Grafični izvlečki so danes v znanstvenih raziskavah zelo priljubljeni. Najboljše znanstvene revije jih že uporabljajo in še več jih bo.

Naš cilj tega prispevka je, da vas seznanimo s potrebnimi koraki za ustvarjanje odličnih grafičnih povzetkov in predstavimo osnove grafičnega oblikovanja za znanstvene publikacije.

Obstaja nekaj ključnih korakov za ustvarjanje grafičnega abstrakta. Če ne veste, kaj mislimo z grafičnim abstraktom, je to dobesedno znanstvena osebnost ki pojasnjuje znanstvene informacije v vizualni obliki. Sodoben način poimenovanja je "infografika".

Spodaj si oglejte zanimiv grafični abstraktni primer:

slika (80)

In obstajajo na Mind the Graph še nekaj primerov grafičnih izvlečkov, ki si jih je vsekakor vredno ogledati.

V tem prispevku boste spoznali bistvene koncepte o oblikovanju grafičnega izvlečka, odkrili, kako ustvariti izvleček, in za ustvarjanje grafičnih izvlečkov za svoje publikacije uporabili zmogljivo orodje za oblikovanje izvlečkov, imenovano Mind the Graph.

Kaj je grafični izvleček?

Grafični izvleček je enoplastna slika, ki je zasnovana tako, da bralcem takoj predstavi sporočilo znanstvenega članka.

Njen namen je spodbuditi brskanje, spodbujati interdisciplinarno znanstveno delo in pomagati bralcem, da hitro ugotovijo, kateri članki so najpomembnejši za njihove raziskovalne interese - v skladu s smernicami založbe Cell Press1, kar velja tudi za Elsevier2 revije in številne druge založbe.

Idealen grafični izvleček mora biti samoumeven. Bralec ga mora hitro razumeti in se lahko odloči, ali bo vaš članek prebral ali ne. Če to dosežete, je vaš grafični izvleček uspešen in učinkovit..

Pomembno je upoštevati, da je vaša raziskava že precej zapletena. Zato tudi vaš grafični izvleček ne bi smel biti takšen.

Bodite jedrnati in neposredni, uporabljajte čim manj besed, grafični izvleček pa opremili na močne grafike.

Mind the Graph Grafična abstraktna predloga, kliknite na sliko, da odprete predlogo.
Mind the Graph Grafična abstraktna predloga

Kaj naredi učinkovit grafični izvleček?

Grafični izvleček je slika, ki na jasen in privlačen način pojasnjuje sporočilo raziskovalnega dela.

Običajno je objavljen skupaj z drugimi elementi članka, kot so NASLOV, SEZNAM AVTORJEV in IZVLEČEK.

Namen grafičnega izvlečka je komunicirati skupaj z drugimi elementi znanstvenega članka.

Grafičnih povzetkov trenutno ne uporabljajo vsi založniki, vendar je to pobuda založbe Elsevier, verjetno največje znanstvene založbe na svetu, ki ji sledijo nekatere pomembne založbe, kot sta Cell in Springer.

"Pravilnega" obrazca za izdelavo grafičnega izvlečka ni, vendar so objavljene posebne smernice.

Z vami bomo delili nekaj informacij iz smernic, ki jih je objavila založba Cell Press in se imenujejo "Cell Press Graphical Abstract Guidelines".

Učinkovit grafični izvleček bo pritegnil pozornost bralca in je uporaben za hiter prikaz informacij.

Njen namen ni nadomestiti papirja, temveč pritegniti radovednost k njemu. Namen je predvsem na kratko predstaviti temo članka in povzeti informacije.

Ilustracija Mind the Graph: Sinteza beljakovin
Če želite uporabiti to ilustracijo Mind the Graph, kliknite na sliko: Sinteza beljakovin

Kako izdelati grafični izvleček?

Kako narediti abstrakt? Osnovni postopki izdelave grafičnega izvlečka so naslednji:

 1. Konceptualizacija
 2. Skica
 3. Oblikovanje

Večina znanstvenikov meni, da ne morejo ustvariti učinkovitih grafičnih povzetkov, ker ne znajo ilustrirati. To sploh ni res. Znanstvene ilustracije so le del učinkovitega grafičnega izvlečka, in čeprav nihče ne more konceptualizirati vaših grafičnih izvlečkov, lahko znanstvene ilustracije najdete na Mind the Graph.

Najdi znanstvene ilustracije v galeriji Mind the Graph.
Najdi znanstvene ilustracije v galeriji Mind the Graph.

Vrnimo se k tem trem korakom: (1) koncept, (2) skica ter (3) oblikovanje in izpopolnjevanje.

Prva dva koraka sta narejena na papirju, nato pa preidemo le na programska oprema za grafično oblikovanje za tretji korak.

Grafični abstraktni koncept je prva stvar.

Odločiti se morate, kaj je GLAVNO POSLANSTVO vašega grafičnega izvlečka in kdo je vaše občinstvo. To je tako, kot da bi razmišljali o tem, kakšno zgodbo želite povedati in komu.

Opravili ste raziskavo in sporočili veliko rezultatov, vendar ne pozabite, da ne smete preveč komplicirati. Poskusite razmišljati kot bralec in povzemite svoj članek do najpomembnejše stvari, ki ste jo odkrili.

Vaš cilj z grafičnim izvlečkom je običajno opredeljen z VSEBINA in . OBČINSTVO. Zato imejte v mislih. In naj bo preprosto. Tukaj je nekaj nasvetov za grafične izvlečke, ki vam bodo pomagali ustvariti najboljši izvleček doslej.

Osredotočite se na edinstvenost in jasnost vsebine

Grafični povzetek članka mora biti:

 • Jasen začetek in konec, "branje" od zgoraj navzdol ali od leve proti desni
 • Zagotovite vizualno navedba biološkega konteksta prikazanih rezultatov (subcelična lokacija, vrsta tkiva ali celice, vrsta itd.)
 • se razlikujejo od vseh vzorčnih slik ali diagramov, ki so vključeni v samo delo.
 • Poudarite nove ugotovitve iz trenutnega dokumenta brez vključevanja odvečnih podrobnosti iz prejšnje literature.
 • Izogibajte se vključevanju elementov, ki so bolj špekulativne narave (razen če je špekulativna narava vidna vizualno).
 • ne sme vključevati podatkovnih elementov katere koli vrste; vsa vsebina mora biti v grafični obliki.

Ohranite preprostost

Grafični izvleček mora vsebovati tudi:

 • Uporaba preprostih nalepk
 • Besedilo uporabljajte poredko
 • Poudarite en postopek ali pojasnite eno točko.
 • Brez motečih in nepreglednih elementov

Najprej skica

Priporočamo vam, da svoje grafične abstraktne zamisli najprej narišete z roko, še preden sedete pred računalnik.

Večina od nas nima profesionalnih oblikovalskih znanj niti dostopa do profesionalne programske opreme za oblikovanje. Na vašo srečo to ni potrebno. Spodnji videoposnetek prikazuje zanimivo navodilo o tem, kako ustvariti grafični izvleček za Elsevier z uporabo platforme Mind the Graph.

Za skico najprej izberite le potrebne vizualne elemente (celico, beljakovino, kemično spojino, žival ...) in besedilne elemente, ki jih bodo spremljali.

Vedno raje imejte ilustracije in vizualna abstrakcija ikone v besedilo. Komunicirajo bolj neposredno.

Pri urejanju elementov skice upoštevajte, da morajo biti razporejeni v nekem vrstnem redu. Grafično abstrakcijo organizirajte od leve proti desni in/ali od zgoraj navzdol.

Še en vidik, ki ga morate upoštevati, je izogibanje prevelikemu številu vizualnih elementov, razpršenih po skici. Vsi elementi morajo biti med seboj nekako povezani, razvrščeni v skupine, ki imajo nekaj skupnega.

Izogibajte se uporabi okvirjev okoli elementov, ki se prilegajo drug drugemu, temveč jih postavite blizu drug drugega. Okenca lahko uporabite za poudarjanje nekaterih besedil.

Ravno zdaj morate preiti na programsko opremo za grafično oblikovanje. Če nimate dostopa do Photoshopa ali Ilustrator, enako dobro deluje tudi stari dobri Powerpoint.

Za iskanje potrebnih ilustracij boste verjetno uporabili Google Images. Vendar je težava v tem, da najdete ilustracije, ki imajo vse enak slog. Uporaba različnih likovnih slogov lahko zlahka postane čudna.

Smernice za revije

V smernicah ciljne revije boste našli informacije o vrsti in velikosti pisave, širini črt, barvah in dimenzijah grafičnega izvlečka. Navedeno bo tudi, ali ga morate predložiti v obliki datotek PDF, TIFF ali PNG.

V skladu s smernicami založbe Cell Press (ki so bile objavljene prej) so tehnične zahteve za grafični izvleček naslednje:

 1. Velikost: Priložena slika mora biti velika 1200 kvadratnih pik pri ločljivosti 300 dpi.
 2. Pisava: Arial, 12-16 točk. Manjše pisave na spletu ne bodo čitljive.
 3. Prednostne vrste datotek: TIFF, PDF, JPG
 4. Vsebina: povzetek mora biti sestavljen iz enega samega dela

Opomba o barvi: Učinkovita uporaba barv lahko izboljša grafično abstrakcijo z estetskega vidika in z usmerjanjem bralčeve pozornosti na osrednje točke zanimanja.

Avtorje spodbujamo, da izberejo barve, ki so skladne z barvami, uporabljenimi na spletnem mestu Cell Press, in jih dopolnjujejo. Močno nasičene, primarne barve so lahko moteče.

Če želite izvedeti več o barvah, si oglejte spodnji članek na blogu.

Velikost umetniške plošče naj bo točno takšna, kot jo zahteva revija. Tako boste lahko vse elemente in velikosti pisav od začetka uskladili z zahtevanimi.

Na skico narišite vse vizualne elemente, ki jih imate. Delo si lahko olajšate z dodajanjem vsebine iz skladišč, ki vsebujejo brezplačne znanstvene likovne figure.

O podjetju Mind the Graph

Mind the Graph je trdno skladišče znanstvenih ilustracij in abstraktnih navdihov za izdelavo grafičnega izvlečka na spletu.

Če se sprašujete, kako narisati diagrame za znanstvene članke, brezplačno preizkusite to orodje in zaljubili se boste vanj. Zagotovo vam bo olajšalo življenje.

Prav tako ne pozabite na vodnik za avtorje revije, v kateri boste oddali povzetek znanstvenega članka. Če si na primer želite oddati članek za založbo Cell Press, obvezno preberite njihove smernice za oddajo naslovnic.

Če se želite naučiti, kako napisati učinkovit povzetek raziskovalnega dela, smo v nadaljevanju povzeli korake pisanja povzetka:

 1. Najprej napišite raziskovalno nalogo
 2. Določite ključne dele članka (problem, metodologija, rezultati/izsledki, zaključki).
 3. Osnutek opisa teh ključnih delov
 4. Sestavite vse skupaj (sestavite ključne dele, odstranite nepotrebno vsebino, dopolnite manjkajočo, čez dan ali dva jo preglejte).

Na kratko, takole je opisano, kako po korakih napisati abstrakt.

Kako lahko ugotovite, ali je vaš izvleček dober?

Kako lahko ugotovite, ali je vaš izvleček dober? No, obstajajo določene značilnosti povzetka raziskovalnega dela, v Priročniku za objavo Ameriškega psihološkega združenja pa je dober povzetek opisan kot:

 • Natančno: Pravilno mora odražati vsebino dokumenta in ne sme vključevati informacij, ki jih v dokumentu že nimate.
 • Samostojno: V povzetku je treba opredeliti vse kratice in akronime. Na primer, namesto da napišete OCD, jo morate v celoti zapisati kot obsesivno-kompulzivno motnjo.
 • Kratko in jedrnato: Vsak stavek mora biti informativen in opisen, vendar čim bolj jedrnat. Prepričajte se, da je vsaka uporabljena beseda bistvena.
 • Neocenjevalno: Abstrakt ni prostor za vnašanje lastnih ustvarjalnih spoznanj. Ne komentirajte tistega, o čemer ste pisali v svojem raziskovalnem delu.
 • Povezanost in enostavnost branja: Izvleček napišite na jasen način, ne poskušajte navdušiti bralca z zapletenimi besednimi zvezami ali strokovnim žargonom. Osredotočite se na berljivost in skušajte z izvlečkom pritegniti občinstvo (pri tem vam resno pomagajo grafični izvlečki!).
 1. Smernice za digitalne slike Cell Press
 2. Elsevier
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge