Grafische samenvattingen zijn tegenwoordig ongelooflijk populair in wetenschappelijk onderzoek. De beste wetenschappelijke tijdschriften gebruiken ze al en er komen er nog meer bij.

Ons doel met dit bericht is om u in contact te brengen met de noodzakelijke stappen om geweldige grafische samenvattingen te maken en de grondbeginselen te schetsen van grafisch ontwerp voor wetenschappelijke publicaties.

Er zijn een paar cruciale stappen om een grafische samenvatting maken. Als je niet weet wat we bedoelen met grafisch abstract, het is letterlijk een wetenschappelijk cijfer die wetenschappelijke informatie in een visuele vorm uitlegt. Een moderne manier om het te noemen is "een infographic".

Zie hieronder een interessant grafisch abstract voorbeeld:

beeld (80)

En er zijn bij Mind the Graph nog een paar voorbeelden van grafische samenvattingen die zeker de moeite van het bekijken waard zijn.

In dit artikel leert u essentiële concepten over het ontwerpen van een grafisch abstract, ontdekt u hoe u een abstract maakt, en gebruikt u een krachtig ontwerpprogramma voor abstracts, Mind the Graph genaamd, om grafische abstracts te maken voor uw publicaties.

Wat is een grafische samenvatting?

Een grafisch resumé is een afbeelding uit één stuk, bedoeld om de lezer onmiddellijk inzicht te geven in de boodschap van de wetenschappelijke verhandeling.

De bedoeling is het bladeren aan te moedigen, interdisciplinaire wetenschap te bevorderen en lezers te helpen snel vast te stellen welke artikelen het meest relevant zijn voor hun onderzoeksinteresses - volgens de Cell Press-richtlijn1die ook van toepassing is op Elsevier2 tijdschriften en nog veel meer uitgevers.

De ideale grafische samenvatting moet voor zichzelf spreken. De lezer moet het snel begrijpen en kunnen beslissen of hij uw artikel wil lezen of niet. Als u dit bereikt, is uw samenvatting succesvol en effectief..

Een belangrijk punt om in gedachten te houden is dat je onderzoek al behoorlijk complex is. Dus moet je grafische samenvatting dat niet zijn.

Wees beknopt en direct, gebruik een minimale hoeveelheid woorden en vertrouw op krachtige grafieken voor uw grafische samenvatting.

Mind the Graph Graphical Abstract Template, klik op de afbeelding om naar Templates te gaan.
Mind the Graph Grafisch Abstract Sjabloon

Wat maakt een effectieve grafische samenvatting?

Een grafische samenvatting is een figuur die de boodschap van een onderzoeksartikel op een duidelijke en aantrekkelijke manier uitlegt.

Het wordt meestal gepubliceerd samen met andere elementen van de paper, zoals TITEL, LIJST VAN AUTEURS en ABSTRACT.

Het idee van de grafische samenvatting is om samen met de andere elementen van de wetenschappelijke paper te communiceren.

Niet alle uitgevers gebruiken momenteel grafische abstracts, maar dit is een initiatief van Elsevier, waarschijnlijk de grootste wetenschappelijke uitgeverij ter wereld, gevolgd door enkele belangrijke, zoals Cell en Springer.

Er is geen "correcte" vorm om een grafisch abstract te maken, maar er worden specifieke richtsnoeren gepubliceerd.

Wij zullen wat informatie delen uit een door Cell Press gepubliceerde richtlijn genaamd "Cell Press Graphical Abstract Guidelines".

Een doeltreffende grafische samenvatting trekt de aandacht van uw lezer en is nuttig om de informatie zeer snel te screenen.

Het is niet de bedoeling om de krant te vervangen, maar om de nieuwsgierigheid te wekken. Het is vooral de bedoeling het onderwerp van de paper kort in te leiden en informatie samen te vatten.

Mind the Graph illustratie: Eiwitsynthese
Klik op de afbeelding om deze Mind the Graph-illustratie te gebruiken: Eiwitsynthese

Hoe maak je een grafische samenvatting?

Dus, hoe maak je een samenvatting? Het basisproces van het maken van een grafisch abstract zijn:

 1. Conceptualiseer
 2. Schets
 3. Ontwerp

De meeste wetenschappers denken dat zij geen effectieve grafische samenvattingen kunnen maken omdat zij niet kunnen illustreren. Dat is helemaal niet waar. Wetenschappelijke illustraties zijn slechts een onderdeel van een effectieve grafische samenvatting, en hoewel niemand uw grafische samenvattingen kan conceptualiseren, kunt u wetenschappelijke illustraties vinden op Mind the Graph.

Vind wetenschappelijke illustraties in de galerij van Mind the Graph.
Vind wetenschappelijke illustraties in de galerij van Mind the Graph.

Terug naar die drie stappen: (1) concept, (2) schets, en (3) ontwerp & verfijning.

De eerste twee stappen gebeuren op papier, en we gaan pas over naar software voor grafisch ontwerp voor de derde stap.

Het grafische abstracte concept is het allereerste.

Je moet beslissen wat de belangrijkste boodschap is van je grafische samenvatting en wie je publiek is. Het is net als nadenken over welk verhaal je wilt vertellen en aan wie.

Je hebt het onderzoek gedaan en hebt een heleboel resultaten te communiceren, maar denk eraan, maak het niet te ingewikkeld. Probeer te denken als de lezer en vat je paper samen tot het belangrijkste dat je hebt ontdekt.

Uw doel met de grafische samenvatting wordt normaal gesproken bepaald door de INHOUD en PUBLIEK. Dus, hou het in gedachten. En hou het simpel. Hier zijn enkele grafische samenvattingstips om je te helpen de beste samenvatting ooit te maken.

Focus op unieke en duidelijke inhoud

De grafische samenvatting voor een paper moet:

 • een duidelijk begin en einde hebben, "lezen" van boven naar beneden of van links naar rechts
 • Zorg voor een visuele aanduiding van de biologische context van de weergegeven resultaten (subcellulaire locatie, weefsel- of celtype, soort, enz.)
 • Afzonderlijk zijn van eventuele modelfiguren of diagrammen in het document zelf.
 • Benadruk de nieuwe bevindingen van het huidige document zonder overtollige details uit eerdere literatuur op te nemen
 • Vermijd de opneming van elementen die meer speculatief zijn (tenzij het speculatieve karakter visueel duidelijk kan worden gemaakt).
 • Geen enkel type gegevensitem bevatten; alle inhoud moet in grafische vorm zijn

Hou het simpel.

De grafische samenvatting moet ook:

 • Gebruik eenvoudige etiketten
 • Gebruik tekst spaarzaam
 • Eén proces benadrukken of één punt duidelijk maken
 • Wees vrij van afleidende en rommelige elementen

Schets eerst

Wij moedigen u aan uw grafische abstracte ideeën eerst met de hand te schetsen, nog voor u achter uw computer gaat zitten.

De meesten van ons hebben geen professionele ontwerpvaardigheden, noch toegang tot professionele ontwerpsoftware. Gelukkig voor u is dat niet nodig. De onderstaande video toont een interessante tutorial over hoe u een grafische samenvatting voor Elsevier kunt maken met behulp van het platform Mind the Graph.

Selecteer voor de schets eerst alleen de noodzakelijke visuele elementen (een cel, eiwit, chemische verbinding, dier ...) en de tekstuele elementen die erbij zullen horen.

Geef altijd de voorkeur aan illustraties en visuele samenvatting pictogrammen naar tekst. Ze communiceren directer.

Als je de elementen van de schets ordent, bedenk dan dat ze in een soort volgorde moeten staan. Organiseer je grafische samenvatting van links naar rechts en/of van boven naar beneden.

Een ander aspect waarmee u rekening moet houden, is het vermijden van te veel visuele elementen verspreid over de schets. Alle elementen moeten op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn, gesorteerd in groepen die iets gemeenschappelijks hebben.

Gebruik geen kaders rond elementen die bij elkaar passen, maar zet ze dicht bij elkaar. U kunt kaders gebruiken om sommige teksten te benadrukken.

Juist nu moet je overgaan op grafische ontwerpsoftware. Als je geen toegang hebt tot Photoshop of IllustratorDe goede oude Powerpoint werkt net zo goed.

Je zult waarschijnlijk Google Afbeeldingen gebruiken om de illustraties te vinden die je nodig hebt. Maar het probleem hier is om illustraties te vinden die allemaal dezelfde stijl hebben. Het gebruik van verschillende kunststijlen kan gemakkelijk vreemd worden.

Richtlijnen voor tijdschriften

De richtlijnen van het beoogde tijdschrift geven u informatie over lettertype en -grootte, lijndikte, kleuren en afmetingen van de grafische samenvatting. Er staat ook in of u het als PDF, TIFF of PNG moet aanleveren.

Volgens de richtlijnen van Cell Press (eerder gedeeld) zijn dit de technische vereisten voor een grafisch abstract:

 1. Grootte: De ingezonden afbeelding moet 1200 pixels in het vierkant zijn bij 300 dpi.
 2. Lettertype: Arial, 12-16 punten. Kleinere lettertypes zijn online niet leesbaar.
 3. Gewenste bestandstypen: TIFF, PDF, JPG
 4. Inhoud: de samenvatting moet bestaan uit één enkel paneel

Een opmerking over kleur: Effectief gebruik van kleur kan de grafische samenvatting zowel esthetisch verbeteren als de aandacht van de lezer vestigen op interessante punten.

Auteurs worden aangemoedigd om kleuren te kiezen die overeenkomen met en complementair zijn aan de kleuren die op de Cell Press website worden gebruikt. Sterk verzadigde, primaire kleuren kunnen afleiden.

Voor meer informatie over kleuren, bekijk het onderstaande blogartikel.

Maak de afmetingen van het artboard precies zo groot als het tijdschrift vereist. Zo kunt u vanaf het begin alle element- en lettergrootten afstemmen op de vereiste afmetingen.

Teken nu alle visuele elementen die je hebt op je schets. Je kunt je werk vergemakkelijken door inhoud toe te voegen uit repositories die gratis science art figuren bevatten.

Over Mind the Graph

Mind the Graph is een solide opslagplaats van wetenschappelijke illustraties en abstracte inspiratie voor het maken van een grafisch abstract online.

Dus als je je afvraagt hoe je diagrammen moet tekenen voor wetenschappelijke papers, probeer dan deze tool gratis en je zult er verliefd op worden. Het zal je leven zeker gemakkelijker maken.

Vergeet ook niet de richtlijnen voor auteurs te raadplegen van het tijdschrift waar u uw wetenschappelijke samenvatting indient. Bijvoorbeeld, als u graag een Cell Press wilt indienen, zorg er dan voor dat u hun richtlijnen voor indiening doorneemt.

En als je wilt leren hoe je een effectief abstract voor een onderzoeksartikel schrijft, hebben we hieronder de stappen voor het schrijven van een abstract samengevat:

 1. Schrijf eerst de research paper
 2. Identificeer de belangrijkste onderdelen van het document (probleem, methodologie, resultaten/bevindingen, conclusies).
 3. Stel een beschrijving op van die hoofdstukken
 4. Stel het geheel samen (verzamel de belangrijkste delen, verwijder overbodige inhoud, vul aan wat ontbreekt, bekijk het na een dag of twee)

Dus, in een notendop, dit is hoe je stap voor stap een samenvatting schrijft.

Hoe kun je bepalen of je samenvatting goed is?

Hoe kunt u bepalen of uw samenvatting goed is? Wel, er zijn bepaalde kenmerken van een samenvatting in een onderzoeksartikel, en de Publication Manual of the American Psychological Association beschrijft een goed abstract als:

 • Nauwkeurig: Het moet de inhoud van de paper correct weergeven, en mag geen informatie bevatten die niet al in je paper staat.
 • Zelfstandig: De samenvatting moet alle afkortingen en acroniemen definiëren. Bijvoorbeeld, in plaats van OCD moet u het voluit schrijven als Obsessief-Compulsieve Stoornis.
 • Kort en bondig: Elke zin moet informatief en beschrijvend zijn, maar zo beknopt mogelijk. Zorg ervoor dat elk woord dat u gebruikt essentieel is.
 • Niet-evaluatief: Een samenvatting is geen plaats om je eigen creatieve inzichten erin te gooien. Geef geen commentaar op wat je in je research paper hebt geschreven.
 • Samenhangend en gemakkelijk te lezen: Schrijf het abstract op een duidelijke manier, probeer de lezer niet te imponeren met ingewikkelde zinnen of technisch jargon. Focus op leesbaarheid en probeer je publiek te boeien met de samenvatting (iets waar grafische samenvattingen serieus bij helpen!).
 1. Cell Press digitale beeldrichtlijnen
 2. Elsevier
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen