Разнообразието подобрява науката. Учените трябва да произхождат от различни среди, включително жени, чернокожи и представители на малцинствата и ЛГБТ+. Разнообразието допринася за науката по уникален начин. И това трябва да бъде отбелязано. Затова нека отбележим юни като месец на гордостта на ЛГБТ.

За съжаление е трудно да се намерят положителни истории за ЛГБТ+ учени, особено за тези, които са лесбийки, бисексуални, транссексуални или се идентифицират по начин, който не се вписва точно в нито една от четирите букви. Въпреки това има някои примери. В чест на месеца на ЛГБТ+ гордостта избираме 2 велики учени, които да отбележим.

Сара Джоузефин Бейкър

Тя е лекар и става първият директор на Бюрото за детска хигиена в Ню Йорк, което допринася за развитието на детското и майчиното здраве в САЩ (1908 г.). Бейкър е лесбийка, феминистка и суфражистка.

За разлика от много свои колеги, които наблягат на лабораторното обществено здраве, Бейкър се фокусира върху превантивните здравни мерки и социалния контекст на болестите. Нейната работа с бедни майки и деца в имигрантските общности на Ню Йорк оказва драматично въздействие върху майчината и детската смъртност и се превръща в модел за градовете в цялата страна, както и за създаденото през 1912 г. Бюро за децата на САЩ. (Прочетете повече)

Работата ѝ върху влиянието на бедността върху благосъстоянието на бебетата ѝ позволява да осигури най-ниския процент на детска смъртност в американски град в началото на 1900 г. По онова време това е било голямо постижение.

Пенсионира се в средата на 30-те години. След това се премества в Ню Джърси заедно с партньорката си в живота, писателката Айда Уайли, и друга жена лекар, Луиз Пиърс. Те споделят една къща до смъртта на Бейкър през 1945 г.

29SCIB_SPAN-master1050

Бен Барес

Той беше невробиолог от Станфорд и за съжаление почина наскоро.

Като учен той ни помогна да разберем, че глиите не са скучни поддържащи клетки, а имат критична симбиотична връзка с невроните. Беше известен с голямата си работа като невробиолог, както и с каузите, за които се бореше. Бен Барес беше открит и категоричен транссексуален и беше първият транссексуален човек, приет в Националната академия на науките. Той беше неуморен защитник на жените в академичните среди и на своите студенти.

"Бен беше забележителен човек. Той ще бъде запомнен като брилянтен учен, който промени разбирането ни за глиалните клетки. Но също така като неуморен защитник, който насърчаваше равенството и разнообразието на всяка крачка." каза Marc Tessier-Lavigne, д-р, президент на Станфордския университет, в съобщение за медиите.

Бен Барес написа статия, публикувана от Nature през 2006 г., озаглавена Наистина ли полът има значение? Той разкритикува няколко учени за това, че предполагат, че "жените не напредват в науката поради вродена неспособност". Статията му показва солидни данни и доказателства в подкрепа на неговата позиция и личния му опит.

30barres-articleLarge

Роден е през 1954 г. и преминава в друга професия през 1997 г. на 43-годишна възраст. Преди това, като студент в Масачузетския технологичен институт, решава трудна математическа задача, която обърква останалите от почти изцяло мъжкия му клас. Тогава професорът му предположил, че приятелят му трябва да е свършил работата. Като докторант той губи конкурс за стипендия от свой колега мъж. Въпреки това колегата му е публикувал една шеста от това, което той е публикувал. Той е професор от Станфорд, който наскоро е преминал в друг тип професия. И той чул един преподавател да казва: "Бен Барес изнесе страхотен семинар днес, но след това работата му е много по-добра от тази на сестра му."

"Основната разлика, която съм забелязал, е, че хората, които не знаят, че съм транссексуален, се отнасят към мен с много по-голямо уважение", пише той в Nature. "Дори мога да завърша цяло изречение, без да ме прекъсва мъж."

ЛГБТ гордост и борба в STEAM

В областта на STEM (наука, технологии, инженерство и математика) има проблем със задържането на жените и расовите малцинства. И сега, проучване предоставя количествени доказателства, че същият проблем се отнася и за някои сексуални малцинства. Но има и обрат: задържането е по-ниско при мъжете, които се идентифицират като ЛГБКИ (лесбийки, гейове, бисексуални и куиър). Докато ЛГБТИ жените всъщност имат по-голяма вероятност да се задържат в STEM, отколкото техните хетеросексуални връстници.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони