I videnskaben er visuel kommunikation fundamental. Meget afhænger af emnet, fra et atom til et gen til en krystal eller endda en hel galakse. Formålet er at belyse viden med billeder. For at dele opdagelser, ideer og observationer har forskere derfor brugt både billeder og tekst til at kommunikere.
 
Med andre ord bidrager kunsten i høj grad til at Fremskridt inden for videnskab og hvordan viden spredes. Videnskab og kunst ses ofte som modsætninger, men videnskabelig illustration ligger i skæringspunktet mellem de to områder. 

Du har sikkert set mange videnskabelige illustrationer, selv hvis du ikke var bekendt med disciplinen. Tag et kig i dine naturvidenskabelige bøger, en museumsudstilling, du har oplevet, eller endda det diagram på lægens kontor, der viser omridset af forskellige kropsdele.

Det har vi så meget mere information om i denne artikel. Lær alt, hvad du har brug for at vide om videnskabelige illustrationer og deres afgørende rolle i videnskaben.

Hvad er videnskabelig illustration?

Videnskabelig illustration er en kommunikationsmetode, der gør det muligt at præsentere komplekse ideer, detaljer og teorier på en interessant og informativ måde.

Det er muligt at kommunikere videnskabelige begreber mere klart gennem illustrationer end gennem den tekniske jargon, der ofte bruges til at beskrive dem. Ved at tegne eller gengive videnskabelige billeder på en præcis måde formidler disse kunstnere eller illustratorer videnskab og informerer publikum. 

For at skabe præcise illustrationer bruger videnskabelige illustratorer en kombination af æstetik og teknisk ekspertise. Ved at bruge illustrationer, grafik og multimedier kan koncepter præsenteres tydeligt og portrætteres visuelt, hvilket gør dem mere tilgængelige og tiltalende for en bred vifte af målgrupper. 

Ved at bruge det kan brugerne forklare komplekse koncepter til et bredere publikum, samt uddanne læger eller forskere gennem eksemplariske illustrationer eller animationer. Når alt kommer til alt, kan billedernes magt ikke undervurderes.

En kort historie

Fra forhistorisk tid har mennesker afbildet verden omkring dem gennem kunst. Hulemalerier fra palæolitisk tid, der illustrerer dyr, er bevis på denne længe etablerede praksis.

Chauvet-hulemalerierne i Sydfrankrig er et godt eksempel på palæolitisk naturillustration. Det anslås, at hulen blev malet for ca. 33000 til 30000 år siden.

Kopi af panelet med næsehornene fra Chauvet-grotten.

Tilbage i 1994 opdagede en gruppe vandrere hulen. Over hele verden har man fundet palæolitiske udskæringer af dyr i huler, lige fra Bhimbetka i Indien (løver, bisoner og malerier) til Ubirr i Australien (malerier med kænguru-tema).

Historisk set har illustrationer tjent til at dokumentere opdagelser og informere andre. En illustration fra mere end 15.000 år senere forestiller en mammut med en hjerteformet plet på skulderen: Pletten sad tæt på hjertet.

Huletegning af en mammuts hjerte (fra: Singer C. A Short History of Anatomy from the Greeks to Harvey, Dover Publications, 1957; kreditering: Dover Publications Inc.)

Måske er dette det ældste eksempel på en antropologisk illustration. Det er blevet antaget, at illustrationen kan have været en måde at guide tidlige jægere på, hvor mammuttens hjerte befandt sig under jagten.

Først århundreder senere skabte lærde i Alexandria i Egypten et dedikeret bibliotek til observation. Græsk læge Herophilus, som praktiserede i Alexandria, dissekerede og tegnede sine emner for bedre at forstå kroppens anatomi. Han var en pioner inden for brugen af illustration som et teknisk værktøj og anses for at være en af de første.

Illustrationer var afgørende for den begyndende udvikling af videnskaben. Tidligt i menneskets historie, fra Grækenland og Egypten til oplysningstiden i Europa, var visuelle repræsentationer afgørende for at formidle information, som nogle gange var kompleks. Illustrationer af store kunstværker fandtes også på pyramidernes vægge.

Indtil begyndelsen af 1800-tallet var vi nødt til at bruge videnskabelige illustrationer til at dele visuel information. Illustrationen har stadig en stor kraft i dag, selv med mobiltelefoner og kameraer til rådighed. Et billede kan kun skildre ét perspektiv ad gangen, en illustration kan skildre mange.

Med en videnskabelig illustrators færdigheder kan man illustrere komplekse designs med flere fokuslinjer, henlede opmærksomheden på detaljer eller samle adskilte objekter på en måde, der er umulig med et kamera. 

Et kig på gallerier af videnskabelige illustrationer fra tidligere århundredervil du opdage indviklede illustrationer, der virker bizarre og perfekte på samme tid. Forskere afbilder ofte mere end blot et enkelt eksemplar i deres videnskabelige illustrationer. Ikke desto mindre er videnskabelige illustrationer blevet mere præcise og tydelige med udviklingen af innovationer og teknologi.

Forskellige typer af videnskabelige illustrationer

Naturhistoriske illustrationer og kortlægninger

Det siger sig selv, at dette er en illustration af historiske videnskabelige teorier og observationer. Samlingen indeholder illustrationer af skabninger, planter og mikrober i deres miljø. Mange af de ældste illustrationer inden for videnskaben er fra dette felt, da det i høj grad er baseret på observationer. 

Pennatulida fra: Naturens kunstformer af Ernst Haeckel i Kunstformen der Natur (1899 til 1904)

Det er gennem deres arbejde, at illustratorer præsenterer illustrationer af fortidige og nutidige emner som en måde til bedre at forstå og studere visse naturfænomener. Fakta om fossiler, dyrs levesteder og livet på planeten kan ses eller formidles gennem disse værker. Flere af de ældre værker indeholder kort og illustrationer af levesteder.

Restaurering og illustration af uddøde arter

Selvom det er mere specifikt end naturhistorisk illustration, ligner det hinanden. Der er mange illustrationer af dinosaurer og andre uddøde arter i samlinger, herunder uldne mammutter og sabeltandede tigre. 

Mauritisk kæmpeskink af Kara Perilli

De illustrationer, du ser i dag, er lavet med hjælp fra forskere og fossile beviser, der er fundet tusindvis af år efter, at disse væsner uddøde. Ud over disse populære uddøde arter findes der også en række mindre kendte uddøde arter, som nogle illustratorer udforsker for at illustrere uddøde arter.

Retsmedicinsk rekonstruktion af ansigtsstrukturer 

Metoder til ansigtsrekonstruktion: (A) todimensionel manuel, (B) tredimensionel manuel, (C) tredimensionel computerstyret.

På samme måde som vores forrige illustration er denne også mere fokuseret. En antropologisk rekonstruktion af ansigtet, der bruger et kranium eller knogler fra vores tidlige hominide forfædre som grundlag for denne type illustration. Resultatet er, at vi kan få en fornemmelse af, hvem vores forfædre var, og lære mere om dem.

Botaniske illustrationer

Naturhistoriske illustrationer skildrer ofte botaniske emner og deres anatomiske karakteristika. Det er altid interessant at illustrere nye emner, fordi der er så mange plantearter og opdagelser. Illustrationerne i dette afsnit beskriver hele processen med, hvordan planten fungerer, samt dens unikke træk.

Modeller og billeder til museumsudstillinger

Udstillingen Body Worlds Vital

Den kunstneriske udformning af udstillinger til museer bidrager i høj grad til den videnskabelige kunsts pædagogiske formål. Indholdet varierer meget mellem udstillingerne, lige fra interaktive udstillinger med fossiler til tekstbaserede udstillinger. Da publikum let kan forstå indholdet, tjener disse en stor del af den offentlige uddannelse.

Infografik

Skabelsen af funktionel kunst er stærkt påvirket af data og information. Som billedkunstner er det vigtigt at udvælge relevante og præcise data, der kan afbildes på en forståelig og æstetisk tiltalende måde.

 Infografisk skabelon tilgængelig i  Mind the Graph skabelonbibliotek.

Ofte kan du finde infografikker, som dem der er lavet i Mind the Graph's infografikproducenti aviser, på hjemmesider og endda på din mobile enhed. Afhængigt af designets kompleksitet kan det bruges til videnskabelig forskning eller til daglig brug af den brede offentlighed.

Digitale 3D-modeller, animationer og videoer

3D-modellering og -animation er blevet mere og mere populært i takt med den teknologiske udvikling. Med den kan du modellere organismer, processer, planter og dyr i deres helhed i stedet for bare visuelt. 

Eksempler på forudindstillede stilarter, der kan bruges på Protein billedbehandling.

Brugeren kan interagere med emnet og se, hvordan kropsdele fungerer, samt hvordan det ser ud fra forskellige perspektiver. Processer kan demonstreres, og der kan også laves arbejdsmodeller i mindre skala for at vise, hvordan det fungerer.

Eksempler på videnskabelige illustrationer i praksis

Moderne videnskabelige illustrationer er unægtelig meget forskellige fra hulemalerier. Gennem historien har metoderne til at afbilde naturen udviklet sig, fra primitiv kunst og graveringer til digital kunst, datagrafik og fotografier. Forskernes illustrationer har udviklet sig i takt med den teknologiske udvikling og selve videnskabens udvikling. Tag et kig på nogle eksempler.

Eksempler på videnskabelige botaniske illustrationer

Illustrationer fra Mind the Graph's galleri.

Nogle af de mest berømte videnskabsillustratorer har arbejdet med naturhistoriske illustrationer, som skildrer observationer af plante- og insektliv. 

I det 16. og 17. århundrede rejste europæiske naturforskere til Sydamerika, Australien og Galápagosøerne for at indsamle og undersøge den naturlige verden. 

Efterhånden som den "nye verden" blev kendt, dokumenterede et større antal illustrationer det nyopdagede miljø. Videnskabsmand og illustrator Maria Sibylla Merian illustrerede mange planter og insekter. Det var hende, der studerede metamorfose og forklarede forholdet mellem organismer og værtsplanten.

Eksempler på videnskabelige illustrationer af dyr

Illustrationer fra Mind the Graph's galleri.

Ernst Haeckel var en zoolog, der fokuserede på naturens symmetri og naturlige skønhed, hvilket var med til at redefinere videnskabelige illustrationer. De billeder, han tegnede, var med til at definere moderne videnskabelig illustration. 

Faktisk optræder de stadig i videnskabsbøger og havde en dybtgående indflydelse på kunst og arkitektur i det 20. århundrede. Derudover foreslog han et klassifikationssystem baseret på evolutionær historie for det rige, han kaldte "Protista", og opdagede en række nye arter inden for det. 

Hans arbejde banede vejen for begreber som phylum, phylogeny og ecology, der er blevet almindelige inden for biologien. Gennem hele sit liv var han fascineret af oprindelsen af ikke-tilfældige former, hvilket fik ham til at skabe Kunstformen der Natur, en illustreret bog om livsformer.

Eksempler på medicinsk-videnskabelige illustrationer

Illustrationer fra Mind the Graph's galleri.

Leonardo Da Vinci illustrerede det menneskelige hjerte (omkring 1511-1513). Selvom Da Vinci er bedst kendt for sine malerier, var han også en ivrig stjernekigger, en dygtig arkitekt, en dygtig våbendesigner og en seriøs forsker i menneskets anatomi og botanik i løbet af sin berømte karriere. 

Han fandt ud af, at hjertet har fire kamre i modsætning til to kamre, og vigtigst af alt observerede han, hvordan aortaklappen åbner og lukker, så blodet kun kan strømme én vej. Da Vincis illustration, som nu er en del af den kongelige samling, har overlevet i bemærkelsesværdig god stand.

Sådan laver du en videnskabelig illustration

Eksempel på illustrationsproces fra Mind the Graph's designteam.

1. Forskningens betydning er umådelig stor

Når du har valgt et emne til en ny undersøgelse, er det tid til at gå i gang. Videnskabelige illustratorer begynder med at undersøge emnet. Det er kun muligt at skabe en god illustration, hvis du har en klar vision om, hvad du prøver at illustrere, og anerkender, hvor vigtigt det er.

I sidste ende kan det tage lang tid at dele nøjagtige oplysninger, men det er afgørende. Illustratorer er nødt til at undersøge emnet og omgivelserne omkring deres fokuspunkt for at kunne producere illustrationer af høj kvalitet.

2. En indledende skitse

Der vil være en masse grovhed i de første skitser. Næsten ethvert kunstværk går gennem grove skitser og konceptuelle stadier, før det endelig bliver til noget, uanset hvad forventningen måtte være. Omfavn processen! For at opnå et kunstværk bliver du nødt til at revidere og redigere det i lang tid.

3. Eksperimenter med udvalgte værktøjer

Afhængigt af hvilket medie illustratoren bruger, er det vigtigt, at han eller hun øver sig i at bruge det valgte værktøj (f.eks. pen og blæk, illustrationssoftware, 3D-software osv.) for at opnå visuelle effekter og perfektionere sin teknik. 

Overvej at bruge en tegnetavle og digitale pensler i Adobe Photoshop, før du beslutter dig for Adobe Illustrator. Men hvis du har brug for nemme, glatte illustrationer, så overvej Mind the Graphen platform, der er lavet specielt til videnskabelige kunstprojekter med verdens største galleri af videnskabelige illustrationer at arbejde ud fra.

4. Beslut dig for kompositionen og overfør tegningerne

Det afhænger af, hvilken type medie man bruger, men typisk i konventionel tegning eller maleri overføres den færdige komposition eller kontur til overfladen. For at overføre en skitse skal man bruge kalkerpapir. Illustratorer kan bruge lyskasser til at fremskynde overførselsprocessen.

Over den originale skitse placeres papiret til den endelige illustration, så lyset kan skinne igennem, når man tegner den endelige illustration ind i papiret. Digitale illustrationer fungerer lidt anderledes end traditionelle skitser. Størstedelen af arbejdet udføres via software, så det kan gøres nemt og rent.

I Mind the Graph's værktøj kan du redigere kompositionen frit med mange aktiver og tilpassede elementer for at nå det tilsigtede mål.

5. Færdiggør den endelige illustration

Selv om dette trin tilsyneladende er enkelt, tager det meget tid. I løbet af processen med at skabe den endelige videnskabelige illustration skal en illustrator hele tiden revurdere produktets indhold, layout, design og udseende.

Du kan bruge referencebilleder til at illustrere forskellige emner realistisk og til at observere, hvordan belysning og positioner påvirker et emnes udseende. Skala og mål er også udbredt i videnskabelige illustrationer, afhængigt af domæne eller indhold.

Skab en videnskabsfigur med Mind the Graph

Her er nogle almindelige fejl, du skal undgå

Fejl med videnskabelige illustrationer opstår, når man forveksler dem med naturalistiske tegninger eller endda ekstremt realistiske tegninger. Der er en stor debat blandt fagfolk inden for illustration om grænsen for disse discipliner.

Mens der er semantiske debatter om betydningen af hver gren, er der visse punkter, hvor der er en grad af konsensus.

Undgå subjektivitet

At lave en illustration har en tendens til at være subjektiv, hvilket er en af de mest almindelige fejl, der diskuteres på dette område. Hovedproblemet kan findes i forfatterens alt for subjektive tilgang, som blander værkets informative funktion og dets personlige fortolkning sammen.

Lad ikke æstetikken tage overhånd

Videnskabsfolk, forskere, museer, redaktører og journalister bruger videnskabelige illustrationer til at forklare noget. Illustrationer af videnskabelig information er ikke skabt af dem selv eller af deres forfattere. Derfor er det en alvorlig fejl at sætte æstetik over funktionalitet. Det er bydende nødvendigt, at videnskabelige illustrationer er både nøjagtige og visuelt tiltalende.

En fejl, der ofte begås, er at lægge for stor vægt på nøjagtigheden af visse træk i billedet og overse syntesen af budskabet. Nogle gange får en illustration mere status af et kunstværk end en videnskabelig illustration på grund af dens tværfaglige aspekter, og dermed går man på kompromis med den videnskabelige information til fordel for andre æstetiske overvejelser.

Gør heller ikke det modsatte

Den modsatte vanskelighed opstår, når der lægges for meget vægt på videnskabelig sandfærdighed og ikke nok på æstetiske aspekter. Man kan finde værker, der er meget nyttige til akademisk forskning, men ikke nødvendigvis til informationsformål, hvilket er endnu en af de forskellige anvendelser af videnskabelige illustrationer.

Opmærksomhed på detaljer

Derudover begås der fejl i videnskabelige illustrationer på grund af en lav grad af konsistens i farve, mønster og format, manglende sammenhæng mellem koncepter og design, tilsidesættelse af disciplinspecifikke koder, inkonsekvente proportioner og vinkler, brug af svært forståelige ord og symboler og fravær af grafer med nøjagtige skalaer. 

Så det er vigtigt at lave grundig research om emnet, forstå det og derefter begynde at illustrere det. Hvis du vil have en lettere vej til at opnå det, kan du prøve at skabe ud fra en skabelon, der er klar til brug, og som giver det ideelle layout, som du kan forbedre. Du kan finde en fin galleri med videnskabelige skabeloner at redigere fra i Mind the Graph.

I dag har forskere en række visualiseringsværktøjer til deres rådighed, som hver især bidrager til videnskabskommunikation på forskellige måder. Brugen af makro- og mikrofotografier samt billeder, der stammer fra videnskabelige data, er en integreret del af videnskabelig praksis, fordi de er objektive og formidler viden om et emne.

Illustrationer kan dog også tilsløre det større billede ved at fokusere på dybdegående detaljer. Som i lærebøger og videnskabelige tidsskrifter forenkler illustrationer komplekse systemer, så publikum kan forstå videnskabelige koncepter. Illustrationernes kunstneriske og kreative kvalitet øger læsernes interesse for videnskabelige tekster og gør videnskaben mere tilgængelig for alle.

Hvis du søger inspiration til videnskabelige illustrationer, skal du tjekke Verdens største galleri med videnskabelige illustrationerhvor du kan vælge mellem mange kategorier til brug i dine kreationer. Desuden kan du som Mind the Graph-bruger også anmode om specifikke brugerdefinerede illustrationer fra et team af illustrationseksperter.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner