De presentatie van informatie in visuele middelen helpt de lezers om complexe onderwerpen efficiënt en doeltreffend te verwerken; dit omvat zowel grafische samenvattingen en infografieën. Infografieën zijn gebruikt om een enorm publiek op sociale media en andere digitale platforms te instrueren. 

Verder, grafische samenvattingen, die een visuele weergave zijn van de geschreven samenvatting van een onderzoeksartikel, worden steeds vaker gebruikt om nieuwe onderzoeksresultaten op een groot aantal gebieden onder de aandacht te brengen.

De nadruk ligt hier niet op de rivaliteit tussen deze twee types, maar op het nut van elk formaat en, als gevolg daarvan, de verschillen in ontwerp die moeten worden toegepast bij het bouwen van elk van deze effectieve visuele communicatiemiddelen.

Wat zijn grafische samenvattingen?

A grafische samenvatting is een illustratie met één paneel, bedoeld om lezers snel inzicht te geven in de kern van de wetenschappelijke verhandeling; ze worden meestal gebruikt op sociale media en websites van tijdschriften. 

Er bestaan verschillende meningen over welke informatie moet worden opgenomen in een grafische samenvatting. Sommige deskundigen adviseren de volledige tekstuele samenvatting op te nemen, zoals achtergrondinformatie, de kwestie die de studie wil aanpakken, de resultaten, conclusies en vertakkingen van het onderzoek, en misschien zelfs de gebruikte methodologie. 

Omdat ze niet worden gevonden in zoekmachines voor wetenschappelijke literatuur, kan helaas niet worden verwacht dat ze een tekstuele samenvatting vervangen. Houd er daarom rekening mee dat uw grafische samenvatting moet uw schriftelijke samenvatting vergezellen, niet vervangen.

Tips voor het kiezen van een grafische samenvatting

  • Controleer de richtlijnen: Als u uw onderzoek indient voor publicatie, vergeet dan niet hun normen voor grafische samenvattingen te controleren. 
  • Vat uw belangrijke bevindingen samen: Het doel van een grafische samenvatting is het resultaat van uw onderzoek beknopt samen te vatten.
  • Gebruik sleutelzinnen of trefwoorden: Omdat u niet te veel tekst in uw grafische samenvatting moet opnemen, kunt u overwegen sleutelzinnen en trefwoorden toe te voegen om de leesbaarheid te vergroten.

Lees ons artikel "Hoe maak je een effectief grafisch abstract?" om de grondbeginselen van het creëren van een uitstekende grafische samenvatting voor uw onderzoek.

Wat zijn infografieën?

Een infographic is een visuele voorstelling van een onderwerp met afbeeldingen en datavisualisaties zoals taartdiagrammen en staafdiagrammen. Infografieën worden vaak opgenomen op een enkele pagina of in een uitgebreidere tekstpagina. Bijgevolg zijn ze uitstekend geschikt voor dia's, posters en hand-outs. 

Infografieën hebben een aparte functie bij het verstrekken van zeer gespecialiseerde informatie aan een breed publiek. Daartoe moeten zij technische details vereenvoudigen en schrappen, terwijl de waarheidsgetrouwheid en de betekenis van de oorspronkelijke tekst behouden blijven. Dit suggereert dat een publiek dat problemen zou hebben met het oorspronkelijke onderwerp, het geleerde kan begrijpen en praktisch kan toepassen.

Tips voor het kiezen van een infographic

  • Kies de geschikte visuele stijl voor uw infographic: Gegevens kunnen worden gepresenteerd in verschillende formaten, dus zorg ervoor dat u de meest relevante kiest voor uw gegevens: taartdiagrammen, staafdiagrammen, kaarten, tijdlijnen, enzovoort.
  • Denk aan uw doelgroep: Bepaal welke kennis uw publiek nodig heeft, hoe ver hun begrip van de gegeven onderwerpen gevorderd is, en welke visualisaties hen zullen aantrekken.
  • Headline: Een van de dingen die een lezer zal opvallen voordat hij de details van je infographic leest, is de kop. Die moet hun interesse wekken.

Als u meer informatie nodig hebt over hoe u de juiste infographic voor uw onderzoek kunt kiezen, bekijk dan het artikel "De makkelijkste manier om infographics te maken" voor meer details.

Wat is het verschil tussen een grafische samenvatting en een infographic?

Kortom, de onderlinge verschillen zijn klein, maar toch bestaan ze. Infografieën zijn grafische weergaven van informatie, en visuele abstracts zijn een subtype van infografieën die worden gebruikt om de conclusie van een artikel samen te vatten. 

Het belangrijkste verschil is dat de grafische samenvatting bestaan vaak uit weinig of helemaal geen tekst. Daardoor komen de algemene bevindingen of belangrijkste bevindingen van het onderzoek beter tot uiting. En de infografieëngeeft daarentegen meer tekst weer, en biedt misschien een sterkere verhaalstructuur voor een samenvatting.

Waar vind je een gratis infographic maker en wetenschappelijke illustraties?

Nu je het belang begrijpt van het gebruik van infographics in je onderzoek, Let op de grafiek wil uw leven eenvoudiger maken door een gebruiksvriendelijke tool aan te bieden met een groot aantal sjablonen die u kunt gebruiken naargelang het onderwerp van uw onderzoek. U kunt de sjabloon kiezen die het best aan uw behoeften voldoet en er alles in veranderen. U kunt de tekst, het lettertype, de kleuren, de pictogrammen en al het andere aanpassen!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen