Grafiske abstracts er utroligt populære inden for videnskabelig forskning i dag. De bedste videnskabelige tidsskrifter bruger dem allerede, og flere er på vej til at gøre det.

Vores mål med dette indlæg er at give dig de nødvendige trin til at skabe fantastiske grafiske abstracts og skitsere det grundlæggende i grafisk design til videnskabelige publikationer.

Der er et par afgørende trin til skabe et grafisk abstrakt. Hvis du ikke er bekendt med, hvad vi mener med grafisk abstrakt, er det bogstaveligt talt et videnskabelig figur der forklarer videnskabelig information i en visuel form. En moderne måde at kalde det på er "en infografik".

Se et interessant grafisk abstrakt eksempel nedenfor:

image (80)

Og der er Mind the Graph et par eksempler mere på grafiske abstracts, som bestemt er værd at tjekke ud.

I dette indlæg lærer du vigtige begreber om at designe et grafisk abstract, opdager, hvordan man opretter et abstract, og bruger et kraftfuldt abstract-designværktøj kaldet Mind the Graph til at skabe grafiske abstracts til dine publikationer.

Hvad er et grafisk abstrakt?

Et grafisk abstract er et enkelt billede, der er designet til at give læserne en umiddelbar forståelse af budskabet i den videnskabelige artikel.

Hensigten er at opmuntre til browsing, fremme tværfaglig forskning og hjælpe læserne med hurtigt at identificere, hvilke artikler der er mest relevante for deres forskningsinteresser - ifølge Cell Press' retningslinjer1, som også gælder for Elsevier2 tidsskrifter og mange flere udgivere.

Det ideelle grafiske abstract skal være selvforklarende. Læseren skal hurtigt forstå det og være i stand til at beslutte, om han eller hun vil læse din artikel eller ej. Hvis du opnår dette, er dit grafiske abstract vellykket og effektivt..

En vigtig ting at huske på er, at din forskning allerede er ret kompleks. Så det bør dit grafiske abstract ikke være.

Vær kortfattet og direkte, brug et minimum af ord, og stol på kraftfuld grafik til dit grafiske abstract.

Mind the Graph Graphical Abstract Template, klik på billedet for at gå til Templates.
Mind the Graph Grafisk abstrakt skabelon

Hvad kendetegner et effektivt grafisk abstrakt?

Et grafisk abstract er en figur, der forklarer budskabet i en forskningsartikel på en klar og attraktiv måde.

Det offentliggøres normalt sammen med andre elementer i artiklen, såsom TITEL, FORFATTERLISTE og ABSTRAKT.

Ideen med det grafiske abstract er at kommunikere sammen med de andre elementer i den videnskabelige artikel.

Det er ikke alle forlag, der bruger grafiske abstracts i øjeblikket, men det er et initiativ fra Elsevier, som nok er det største videnskabelige forlag i verden, og som efterfølges af nogle vigtige forlag som Cell og Springer.

Der findes ikke en "korrekt" måde at lave et grafisk abstract på, men der er ved at blive udgivet specifikke retningslinjer.

Vi vil dele nogle oplysninger fra en guideline udgivet af Cell Press kaldet "Cell Press Graphical Abstract Guidelines".

Et effektivt grafisk abstract vil tiltrække læserens opmærksomhed, og det er nyttigt til at screene informationen meget hurtigt.

Det har ikke til hensigt at erstatte artiklen, men snarere at tiltrække nysgerrighed til den. Hensigten er primært kort at introducere emnet for artiklen og opsummere information.

Mind the Graph illustration: Proteinsyntese
Klik på billedet for at bruge denne Mind the Graph-illustration: Proteinsyntese

Hvordan laver man et grafisk abstrakt?

Så hvordan laver man et abstract? Den grundlæggende proces for at skabe et grafisk abstrakt er:

 1. Konceptualiser
 2. Skitse
 3. Design

De fleste forskere tror, at de ikke kan lave effektive grafiske abstracts, fordi de ikke kan illustrere. Det er slet ikke sandt. Videnskabelige illustrationer er blot en del af et effektivt grafisk abstract, og selvom ingen kan konceptualisere dine grafiske abstracts, kan du finde videnskabelige illustrationer på Mind the Graph.

Find videnskabelige illustrationer i Mind the Graph's galleri.
Find videnskabelige illustrationer i Mind the Graph's galleri.

Tilbage til de tre trin: (1) koncept, (2) skitse og (3) design og finpudsning.

De første to trin udføres på papir, og vi går kun videre til software til grafisk design til det tredje trin.

Det grafiske abstrakte koncept er det allerførste.

Du skal beslutte, hvad der er hovedbudskabet i dit grafiske abstrakt, og hvem der er dit publikum. Det er som at tænke over, hvilken historie du vil fortælle og til hvem.

Du har lavet research og har en masse resultater at formidle, men husk, at du ikke må overkomplicere. Prøv at tænke som læseren, og opsummer din artikel til det vigtigste, du har opdaget.

Dit mål med det grafiske abstrakt er normalt defineret af INDHOLD og PUBLIKUM. Så husk på det. Og hold det enkelt. Her er nogle tips til grafiske abstracts, som kan hjælpe dig med at skabe det bedste abstract nogensinde.

Fokus på indholdets unikhed og klarhed

Det grafiske abstract til en artikel bør:

 • Har en klar start og slutning, "læsning" fra top til bund eller venstre til højre
 • Giv en visuel indikation af den biologiske kontekst af de afbildede resultater (subcellulær placering, vævs- eller celletype, art osv.)
 • Være adskilt fra eventuelle modelfigurer eller diagrammer i selve opgaven.
 • Fremhæv de nye resultater fra den aktuelle artikel uden at inkludere overflødige detaljer fra tidligere litteratur
 • Undgå at inkludere funktioner, der er mere spekulative (medmindre den spekulative karakter kan tydeliggøres visuelt).
 • Må ikke indeholde dataelementer af nogen art; alt indhold skal være i grafisk form.

Gør det enkelt

Det grafiske abstract bør også:

 • Brug enkle etiketter
 • Brug tekst sparsomt
 • Fremhæv en proces eller tydeliggør en pointe
 • Vær fri for distraherende og forstyrrende elementer

Skitse først

Vi opfordrer dig til først at skitsere dine grafiske abstrakte ideer i hånden, før du sætter dig foran computeren.

De fleste af os har ikke professionelle designfærdigheder eller adgang til professionel designsoftware. Heldigvis for dig er det ikke nødvendigt. Videoen nedenfor viser en interessant tutorial om, hvordan man skaber et grafisk abstrakt til Elsevier ved hjælp af platformen Mind the Graph.

Til skitsen vælger du først kun de nødvendige visuelle elementer (en celle, et protein, en kemisk forbindelse, et dyr ...) og de tekstelementer, der skal ledsage dem.

Foretrækker altid illustrationer og visuelt abstrakt ikoner til tekst. De kommunikerer mere direkte.

Når du organiserer elementerne i skitsen, skal du tænke på, at de skal arrangeres i en eller anden form for rækkefølge. Organiser dit grafiske abstrakt fra venstre mod højre og/eller fra top til bund.

Et andet aspekt, du bør overveje, er at undgå at have for mange visuelle elementer spredt ud over skitsen. Alle elementer skal på en eller anden måde være forbundet med hinanden, sorteret i grupper, der har noget til fælles.

Undgå at bruge bokse omkring elementer, der passer sammen, men sæt dem tæt sammen. Du kan bruge bokse til at fremhæve nogle tekster.

Lige nu bør du gå over til grafisk designsoftware. Hvis du ikke har adgang til Photoshop eller IllustratorMen den gode, gamle Powerpoint fungerer lige så godt.

Du vil sandsynligvis bruge Google Billeder til at finde de illustrationer, du har brug for. Men problemet her er at finde illustrationer, der alle har den samme stil. At bruge forskellige stilarter kan nemt blive underligt.

Retningslinjer for tidsskrifter

Tidsskriftets retningslinjer vil give dig oplysninger om skrifttype og -størrelse, linjebredde, farver og dimensioner for det grafiske abstract. De vil også nævne, om du skal levere det som PDF, TIFF eller PNG-filformat.

I henhold til Cell Press' retningslinjer (delt tidligere) er her de tekniske krav til et grafisk abstract:

 1. Størrelse: Det indsendte billede skal være 1200 pixels i kvadrat ved 300 dpi.
 2. Skrifttype: Arial, 12-16 punkter. Mindre skrifttyper vil ikke være læselige online.
 3. Foretrukne filtyper: TIFF, PDF, JPG
 4. Indhold: Abstraktet skal bestå af et enkelt panel.

En note om farve: Effektiv brug af farver kan forbedre det grafiske abstrakt både æstetisk og ved at henlede læserens opmærksomhed på interessante fokuspunkter.

Forfattere opfordres til at vælge farver, der er i overensstemmelse med og komplementære til de farver, der bruges på Cell Press' hjemmeside. Stærkt mættede, primære farver kan virke distraherende.

Hvis du vil vide mere om farver, kan du læse blogindlægget nedenfor.

Lav artboardet i præcis den størrelse, som tidsskriftet kræver. Det giver dig mulighed for at matche alle element- og skriftstørrelser med det krævede fra begyndelsen.

Tegn nu alle de visuelle elementer, du har på din skitse. Du kan gøre dit arbejde lettere ved at tilføje indhold fra repositorier, der indeholder gratis science art-figurer.

Om Mind the Graph

Mind the Graph er en solid samling af videnskabelige illustrationer og abstrakt inspiration til at lave et grafisk abstrakt online.

Så hvis du undrer dig over, hvordan man tegner diagrammer til videnskabelige artikler, så prøv dette værktøj gratis, og du vil forelske dig i det. Det vil helt sikkert gøre dit liv meget lettere.

Glem heller ikke at konsultere forfattervejledningen for det tidsskrift, hvor du indsender din abstrakte videnskabelige artikel. Hvis du f.eks. er interesseret i at indsende til Cell Press, skal du sørge for at gennemgå deres retningslinjer for indsendelse.

Og hvis du gerne vil lære, hvordan man skriver et effektivt abstract til en forskningsartikel, har vi nedenfor opsummeret trinene til at skrive et abstract:

 1. Skriv forskningsopgaven først
 2. Identificer de vigtigste afsnit i artiklen (problem, metode, resultater/fund, konklusioner)
 3. Udarbejd en beskrivelse af disse nøglesektioner
 4. Sæt det hele sammen (saml de vigtigste afsnit, fjern unødvendigt indhold, udfyld det, der mangler, gennemgå det efter en dag eller to).

Så i en nøddeskal er dette, hvordan man skriver et abstract trin for trin.

Hvordan kan du afgøre, om dit abstract er godt?

Hvordan kan du afgøre, om dit abstract er godt? Der er visse karakteristika ved et abstract i en forskningsartikel, og Publication Manual of the American Psychological Association beskriver et godt abstract som:

 • Præcis: Den skal afspejle opgavens indhold korrekt og må ikke indeholde oplysninger, som du ikke allerede har i din opgave.
 • Selvforsynende: Abstraktet skal definere alle forkortelser og akronymer. I stedet for at skrive OCD skal du f.eks. skrive det fuldt ud som Obsessive-Compulsive Disorder.
 • Kort og præcist: Hver sætning skal være informativ og beskrivende, men så kortfattet som muligt. Sørg for, at hvert ord, du bruger, er essentielt.
 • Ikke-evaluerende: Et abstract er ikke et sted, hvor du kan komme med dine egne kreative indsigter. Du må ikke kommentere på det, du har skrevet om i din forskningsartikel.
 • Sammenhængende og let at læse: Skriv abstraktet på en klar måde, og forsøg ikke at imponere læseren med komplekse sætninger eller teknisk jargon. Fokuser på læsbarhed, og prøv at fange dit publikum med abstractet (noget, som grafiske abstracts virkelig hjælper med!).
 1. Cell Press' retningslinjer for digitale billeder
 2. Elsevier
logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner