Jag är ledsen att behöva säga det, men du kan vara på väg mot en tråkig uppsats. Nej, det har inget att göra med ditt studieområde. Det har däremot att göra med hur lätt det är att förstå ditt arbete.

Det finns några steg du kan följa för att minska risken för att skriva en tråkig uppsats:

Berätta en historia

Läsaren förväntar sig en logisk tankegång när de läser din forskning. Om dina idéer är förvirrande kommer någon knappast att bli intresserad av vad du säger.

Säg vad du menar

Var rakt på sak och lägg inte till irrelevant information. Fråga dig alltid om den informationen är nödvändig för att läsaren ska förstå.

Använda visuella informationsflöden

Du kanske inte är så bra på att skriva - de flesta av oss är inte det. Se därför till att läsarna lätt kan förstå vad din uppsats handlar om på något annat sätt. Eller, om du följt de andra två stegen perfekt, gör det lilla extra och förbättra den ännu mer!

Att använda visuella flöden är kanske det viktigaste steget att följa. Nya forskningsrön utvecklas varje dag, men det betyder inte att vetenskapskommunikationen är effektiv.

Vill du bli publicerad? Bli citerad? Eller kommunicera vetenskap på ett bra sätt?
Börja använda vetenskaplig infografik.

 

Se till att din forskning inte blir en tråkig uppsats

Här är ett exempel på hur en "vanlig" tidning skulle se ut utan infografik om vetenskap:

Håller du på att skriva en tråkig uppsats?

Och här är den verkliga versionen av detta dokument:

Håller du på att skriva en tråkig uppsats?

Visuell information förbättrar läsbarheten, reder ut komplex information och visar att du behärskar din egen forskning - det låter kanske lustigt, men de flesta forskare kan inte förklara sitt eget arbete på ett effektivt sätt.

Håller du på att skriva en tråkig uppsats?

Om du tror att du inte är redo att börja använda visuella flöden på egen hand kan du läsa vårt inlägg "Vad gör en bra infografik?" kan ge dig lite hjälp på traven.

Du har redan ägnat mycket tid åt att utveckla en fantastisk forskning. Slösa inte bort allt ditt arbete på att skriva en tråkig uppsats.

Behöver du hjälp med att skriva din forskningsrapport? Kolla in denna kompletta e-bok om processen för att utarbeta en vetenskaplig forskningsrapport.


Ladda ner denna e-bok och lär dig hur du skriver en attraktiv uppsats.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar