό,τι οι ετεροφυλόφιλες συνομηλίκους τους.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα