Luvut jäävät joskus huomiotta tutkimusraporttia laadittaessa. Totuus on kuitenkin se, että myös tutkimusartikkelin on oltava lukijoilleen visuaalisesti houkutteleva, ja paras tapa tehdä siitä helppolukuinen lisäämällä siihen taulukoita tai kuvioita.

Lukijat ovat yleensä kiinnostuneita visuaalisesta aineistosta, koska se voi välittää paljon tietoa lyhyessä ajassa. Siksi visuaalisen aineiston ymmärtäminen on parempi vaihtoehto kuin pitkien ja tiiviiden kappaleiden lukeminen.

Tässä artikkelissa, aiomme avustaa miten sisällyttää lukuja tutkimustyöhön, jotta visuaalisia ominaisuuksia voidaan lisätä ja tietojen ymmärrettävyyttä parantaa.

Milloin lukuja kannattaa käyttää tutkimusartikkelissa?

Kun suunnittelet tutkimustasi, sinun on löydettävä paras tapa välittää tietoa yleisöllesi käyttäen kaikkia välineitä, joilla voit tukea argumenttejasi.

Hyvä tapa tunnistaa taulukoiden tai kuvioiden tarve on selvittää, voidaanko väitteesi selittää lauseessa tai kahdessa. Jos näin on, taulukot tai kuviot ovat todennäköisesti tarpeettomia. 

Jos tiedot ovat liian laajoja tai monimutkaisia selitettäväksi lyhyillä lauseilla, suositellaan kuvioita tai taulukoita, sillä ne voivat välittää tehokkaasti paljon tietoa ilman, että tutkimus tukkeutuu.  

Taulukot vai luvut?

Sen lisäksi, että selitetään miten sisällyttää lukuja tutkimustyöhönTässä artikkelissa selitetään myös, ovatko taulukot vai kuviot paras tapa tehdä niin.

Taulukko on ihanteellinen tapa esittää numeerisia tietoja tai muunlaisia yhteenvetotietoja pienessä tilassa. Se on myös hyvä tapa yhdistää, vertailla ja vastakkaistaa erityyppisiä tietoja, näyttää kohteita, jotka sisältävät useita ominaisuuksia, muuttujia tai jopa osoittaa näiden ominaisuuksien puuttuminen.

Kuviot ovat suositeltavia silloin, kun on tarpeen kuvata kuvioita, suuntauksia ja tietojen välisiä suhteita. Taulukoista poiketen kuvioita käytetään korostamaan pikemminkin kuvioita kuin itse tietoja. Kuvioita voidaan käyttää kuvaamaan visuaalisesti tapahtumien, menettelyjen, ominaisuuksien tai piirteiden sarjaa tai tiivistämään tutkimustuloksia. Kuvioihin voidaan sisällyttää lukuisia vaihtoehtoja, kuten kuvaajia, datan kuvaajia, karttoja, piirakkadiagrammeja ja niin edelleen. 

Tekstiä olisi käytettävä silloin, kun tiedot eivät ole liian suuria tai vaikeasti kuvattavia. Taulukon luominen näille tiedoille tarkoittaisi sellaisen taulukon luomista, jossa on 2 saraketta tai jopa vähemmän. 

Kuinka monta lukua tutkimusartikkelissa pitäisi olla?

Vaikka tutkimukseen voi sisällyttää rajattomasti kuvioita tai taulukoita, liian moni kuvio tai taulukko voi haitata tietojen ymmärtämistä. Kun siis harkitset taulukoiden tai kuvioiden lisäämistä, pidä mielessäsi tutkimustyön luettavuus. 

On suositeltavaa, että tutkimustyö sisältää enintään 5 taulukkoa ja enintään 8 kuviota.

Kuinka sisällyttää lukuja tutkimustyöhön

Kuten aiemmin todettiin, kuvioiden ja taulukoiden sisällyttäminen tutkimusjulkaisuun auttaa tiivistämään tietoja ja tekee artikkelista esteettisesti houkuttelevamman lukijoille, jotka etsivät suurta tietomäärää lyhyessä ajassa.

Tässä on vinkkejä ja oppaita miten sisällyttää lukuja tutkimustyöhön:

 • Missä luvut sisällytetään tutkimustyöhön?

Tutkimusartikkelissa luvut on sijoitettava sivun keskelle, lähelle sitä kohtaa, jossa niihin ensimmäisen kerran viitataan, mieluiten heti sen kappaleen alle, jossa tiedot on mainittu.

 • Kuvan kuvatekstit

Kaikki luvut on yksilöitävä numerolla, ja niiden jälkeen on annettava lyhyt mutta ymmärrettävä selvitys, jossa kuvataan annettuja tietoja. Kuvion tärkeät lukemat voidaan korostaa kuvateksteissä. Koska kuvioita luetaan yleensä alhaalta ylöspäin, kuvatekstien on oltava vasemmalla, kuvion alapuolella. 
(Viite: Kansainvälinen tiedetoimitus)

 • Kuva

Kun valitset kuvia, harkitse helposti ymmärrettäviä kuvia. Ota huomioon myös kuvion koko, resoluutio ja väri. 

Lukujen on oltava kohtuullisen kokoisia ja tarkkuudeltaan hyviä, jotta tiedot olisivat selkeitä. Elementit ovat myös elintärkeitä lukuja lisättäessä; käytä värejä, viivoja ja kuvakkeita, mutta muista käyttää niitä tehostamaan eikä koodaamaan tietoa, lukujen on oltava ymmärrettäviä myös ilman elementtejä.

 • Lisätietoja

Muista sisällyttää kaikki lisätiedot, jotka ovat tarpeen lisätyn luvun ymmärtämiseksi. Kaavioiden osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi merkintöjä, legendoja, symbolien selityksiä tai valintamerkkejä. Karttojen kohdalla on syytä lisätä mittakaavamerkintä, kompassiruusu tai pohjoisnuoli.

Parhaat käytännöt lukujen sisällyttämiseksi tutkimusjulkaisuun

Tutkimusasiakirjat ovat kriittisiä asiakirjoja, jotka vaativat paljon työtä, ja vankkojen tilastojen ja poikkeuksellisten tietojen on oltava etusijalla. Siksi tässä on luettelo parhaista käytännöistä lukujen sisällyttämiseksi tutkimustyöhön: 

 • Valitse kullekin tiedolle sopiva kuvio, sillä erityyppiset tiedot edellyttävät erityyppisiä kuvioita. Väärin valittu kuvio voi tehdä tutkimuksen ymmärtämisestä entistäkin haastavampaa.
 • Aseta luettavuus etusijalle, käsittämätön luku nähdään pelkkänä kuvana. Varmista, että tiedot erottuvat toisistaan ja että tiedot eivät mene päällekkäin. Valitse ulkoasu, joka maksimoi luettavuuden. 
 • Poista kuvioista kaikki tarpeettomat tiedot. Tiedot ovat monimutkaisia, joten keskity yksinkertaiseen, tyylikkääseen ja suoraviivaiseen ulkoasuun, joka korostaa tietojen tärkeimpiä näkökohtia.
 • Pyri tarkkuuteen ja tarkista luvut kahteen kertaan, jotta vältät kaikenlaiset virheet, jotka voivat johtaa tietojen väärintulkintaan.

Yleiset virheet, joita kannattaa välttää

 • Akselien otsikot ja legendat ovat sekavia tai toistuvia. Keskity otsikoihin ja kuvauksiin, jotka ovat helposti ymmärrettäviä ja johdonmukaisia tutkimuksessa lisättyjen viittausten kanssa.
 • Suunnittelun epäjohdonmukaisuus. Useat kuviot samassa tutkimuksessa voivat vaikeuttaa kuulijoiden käsitystä kustakin kuviosta. Varmista, että käytät johdonmukaisesti samaa fonttia, kokoa, merkkejä, viivoja jne.
 • Satunnaiset värit. Vältä vaikealukuisia värejä, kuten keltaista tai beigeä. Värisokeiden ihmisten on myös hyvä välttää punaisen ja vihreän värin käyttöä.

Ammattimainen työkalu lukujen tekemiseen

Mind The Graph on helppo ammattimainen työkalu, joka on erikoistunut lukujen ja kaavioiden luomiseen. Aloita helposti uskomattomien tieteellisten infografiikkojen luominen. infografiikkamallit ja ilman komplikaatioita.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit