Monimuotoisuus parantaa tiedettä. Tutkijoiden tulisi olla taustaltaan erilaisia, mukaan lukien naiset, mustat ja etniset vähemmistöt sekä LGBT+-tutkijat. Monimuotoisuus edistää tiedettä ainutlaatuisella tavalla. Ja tätä on juhlittava. Juhlitaan siis kesäkuussa LGBT-ylpeyskuukautta.

Valitettavasti positiivisia tarinoita LGBT+-tutkijoista, erityisesti lesboista, biseksuaaleista, transsukupuolisista tai sellaisista, jotka eivät sovi mihinkään näistä neljästä kirjaimesta, on vaikea löytää. Joitakin esimerkkejä kuitenkin löytyy. LGBT-ylpeyskuukauden kunniaksi valitsimme 2 upeaa tiedemiestä juhlistettavaksi.

Sara Josephine Baker

Hän oli lääkäri, ja hänestä tuli New Yorkin lapsihygieniaviraston ensimmäinen johtaja ja merkittävä tekijä lasten ja äitien terveyden edistämisessä Yhdysvalloissa (1908). Baker oli lesbo, feministi ja suffragisti.

Toisin kuin monet hänen kollegansa, jotka painottivat laboratoriopohjaista kansanterveyttä, Baker keskittyi ennaltaehkäiseviin terveystoimenpiteisiin ja sairauksien sosiaaliseen kontekstiin. Hänen työnsä köyhien äitien ja lasten parissa New Yorkin maahanmuuttajayhteisöissä vaikutti dramaattisesti äitiys- ja lapsikuolleisuuteen, ja siitä tuli malli koko maan kaupungeille sekä vuonna 1912 perustetulle Yhdysvaltain lastenvirastolle. (Lue lisää)

Hänen työnsä köyhyyden vaikutuksista vauvojen hyvinvointiin antoi hänelle mahdollisuuden varmistaa 1900-luvun alussa alhaisimman lapsikuolleisuusluvun yhdysvaltalaisessa kaupungissa. Tämä oli aikamoinen saavutus noihin aikoihin.

Hän jäi eläkkeelle 1930-luvun puolivälissä. Sen jälkeen hän muutti New Jerseyyn elämänkumppaninsa, kirjailija Ida Wylien, ja toisen naislääkärin, Louise Pearcen, kanssa. He jakoivat talon Bakerin kuolemaan asti vuonna 1945.

29SCIB_SPAN-master1050

Ben Barres

Hän oli Stanfordin neurobiologi, joka valitettavasti menehtyi hiljattain.

Tutkijana hän auttoi meitä ymmärtämään, että glia ei ole tylsä tukisolu, vaan sillä on kriittinen symbioottinen suhde neuronien kanssa. Hänet tunnettiin loistavasta työstään neurobiologina ja myös asioista, joiden puolesta hän taisteli. Ben Barres oli avoimesti ja järkähtämättömästi transsukupuolinen, ja hän oli ensimmäinen transhenkilö, joka hyväksyttiin kansallisiin tiedeakatemioihin. Hän oli väsymätön akateemisten naisten ja opiskelijoidensa puolestapuhuja.

"Ben oli merkittävä ihminen. Hänet tullaan muistamaan loistavana tiedemiehenä, joka muutti käsitystämme gliasoluista. Mutta myös väsymättömänä puolestapuhujana, joka edisti tasa-arvoa ja monimuotoisuutta joka käänteessä"," sanoi Marc Tessier-LavigneStanfordin yliopiston presidentti, tohtori, lehdistötiedotteessa.

Ben Barres kirjoitti mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin Nature-lehdessä vuonna 2006 nimellä Onko sukupuolella todella väliä? Hän kritisoi useita akateemikkoja siitä, että he ovat väittäneet, että "naiset eivät etene tieteessä synnynnäisen kyvyttömyyden vuoksi". Hänen artikkelissaan esitetään vankkoja tietoja ja todisteita hänen kantansa ja henkilökohtaisen kokemuksensa tueksi.

30barres-artikkeliSuuri

Hän syntyi vuonna 1954 ja siirtyi vuonna 1997 43-vuotiaana. Sitä ennen MIT:n opiskelijana hän ratkaisi vaikean matemaattisen ongelman, joka oli hämmentänyt hänen lähes pelkästään miehistä koostuvan luokkansa muita oppilaita. Silloin hänen professorinsa ehdotti, että hänen poikaystävänsä olisi tehnyt työn. Tohtoriopiskelijana hän hävisi apurahakilpailun miespuoliselle kollegalleen. Miespuolinen kollega oli kuitenkin julkaissut kuudesosan siitä, mitä hän. Hän oli Stanfordin professori, joka oli hiljattain muuttunut. Ja hän kuuli erään tiedekunnan jäsenen sanovan: "Ben Barres piti tänään hienon seminaarin, mutta sitten hänen työnsä on paljon parempaa kuin hänen sisarensa."

"Ylivoimaisesti suurin ero, jonka olen huomannut, on se, että ihmiset, jotka eivät tiedä, että olen transsukupuolinen, kohtelevat minua paljon kunnioittavammin", hän kirjoitti Nature-lehdessä. "Pystyn jopa päättämään kokonaisen lauseen ilman, että mies keskeyttää sen."

LGBT-ylpeys ja taistelu STEAMissa

STEM-alalla (tiede, teknologia, tekniikka ja matematiikka) on ongelmia naisten ja rotuvähemmistöjen työllistämisessä. Ja nyt, tutkimus tarjoaa kvantitatiivista näyttöä siitä, että sama ongelma koskee myös joitakin seksuaalivähemmistöjä. Mutta tässä on eräs käänne: LGBQT (lesbot, homot, biseksuaalit ja queerit) -nimikkeellä tunnistautuvien miesten pysyvyys on alhaisempi. LGBQT-naiset pysyvät itse asiassa todennäköisemmin STEM-alalla kuin heteroseksuaaliset ikätoverinsa.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit