Pri pripravi raziskovalnega dela včasih spregledamo številke. Vendar je res, da mora biti tudi raziskovalno delo vizualno privlačno za bralce, in najboljši način za to je, da ga naredite preprosto berljivega z dodajanjem tabel ali slik.

Bralce na splošno privlačijo vizualni viri, saj lahko v kratkem času posredujejo veliko informacij. Zato je razumevanje vizualnih vsebin primernejše od branja dolgih in gostih odstavkov.

V tem članku bomo pomagali pri kako vključiti številke v raziskovalni članekza povečanje vizualnih sredstev in doseganje lažje razumljivosti podatkov.

Kdaj uporabiti številke v raziskovalnem članku?

Pri načrtovanju raziskave je treba opredeliti najboljši pristop za posredovanje informacij občinstvu z uporabo vseh orodij, ki podpirajo vaše argumente.

Dober način za ugotavljanje potrebe po tabelah ali slikah je, da ugotovite, ali je vaš argument mogoče razložiti v stavku ali dveh; če je tako, tabele ali slike najverjetneje niso potrebne. 

Če so podatki preveč obsežni ali zapleteni, da bi jih lahko pojasnili v kratkih stavkih, so priporočljive slike ali tabele, saj lahko učinkovito posredujejo veliko informacij, ne da bi z njimi preobremenili vašo raziskavo.  

Tabele ali številke?

Poleg tega, da pojasnjuje kako vključiti številke v raziskovalni članek, v tem članku bo tudi pojasnjeno, ali so tabele ali slike najboljši pristopi za to.

Kadar je treba prikazati številčne podatke ali druge vrste zbirnih podatkov na kompaktnem prostoru, je tabela idealna metoda za to. Prav tako je dober pristop za združevanje, primerjanje in kontrastiranje različnih vrst podatkov, za prikaz postavk, ki vsebujejo več značilnosti, spremenljivk ali celo za prikaz odsotnosti teh značilnosti.

Slike so priporočljive, kadar je treba prikazati vzorce, trende in razmerja med podatki. Slike se v nasprotju s tabelami uporabljajo za poudarjanje vzorca in ne samih podatkov. Slike se lahko uporabljajo za vizualni opis niza dogodkov, postopkov, lastnosti ali atributov ali za povzemanje rezultatov raziskav. Obstajajo številne možnosti za vključitev slik, kot so grafikoni, podatkovne ploskve, zemljevidi, kolutni diagrami itd. 

Besedilo je treba uporabiti, kadar podatki niso preveliki ali jih je težko prikazati. Ustvarjanje tabele za te podatke bi pomenilo ustvarjanje tabele, ki vsebuje 2 stolpca ali celo manj. 

Koliko številk mora imeti raziskovalno delo?

Čeprav število slik ali tabel, ki jih lahko vključite v svojo raziskavo, ni omejeno, lahko preveč slik ali tabel ovira razumevanje podatkov. Ko razmišljate o dodajanju tabel ali slik, imejte v mislih berljivost raziskovalne naloge. 

Priporočljivo je, da raziskovalno delo vsebuje največ 5 preglednic in največ 8 slik.

Kako vključiti številke v raziskovalni članek

Kot že rečeno, vključitev slik in tabel v raziskovalno delo pomaga povzeti podatke in naredi članek bolj estetsko privlačen za bralce, ki iščejo veliko količino informacij v kratkem času.

Tukaj so nasveti in vodniki za kako vključiti številke v raziskovalno delo:

 • Kam vključiti številke v raziskovalno delo?

V raziskovalnem članku morajo biti številke vključene na sredini strani, blizu mesta, kjer so prvič omenjene, po možnosti takoj pod odstavkom, v katerem so bili podatki omenjeni.

 • Podnapisi slik

Vse številke morajo biti označene s številko, temu pa mora slediti kratka, a razumljiva izjava, ki opisuje predložene podatke. Pomembne podatke na sliki lahko poudarite v napisih. Glede na to, da se slike običajno berejo od spodaj navzgor, morajo biti napisi na levi strani, pod sliko. 
(Sklic na: Mednarodno znanstveno urejanje)

 • Slika

Pri izbiri slik upoštevajte slike, ki so lahko razumljive. Upoštevajte tudi velikost, ločljivost in barvo slike. 

Slike morajo biti primerne velikosti in visoke ločljivosti, da so podatki jasni. Pri dodajanju slik so ključnega pomena tudi elementi; uporabite barve, črte in ikone, vendar ne pozabite, da jih uporabite za dodajanje učinka in ne za kodiranje informacij; slike morajo biti razumljive tudi brez elementov.

 • Dodatne informacije

Vključite vse dodatne informacije, ki so potrebne za razumevanje dodane številke. Pri grafih lahko to vključuje vključitev oznak, legend, razlag simbolov ali kontrolnih oznak. Pri zemljevidih vključite kazalnik merila, kompasno rožo ali severno puščico.

Najboljše prakse za vključitev številk v raziskovalni članek

Raziskovalna dela so kritični dokumenti, ki zahtevajo veliko dela, zato morajo biti trdni statistični podatki in izjemne informacije prednostna naloga. Zato je tukaj seznam najboljših praks za vključitev številk v raziskovalno delo: 

 • Za vsak podatek izberite ustrezno vrsto slike, saj različne vrste podatkov zahtevajo različne vrste slik. Nepravilno izbrana slika lahko še dodatno oteži razumevanje raziskave.
 • Prednost dajte berljivosti, nerazumljiva slika je videti preprosto kot slika. Poskrbite za razlikovanje podatkov in ne prekrivajte informacij. Izberite postavitev, ki zagotavlja največjo možno berljivost. 
 • Iz slik odstranite vse odvečne informacije. Podatki bodo zapleteni, zato se osredotočite na preprosto, elegantno in preprosto zasnovo, ki poudarja najpomembnejše vidike podatkov.
 • Prizadevajte si za natančnost in dvakrat preverite številke, da se izognete kakršnim koli napakam, ki bi lahko povzročile napačno razlago podatkov.

Najpogostejše napake, ki se jim je treba izogniti

 • Naslovi in legende osi so zmedeni ali se ponavljajo. Osredotočite se na naslove in opise, ki so lahko razumljivi in skladni z referencami, dodanimi v raziskavi.
 • Nedoslednost zasnove. Več oblik v eni raziskavi lahko občinstvu oteži razumevanje vsake slike. Poskrbite za dosledno uporabo iste pisave, velikosti, označevalcev, črt itd.
 • Naključne barve. Izogibajte se barvam, ki jih je težko prebrati, na primer rumeni ali bež barvi. Prav tako se zaradi vidnosti barvno slepih oseb raje izogibajte uporabi rdeče in zelene barve.

Profesionalno orodje za izdelavo številk

Mind The Graph je preprosto profesionalno orodje, specializirano za ustvarjanje številk in grafov. Začnite preprosto ustvarjati neverjetne znanstvene infografike z predloge za infografike in brez zapletov.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge