Figuren worden soms over het hoofd gezien bij het opstellen van een onderzoeksverslag. De waarheid is echter dat ook een onderzoeksverslag visueel aantrekkelijk moet zijn voor de lezers, en de beste manier om dat te doen is het eenvoudig leesbaar te maken door tabellen of figuren toe te voegen.

Lezers worden over het algemeen aangetrokken tot visuele middelen omdat ze in korte tijd veel informatie kunnen overbrengen. Daarom is het begrijpen van visuals te verkiezen boven het lezen van lange en dichte paragrafen.

In dit artikel gaan we helpen bij hoe cijfers op te nemen in een research paperom de visuele middelen te vergroten en de gegevens begrijpelijker te maken.

Wanneer gebruik je cijfers in een onderzoeksartikel?

Bij het plannen van uw onderzoek moet u nagaan wat de beste aanpak is om de informatie aan uw publiek over te brengen, waarbij u elk middel gebruikt om uw argumenten te ondersteunen.

Een goede manier om vast te stellen of tabellen of figuren nodig zijn, is na te gaan of je argument in één of twee zinnen kan worden uitgelegd. 

Als de gegevens te uitgebreid of te complex zijn om in korte zinnen te worden verduidelijkt, zijn figuren of tabellen aan te bevelen, omdat die doeltreffend kunnen zijn om veel informatie over te brengen zonder je onderzoek te vertroebelen.  

Tabellen of figuren?

Naast het uitleggen van hoe cijfers op te nemen in een research paperIn dit artikel wordt ook uitgelegd of tabellen of figuren de beste aanpak zijn.

Wanneer numerieke gegevens of andere soorten beknopte gegevens in een compacte ruimte moeten worden weergegeven, is een tabel een ideale methode. Het is ook een goede aanpak om verschillende soorten gegevens te combineren, te vergelijken en te contrasteren, om items te tonen die verschillende kenmerken, variabelen of zelfs het ontbreken van die kenmerken bevatten.

Figuren worden aanbevolen wanneer het nodig is patronen, trends en verbanden tussen gegevens weer te geven. Figuren worden, in tegenstelling tot tabellen, gebruikt om het patroon te benadrukken in plaats van de gegevens zelf. Figuren kunnen worden gebruikt om een reeks gebeurtenissen, procedures, kwaliteiten of eigenschappen visueel te beschrijven of om onderzoeksresultaten samen te vatten. Er zijn talrijke mogelijkheden om figuren op te nemen, zoals grafieken, gegevensplots, kaarten, taartdiagrammen, enz. 

Ten slotte moet de tekst worden gebruikt wanneer de gegevens niet te groot of moeilijk weer te geven zijn. Een tabel maken voor deze gegevens betekent een tabel maken die 2 kolommen of nog minder bevat. 

Hoeveel cijfers moet een onderzoeksartikel hebben?

Hoewel er geen limiet is aan het aantal figuren of tabellen dat in je onderzoek kan worden opgenomen, kan het opnemen van te veel figuren of tabellen het begrip van de gegevens belemmeren. Wanneer je overweegt tabellen of figuren toe te voegen, houd dan de leesbaarheid van het onderzoeksartikel in gedachten. 

Aanbevolen wordt dat een onderzoeksartikel niet meer dan 5 tabellen en niet meer dan 8 figuren bevat.

Hoe cijfers opnemen in een onderzoeksartikel

Zoals eerder gezegd, helpt het opnemen van figuren en tabellen in een onderzoeksartikel om gegevens samen te vatten en maakt het het artikel esthetischer voor lezers die in korte tijd een grote hoeveelheid informatie zoeken.

Hier zijn de tips en gidsen over hoe je cijfers opneemt in je onderzoeksartikel:

 • Waar moet je cijfers opnemen in een onderzoeksartikel?

In een onderzoeksverslag moeten cijfers in het midden van de pagina worden opgenomen, dicht bij de plaats waar ze het eerst worden genoemd, bij voorkeur onmiddellijk onder de alinea waarin de gegevens werden vermeld.

 • Figuur Bijschriften

Alle figuren moeten worden voorzien van een nummer en worden gevolgd door een korte maar begrijpelijke verklaring waarin de verstrekte gegevens worden beschreven. Belangrijke lezingen op de figuur kunnen in bijschriften worden gemarkeerd. Aangezien figuren doorgaans van beneden naar boven worden gelezen, moeten de bijschriften links, onder de figuur, worden geplaatst. 
(Referentie: Internationale wetenschapsredactie)

 • Afbeelding

Overweeg bij het selecteren van figuren beelden die gemakkelijk te begrijpen zijn. Denk ook aan de grootte, de resolutie en de kleur van de figuur. 

Figuren moeten een redelijke grootte hebben en een hoge resolutie, zodat de gegevens duidelijk zijn. Elementen zijn ook essentieel bij het toevoegen van figuren; gebruik kleuren, lijnen en iconen, maar vergeet niet ze te gebruiken om effect toe te voegen en niet om informatie te coderen, figuren moeten ook zonder de elementen begrijpelijk zijn.

 • Aanvullende informatie

Zorg ervoor dat u alle extra informatie opneemt die nodig is om de toegevoegde figuur te begrijpen. Voor grafieken kan dit bestaan uit het toevoegen van labels, legenda, uitleg van symbolen of vinkjes. En bij kaarten kun je een schaalaanduiding, kompasroos of noordpijl toevoegen.

Beste praktijken voor het opnemen van cijfers in een onderzoekspaper

Onderzoekspapers zijn kritische documenten die veel werk vergen, en het hebben van solide statistieken en uitzonderlijke informatie moet een prioriteit zijn. Daarom volgt hier een lijst met best practices voor het opnemen van cijfers in een onderzoeksartikel: 

 • Kies het juiste soort figuur voor elk gegeven; verschillende soorten gegevens vereisen verschillende soorten figuren. Een verkeerd gekozen figuur kan het begrip van het onderzoek nog moeilijker maken.
 • Geef voorrang aan leesbaarheid, een onbegrijpelijke figuur wordt gewoon als een afbeelding gezien. Zorg ervoor dat gegevens worden onderscheiden en dat informatie elkaar niet overlapt. Kies een lay-out die de leesbaarheid maximaliseert. 
 • Verwijder alle overbodige informatie uit de figuren. De gegevens zullen complex zijn, dus concentreer je op een eenvoudig, elegant en rechtlijnig ontwerp dat de belangrijkste aspecten van de gegevens benadrukt.
 • Streef naar nauwkeurigheid en controleer de cijfers dubbel om elke vorm van fout die tot een verkeerde interpretatie van de gegevens kan leiden, te vermijden.

Te vermijden fouten

 • De titels en legenda's van de assen zijn verwarrend of repetitief. Richt u op titels en beschrijvingen die gemakkelijk te begrijpen zijn en overeenstemmen met de in het onderzoek toegevoegde referenties.
 • inconsistentie van het ontwerp. Verschillende ontwerpen in één onderzoek kunnen het voor het publiek moeilijk maken om elke figuur te vatten. Gebruik consequent hetzelfde lettertype, dezelfde grootte, dezelfde markeringen, dezelfde lijn, enz.
 • Willekeurige kleuren. Vermijd het gebruik van moeilijk leesbare kleuren, zoals geel of beige. Ook voor kleurenblinden is het beter om het gebruik van rood en groen te vermijden.

Een professioneel hulpmiddel om uw cijfers te maken

Mind The Graph is een eenvoudige professionele tool gespecialiseerd in het maken van figuren en grafieken. Begin eenvoudig met het maken van verbazingwekkende wetenschappelijke infographics met infografieksjablonen en zonder complicaties.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen