Predstavitev informacij v vizualni obliki pomaga bralcem pri učinkoviti in uspešni obravnavi zapletenih tem; to vključuje tako grafični izvlečki in . infografike. Infografike so bili uporabljeni za poučevanje velikega števila občinstva v družbenih medijih in drugih digitalnih platformah. 

Poleg tega, grafični izvlečki, ki so vizualni prikaz povzetka raziskovalnega dela, se vse pogosteje uporabljajo za promocijo novih rezultatov raziskav na različnih področjih.

Poudarek tukaj ni na rivalstvu med tema dvema vrstama, temveč na uporabnosti vsake oblike in posledično na oblikovalskih razlikah, ki jih je treba uporabiti pri oblikovanju vsakega od teh učinkovitih orodij za vizualno komuniciranje.

Kaj so grafični izvlečki?

A grafični izvleček je ilustracija na eni strani, ki je namenjena hitremu razumevanju glavne točke znanstvenega članka; običajno se uporablja v družbenih medijih in na spletnih straneh revij. 

Obstajajo različna mnenja o tem, katere informacije je treba vključiti v grafični izvleček. Nekateri strokovnjaki svetujejo, da vključite vse besedilne izvlečke, kot so informacije o ozadju, vprašanje, ki naj bi ga študija obravnavala, rezultati raziskave, sklepi in posledice ter morda celo uporabljena metodologija. 

Ker jih ni mogoče najti v iskalnikih znanstvene literature, od njih žal ni mogoče pričakovati, da bodo nadomestili besedilni izvleček. Zato imejte v mislih, da je vaš grafični izvleček mora biti priložen pisnemu povzetku, ne sme ga nadomestiti.

Nasveti za izbiro grafičnega abstrakta

  • Preverite smernice: Če pošiljate svojo raziskavo v objavo, ne pozabite preveriti njihovih standardov za grafične izvlečke. 
  • Povzemite svoje pomembne ugotovitve: Namen uporabe grafičnega izvlečka je jedrnato povzeti rezultate vaše raziskave.
  • Uporabite ključne fraze ali ključne besede: Ker v grafični izvleček ne smete vključiti preveč besedila, razmislite o dodajanju ključnih fraz in ključnih besed, da povečate berljivost.

Preberite naš članek "Kako ustvariti učinkovit grafični povzetek" da bi razumeli osnove ustvarjanja izjemnega grafični izvleček za vaše raziskave.

Kaj so infografike?

Infografika je vizualna predstavitev teme, ki vsebuje slike in vizualizacije podatkov, kot so krožni in stolpčni diagrami. Infografike so pogosto vključene na eno stran ali pa so vključene v obsežnejšo stran z besedilom. Zato so odlične za diapozitive, plakate in izročke. 

Infografike imajo posebno vlogo pri zagotavljanju visoko specializiranih informacij širokemu občinstvu. V ta namen morajo poenostaviti in izbrisati tehnične podrobnosti, pri tem pa ohraniti verodostojnost in pomen izvirnega besedila. To nakazuje, da lahko občinstvo, ki bi se pri izvirni temi soočalo z izzivi, razume in praktično uporabi naučeno.

Nasveti za izbiro infografike

  • Izberite primeren vizualni slog za svojo infografiko: podatki so lahko predstavljeni v različnih oblikah, zato se prepričajte, da ste izbrali najprimernejšo obliko za svoje podatke: krožni, stolpčni, zemljevidi, časovni diagrami itd.
  • Razmislite o svoji ciljni skupini: Ugotovite, kakšno učenje potrebuje vaše občinstvo, kako napredno je njegovo razumevanje danih tem in katere vizualizacije ga bodo pritegnile.
  • Naslov: Ena od stvari, ki jih bo bralec opazil, preden bo prebral podrobnosti vaše infografike, je naslov. Ta mora vzbuditi njihovo zanimanje.

Če potrebujete več informacij o tem, kako izbrati pravo infografiko za svojo raziskavo, si oglejte članek "Najlažji način za izdelavo infografike" za dodatne informacije.

Kakšna je razlika med grafičnim izvlečkom in infografiko?

Če povzamemo, so razlike med njimi majhne, vendar obstajajo. Infografike so grafične predstavitve informacij, vizualni abstrakti pa so podvrsta infografike ki se uporabljajo za povzemanje zaključka članka. 

Glavna razlika je v tem, da grafični izvleček so pogosto sestavljeni iz malo ali nič besedila. Zaradi tega bolje izraža splošne ali ključne ugotovitve raziskave. In infografikepo drugi strani pa bo prikazal več besedila in morda zagotovil močnejšo pripovedno strukturo za povzetek.

Kje najti brezplačen izdelovalec infografik in znanstvenih ilustracij?

Zdaj, ko razumete pomen uporabe infografike v raziskavah, Opazujte graf vam želi olajšati življenje, saj ponuja orodje, ki je enostavno za uporabo, z velikim številom predlog, ki jih lahko uporabite glede na temo vaše raziskave. Izberete lahko predlogo, ki najbolj ustreza vašim potrebam, in spremenite vse stvari v njej. Spremenite lahko besedilo, pisavo, barve, ikone in vse drugo!

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge