Het komt vaak voor dat in een experiment twee of drie verschillende soorten worden gebruikt. Daarnaast moeten taxonomen wijzen op de verschillen tussen verwante soorten. Grafische samenvattingen zijn een goed hulpmiddel om deze verschillen op een aantrekkelijke en in het oog springende manier te tonen. U kunt wetenschappelijke illustraties gebruiken en die mengen met samengevatte informatie.

Als u echter een vergelijking wilt maken met behulp van grafische samenvattingen, moet u op een paar dingen letten. Maar maak je geen zorgen, ik zal 03 tips en praktische voorbeelden geven om je te helpen je eigen visuele samenvatting te maken.

 01. U kunt vakken en kleuren gebruiken om de inhoud op te splitsen 

 

Het is belangrijk de inhoud te organiseren, zodat de lezer gemakkelijk kan begrijpen welke informatie bij de juiste soort hoort. Kaders en kleuren zijn goede hulpmiddelen om dat te doen. Let er alleen op dat u uw grafische samenvatting NIET vervuilt met niet bij elkaar passende kleuren. U kunt dezelfde kleur kiezen en verschillende kleurverlopen of opaciteit gebruiken. Kijk naar dit voorbeeld:

voorbeeld_78315

Ik heb een geel en oranje kleurverloop gebruikt omdat deze kleuren combineren met de katachtige illustraties.

Dit andere voorbeeld toont geen verschillende soorten, maar vergelijkt de binnen- en buitenkant van een virus:

grafische samenvattingen zyka virus

 

02. Vergelijk dezelfde aspecten van elke soort

 

Ik heb een grafische samenvatting gemaakt die 3 verschillende uilensoorten toont. De inhoud vergelijkt de grootte, habitat, verenkleed en oogkleuren. Het kan verwarrend zijn als je een informatie zoals de kleur ogen slechts voor één soort aanhaalt. Immers, als je dat doet is dit geen vergelijking. 

Bovendien, als je graag leest over de diversiteit van vogels, heb ik al een post geschreven met een prachtige infographic die veel vogelsoorten laat zien die zie je hier.

03. Combineer alle elementen in uw grafische samenvattingen

 

Je moet de grootte, het uitzicht en de positie van de elementen die je gebruikt combineren. Kies geen illustratie die niet bij de andere past. Je moet een patroon maken met de illustraties, kleuren, tekstgrootte en typografie.

Kijk naar dit voorbeeld van een grafische samenvatting waarin drie vlindersoorten worden vergeleken. De eerste maakt gebruik van illustraties in verschillende aanzichten:

voorbeeld van grafische samenvattingen

Kijk nu naar het rechter voorbeeld, dat toont de drie vlinders in vooraanzicht:

voorbeeld_78320

Ik heb een video tutorial gemaakt om de ideia van het kiezen van de juiste illustraties beter uit te leggen:

Deze en andere instructievideo's zijn beschikbaar op onze youtube kanaal.

 Het is niet gemakkelijk om nauwkeurige en aantrekkelijke wetenschappelijke illustraties te vinden op google. Daarom bieden wij duizenden wetenschappelijke illustraties voor onze gebruikers. Al deze sjablonen zijn gemaakt in Mind the Graph en zijn beschikbaar voor u. Bovendien, als je niet de illustraties vindt die je nodig hebt, u kunt ze aanvragen! Verbazingwekkend, toch? Dus, waarom niet vandaag beginnen met het verbeteren van uw communicatie in de wetenschap?

voorbeeld_250

 

 

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen