Žal mi je, da vam to moram povedati, vendar ste lahko na poti do dolgočasnega članka. Ne, to nima nobene zveze z vašim študijskim področjem. Vendar pa je povezano s tem, kako enostavno je razumeti vaše delo.

Obstaja nekaj korakov, ki jih lahko upoštevate, da zmanjšate možnost, da boste napisali dolgočasen članek:

Povejte zgodbo

Bralec bo ob branju vaše raziskave pričakoval logičen potek misli. Če so vaše zamisli zmedene, se bo nekdo le stežka zanimal za vaše besede.

Povejte, kaj mislite

Bodite neposredni in ne dodajajte nepomembnih informacij. Vedno se vprašajte, ali so te informacije bistvene za bralčevo razumevanje.

Uporaba vizualnih tokov informacij

Morda niste tako dobri v pisanju - večina nas ni. Zato poskrbite, da bodo bralci zlahka razumeli, o čem govori vaš članek. Ali pa, če ste odlično sledili ostalima dvema korakoma, naredite še dodatno miljo in ga še izboljšajte!

Uporaba vizualnih tokov je morda najpomembnejši korak, ki mu je treba slediti. Nove raziskave se razvijajo vsak dan, vendar to še ne pomeni, da je znanstvena komunikacija učinkovita.

Želite biti objavljeni? Biti citiran? Ali pa dobro posredovati znanost?
Začnite uporabljati znanstvene inforgrafike.

 

Prepričajte se, da vaša raziskava ne bo postala dolgočasen članek

Tukaj je primer, kako bi bil videti "običajen" članek brez znanstvenih infografik:

Pišete dolgočasen članek?

Tukaj pa je prava različica tega dokumenta:

Pišete dolgočasen članek?

Vizualne informacije izboljšajo berljivost, razvozlajo zapletene informacije in pokažejo, da obvladate svoje raziskave - morda se sliši smešno, vendar večina znanstvenikov ne zna učinkovito razložiti svojega dela.

Pišete dolgočasen članek?

Če menite, da še niste pripravljeni sami začeti uporabljati vizualnih tokov, lahko v našem prispevku "Kaj naredi dobro infografiko?" vam lahko pomaga.

Veliko časa ste že porabili za pripravo neverjetne raziskave. Ne zapravljajte vsega svojega dela s pisanjem dolgočasnega članka.

Potrebujete pomoč pri pisanju raziskovalnega dela? Preverite to popolno Elektronska knjiga o postopku priprave znanstveno-raziskovalnega dela.


Prenesite to e-knjigo in se naučite, kako napisati privlačen članek.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge