Figurer bliver nogle gange overset, når man forbereder en forskningsartikel. Men sandheden er, at selv en forskningsartikel skal være visuelt tiltalende for sine læsere, og den bedste måde at gøre det på er at gøre den letlæselig ved at tilføje tabeller eller figurer.

Læsere er generelt tiltrukket af visuelle elementer, da de kan formidle en masse information på kort tid. Derfor er det at foretrække at forstå det visuelle frem for at læse lange og tætte afsnit.

I denne artikel vil vi hjælpe med at hvordan man inkluderer figurer i en forskningsartikelDet er med til at øge de visuelle værdier og gøre data lettere at forstå.

Hvornår skal man bruge tal i en forskningsartikel?

Når du planlægger din forskning, er der behov for at identificere den bedste tilgang til at kommunikere informationen til dit publikum ved at bruge alle værktøjer til at understøtte dine argumenter.

En god måde at identificere behovet for tabeller eller figurer på er at forstå, om dit argument kan forklares i en sætning eller to, hvis det er tilfældet, er tabeller eller figurer højst sandsynligt unødvendige. 

Hvis dataene er for omfattende eller komplekse til at blive forklaret i korte sætninger, anbefales figurer eller tabeller, da de kan være effektive til at formidle en masse information uden at tilstoppe din forskning.  

Tabeller eller figurer?

Ud over at forklare hvordan man inkluderer figurer i en forskningsartikelDenne artikel vil også forklare, om tabeller eller figurer er de bedste måder at gøre det på.

Når der er behov for at vise numeriske data eller andre former for sammenfattende data på en kompakt plads, er en tabel en ideel metode til at gøre det. Det er også en god tilgang til at kombinere, sammenligne og kontrastere forskellige typer data, til at vise elementer, der indeholder flere egenskaber, variabler eller endda til at vise fraværet af disse egenskaber.

Figurer anbefales, når det er nødvendigt at skildre mønstre, tendenser og relationer mellem data. Figurer, i modsætning til tabeller, bruges til at fremhæve mønsteret snarere end selve dataene. Figurer kan bruges til visuelt at beskrive en række begivenheder, procedurer, kvaliteter eller attributter eller til at opsummere forskningsresultater. Der er mange muligheder for at inkludere figurer, såsom grafer, dataplots, kort, cirkeldiagrammer og så videre. 

Endelig bør teksten bruges, når dataene ikke er for store eller svære at fremstille. At lave en tabel til disse data ville betyde at lave en tabel, der indeholder 2 kolonner eller endnu mindre. 

Hvor mange figurer skal en forskningsartikel have?

Selv om der ikke er nogen grænse for antallet af figurer eller tabeller, der kan inkluderes i din forskning, kan for mange hindre forståelsen af data. Når du overvejer at tilføje tabeller eller figurer, skal du derfor huske på forskningsartiklens læsbarhed. 

Det anbefales, at en forskningsartikel ikke indeholder mere end 5 tabeller og ikke mere end 8 figurer.

Hvordan man inkluderer figurer i en forskningsartikel

Som tidligere nævnt hjælper det at indarbejde figurer og tabeller i en forskningsartikel med at opsummere data og gør artiklen mere æstetisk tiltalende for læsere, der søger en stor mængde information på kort tid.

Her er tips og vejledninger til hvordan man inkluderer figurer i sin forskningsartikel:

 • Hvor skal man inkludere figurer i en forskningsartikel?

I en forskningsartikel skal figurer placeres midt på siden, tæt på det sted, hvor der først henvises til dem, helst lige under det afsnit, hvor dataene blev nævnt.

 • Billedtekster

Alle figurer skal identificeres med et nummer og efterfølges af en kort, men forståelig erklæring, der beskriver de leverede data. Vigtige aflæsninger på figuren kan fremhæves i billedtekster. I betragtning af at figurer generelt læses nedefra og op, skal billedtekster placeres til venstre under figuren. 
(Reference: International videnskabelig redigering)

 • Billede

Når du vælger figurer, skal du overveje billeder, der er lette at forstå. Overvej også figurens størrelse, opløsning og farve. 

Figurerne skal være af en rimelig størrelse og have en høj opløsning, så dataene er tydelige. Elementer er også vigtige, når det kommer til at tilføje figurer; brug farver, linjer og ikoner, men husk at bruge dem til at tilføje effekt og ikke til at kode information, figurer skal være forståelige selv uden elementerne.

 • Yderligere oplysninger

Sørg for at medtage alle yderligere oplysninger, der er nødvendige for at forstå den tilføjede figur. For grafer kan dette omfatte indarbejdelse af etiketter, forklaringer til symboler eller flueben. Og for kort skal du sørge for at inkludere en skalaindikator, kompasrose eller nordpil.

Bedste praksis for at inkludere figurer i en forskningsartikel

Forskningsartikler er kritiske dokumenter, der kræver meget arbejde, og det skal være en prioritet at have solid statistik og enestående information. Derfor er her en liste over bedste praksis for at inkludere figurer i en forskningsartikel: 

 • Vælg den rigtige type figur til hver data, forskellige typer data kræver forskellige typer figurer. En forkert valgt figur kan gøre det endnu mere udfordrende at forstå forskningen.
 • Prioritér læsbarhed, en uforståelig figur ses blot som et billede. Sørg for at skelne mellem data og ikke overlappe information. Vælg et layout, der maksimerer læsbarheden. 
 • Fjern alle overflødige oplysninger fra figurerne. Data vil være komplekse, så koncentrer dig om et enkelt, elegant og ligetil design, der fremhæver de mest betydningsfulde aspekter af dataene.
 • Sigt efter nøjagtighed og dobbelttjek tallene for at undgå enhver form for fejl, der kan føre til fejlfortolkning af data.

Almindelige fejl at undgå

 • Aksetitlerne og legenderne er forvirrende eller gentagende. Fokuser på titler og beskrivelser, der er lette at forstå og i overensstemmelse med de referencer, der er tilføjet i forskningen.
 • Inkonsekvens i designet. Flere designs i en undersøgelse kan gøre det svært for publikum at forstå hver enkelt figur. Sørg for konsekvent at bruge den samme skrifttype, størrelse, markører, linje osv.
 • Tilfældige farver. Undgå at bruge farver, der er svære at læse, som f.eks. gul eller beige. For at farveblinde kan se det, er det også bedst at undgå at bruge rød og grøn.

Et professionelt værktøj til at lave dine figurer

Mind The Graph er et nemt professionelt værktøj, der er specialiseret i at skabe figurer og grafer. Begynd nemt at skabe fantastiske videnskabelige infografikker med skabeloner til infografik og uden komplikationer.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner