V znanosti je vizualna komunikacija temeljnega pomena. Veliko je odvisno od predmeta, od atoma do gena, kristala ali celo celotne galaksije. Njen cilj je osvetliti znanje z vizualnimi podobami. Zato raziskovalci za izmenjavo odkritij, idej in opazovanj uporabljajo tako slikovno kot besedilno komunikacijo.
 
Z drugimi besedami, umetnost pomembno prispeva k napredek v znanosti in kako se širi znanje. Znanost in umetnost se pogosto obravnavata kot nasprotji, vendar je znanstvena ilustracija stičišče obeh področij. 

Verjetno ste že videli številne znanstvene ilustracije, tudi če niste bili seznanjeni s tem področjem. Oglejte si svoje naravoslovne knjige, muzejsko razstavo ali celo tabelo v zdravniški ordinaciji, ki prikazuje obrise različnih delov telesa.

V tem članku je veliko več informacij o tem. Preberite vse, kar morate vedeti o znanstvenih ilustracijah in njihovi ključni vlogi v znanosti.

Kaj je znanstvena ilustracija?

Znanstvena ilustracija je način komuniciranja, ki omogoča, da so zapletene ideje, podrobnosti in teorije predstavljene na zanimiv in informativen način.

Znanstvene koncepte je mogoče jasneje predstaviti z ilustracijami namesto s tehničnim žargonom, ki se pogosto uporablja za njihov opis. Z risanjem ali natančnim upodabljanjem znanstvenih slik ti umetniki ali ilustratorji sporočajo znanost in obveščajo občinstvo. 

Znanstveni ilustratorji pri ustvarjanju natančnih ilustracij uporabljajo kombinacijo estetike in tehničnega znanja. Z uporabo ilustracij, grafike in večpredstavnostnih sredstev je mogoče koncepte jasno predstaviti in vizualno prikazati, zaradi česar so dostopnejši in privlačnejši za širok krog občinstva. 

Z njo lahko uporabniki pojasnijo zapletene koncepte širšemu občinstvu ter z nazornimi ilustracijami ali animacijami izobražujejo zdravnike ali znanstvenike. Navsezadnje moči slik ni mogoče podcenjevati.

Kratka zgodovina

Ljudje že od prazgodovine svet okoli sebe upodabljajo z umetnostjo. Jamske slike iz paleolitika, ki prikazujejo živali, so dokaz te dolgoletne prakse.

Jamske poslikave Chauvet v južni Franciji so dober primer paleolitske naravne ilustracije. Ocenjuje se, da so bile jame poslikane pred približno 33000 do 30000 leti.

Replika plošče nosorogov iz jame Chauvet.

Leta 1994 je jamo odkrila skupina pohodnikov. Po vsem svetu so v jamah odkrili paleolitske rezbarije živali, od Bhimbetke v Indiji (levi, bizoni in slike) do Ubirra v Avstraliji (slike na temo kengurujev).

Zgodovinsko gledano so ilustracije služile za dokumentiranje odkritij in obveščanje drugih. Ilustracija izpred več kot petnajst tisoč let je prikazovala mamuta z madežem v obliki srca na rami: madež se je nahajal blizu srca.

Jamska risba mamutovega srca (iz: Singer C. A Short History of Anatomy from the Greeks to Harvey, Dover Publications, 1957; kredit: Dover Publications Inc.)

Morda je to najstarejši primer antropološke ilustracije. Domnevajo, da je bila ilustracija morda način, ki je zgodnjim lovcem med lovom pomagal ugotoviti, kje se nahaja mamutovo srce.

Šele stoletja pozneje so učenjaki v Aleksandriji v Egiptu ustanovili posebno knjižnico za opazovanje. Grški zdravnik Herophiluski je deloval v Aleksandriji, je svoje predmete seciral in risal, da bi bolje razumel anatomijo telesa. Bil je pionir pri uporabi ilustracije kot tehničnega orodja in velja za enega prvih.

Ilustracije so bile ključnega pomena za začetni razvoj znanosti. Na začetku človeške zgodovine, od Grčije in Egipta do razsvetljenstva v Evropi, so bile vizualne predstavitve bistvene za posredovanje informacij, ki so bile včasih zapletene. Ilustracije velikih umetniških del so bile tudi na stenah piramid.

Do zgodnjega 19. stoletja smo morali uporabljati znanstvene ilustracije, da bi deljenje vizualnih informacij.. Ilustracija ima še danes veliko moč, tudi z mobilnimi telefoni in fotoaparati, ki so nam na voljo. Slika lahko naenkrat prikaže le eno perspektivo, ilustracija pa več.

Z veščinami znanstvenega ilustratorja lahko ponazorite zapletene zasnove z več vrstami ostrine, opozorite na podrobnosti ali ponovno sestavite razstavljene predmete na način, ki je s fotoaparatom nemogoč. 

Oglejte si galerije znanstvene ilustracije iz preteklih stoletij, boste odkrili zapletene ilustracije, ki se zdijo nenavadne in popolne hkrati. Znanstveniki na svojih znanstvenih ilustracijah pogosto prikazujejo več kot le en primerek. Kljub temu so znanstvene ilustracije z razvojem inovacij in tehnologije postale natančnejše in jasnejše.

Različne vrste znanstvenih ilustracij

Naravoslovne ilustracije in zemljevidi

Samoumevno je, da je to ilustracija zgodovinskih znanstvenih teorij in opazovanj. Zbirka vključuje ilustracije o bitjih, rastlinah in mikrobih v njihovem okolju. Številne najstarejše ilustracije v znanosti so bile s tega področja, saj je močno osnovano na opazovanju. 

Pennatulida iz: Umetniške oblike narave Ernsta Haeckela v Kunstformen der Natur (1899 do 1904)

S svojim delom ilustratorji predstavljajo ilustracije preteklih in sedanjih predmetov kot način za boljše razumevanje in preučevanje nekaterih naravnih pojavov. V teh delih je mogoče videti ali posredovati dejstva o fosilih, živalskih habitatih in življenju na planetu. Več starejših vključuje zemljevide in ilustracije življenjskega okolja.

Obnova in prikaz izumrlih vrst

Čeprav je bolj specifična kot naravoslovna ilustracija, je podobna. V zbirkah je veliko ilustracij dinozavrov in drugih izumrlih vrst, vključno z volnatimi mamuti in sabljezobimi tigri. 

Mavricijski orjaški skink by Kara Perilli

Umetnine, ki jih vidite danes, so nastale s pomočjo znanstvenikov in fosilnih dokazov, najdenih več tisoč let po izumrtju teh bitij. Poleg teh priljubljenih izumrlih vrst obstajajo tudi številne manj znane izumrle vrste, ki jih nekateri ilustratorji raziskujejo, da bi ilustrirali izumrle vrste.

Forenzična rekonstrukcija obraznih struktur 

Metode rekonstrukcije obraza: (A) dvodimenzionalna ročna, (B) tridimenzionalna ročna, (C) tridimenzionalna računalniška.

Podobno kot prejšnja ilustracija je tudi ta bolj osredotočena. Antropološka rekonstrukcija obraza, pri kateri se kot osnova za tovrstno ilustracijo uporabijo lobanja ali kosti naših zgodnjih hominidnih prednikov. Tako lahko dobimo občutek, kdo so bili naši predniki, in se o njih tudi kaj naučimo.

Botanične ilustracije

Naravoslovne ilustracije pogosto prikazujejo botanične predmete in njihove anatomske značilnosti. Vedno je zanimivo ilustrirati nove predmete, saj je rastlinskih vrst in odkritij zelo veliko. Ilustracije v tem razdelku podrobno opisujejo celoten proces delovanja rastline in njene edinstvene značilnosti.

Modeli in slike za muzejske eksponate

Razstava Body Worlds Vital

Umetniško ustvarjanje razstav za muzeje pomembno prispeva k izobraževalnim namenom znanstvene umetnosti. Vsebina razstav je zelo različna, od interaktivnih razstav, ki vključujejo fosile, do razstav, ki temeljijo na besedilu. Ker javnost zlahka razume vsebino, ti služijo velikemu delu izobraževanja javnosti.

Infografike

Na ustvarjanje funkcionalne umetnosti močno vplivajo podatki in informacije. Kot vizualni umetnik je pomembno izbrati ustrezne in natančne podatke, ki jih je mogoče prikazati na razumljiv in estetski način.

 Predloga za infografiko je na voljo v  Mind the Graph knjižnica predlog.

Pogosto lahko najdete infografike, kot so tiste, ki so bile narejene v Ustvarjalnik infografike Mind the Graph, v časopisih, na spletnih straneh in celo v vaši mobilni napravi. Odvisno od zahtevnosti zasnove se lahko uporablja za znanstvene raziskave ali za vsakdanjo uporabo v splošni javnosti.

Digitalni tridimenzionalni modeli, animacije in videoposnetki

3D modeliranje in animacija sta z razvojem tehnologije postala vse bolj priljubljena. Z njim lahko organizme, procese, rastline in živali modelirate v celoti in ne le vizualno. 

Primeri prednastavljenih slogov, ki jih lahko uporabite na Protein Imager.

Uporabnik lahko sodeluje s predmetom in si ogleda delovanje delov telesa ter njegov videz z različnih zornih kotov. Prikazani so lahko procesi, v manjšem merilu pa so lahko izdelani tudi delujoči modeli, da se pokaže, kako deluje.

Primeri znanstvenih ilustracij v praksi

Sodobne znanstvene ilustracije se nedvomno zelo razlikujejo od jamskih slik. Metode upodabljanja narave so se skozi zgodovino razvijale od primitivne umetnosti in grafike do digitalne umetnosti, podatkovne grafike in fotografij. Znanstvene ilustracije so se razvijale skladno z razvojem tehnologije in razvojem same znanosti. Oglejte si nekaj primerov.

Primeri botanične znanstvene ilustracije

Ilustracije iz Galerija Mind the Graph.

Nekateri najbolj znani znanstveni ilustratorji so ustvarjali naravoslovne ilustracije, ki prikazujejo opazovanje življenja rastlin in žuželk. 

V 16. in 17. stoletju so se evropski naravoslovci odpravili v Južno Ameriko, Avstralijo in na Galapaške otoke, da bi zbirali in preučevali naravo. 

Ko je "novi svet" postal znan, je bilo na novo odkrito okolje dokumentirano z več ilustracijami. Znanstvenik in ilustrator Maria Sibylla Merian ilustriral številne rastline in žuželke. Prav ona je preučevala metamorfozo in razložila odnos med organizmi in gostiteljsko rastlino.

Primeri znanstvenih ilustracij živali

Ilustracije iz Galerija Mind the Graph.

Ernst Haeckel je bil zoolog, ki se je osredotočil na simetrijo in naravno lepoto narave, kar je pripomoglo k novi opredelitvi znanstvenih ilustracij. Slike, ki jih je narisal, so pomagale opredeliti sodobno znanstveno ilustracijo. 

Še vedno se pojavljajo v znanstvenih knjigah in so močno vplivale na umetnost in arhitekturo 20. stoletja. Poleg tega je za kraljestvo, ki ga je poimenoval Protista, predlagal klasifikacijski sistem, ki temelji na evolucijski zgodovini, in v njem odkril številne nove vrste. 

Njegovo delo je utrlo pot izrazom, kot so filum, filogenija in ekologija, ki so postali običajni v biologiji. Vse življenje ga je fasciniral izvor nenaključnih oblik, zato je ustvaril knjigo Kunstformen der Natur, ilustrirano knjigo življenjskih oblik.

Primeri medicinskih znanstvenih ilustracij

Ilustracije iz Galerija Mind the Graph.

Leonardo Da Vinci slika človeškega srca (okoli 1511-1513). Da Vinci je najbolj znan po svojih slikah, vendar je bil v svoji bogati karieri tudi strasten opazovalec zvezd, vešč arhitekt, spreten oblikovalec orožja ter resen raziskovalec človeške anatomije in botanike. 

Ugotovil je, da ima srce štiri komore in ne dveh, predvsem pa je opazoval, kako se aortna zaklopka odpira in zapira, tako da lahko kri teče le v eno smer. Da Vincijeva ilustracija, ki je zdaj del kraljeve zbirke, se je ohranila v izjemno dobrem stanju.

Kako narediti znanstveno ilustracijo

Primer postopek ilustracije iz oblikovalske ekipe Mind the Graph.

1. Pomen raziskav je neizmeren

Ko izberete temo nove raziskave, je čas, da jo začnete. Znanstveni ilustratorji začnejo z raziskovanjem teme. Dobro ilustracijo je mogoče ustvariti le, če imate jasno vizijo, kaj želite ponazoriti, in se zavedate, kako pomembno je to.

Na koncu lahko deljenje natančnih informacij traja dolgo, vendar je ključnega pomena. Ilustratorji morajo opraviti raziskavo o temi in okolici svoje osrednje točke, da lahko izdelajo visokokakovostne ilustracije.

2. Začetna skica

V začetnih skicah bo veliko grobosti. Skoraj vsako umetniško delo gre skozi grobe skice in konceptualne faze, preden se končno uresniči, ne glede na pričakovanja. Sprejmite proces! Če želite dokončati umetniško delo, ga boste morali dolgo popravljati in urejati.

3. Eksperimentiranje z izbranimi orodji

Glede na medij, ki ga ilustrator uporablja, je za doseganje vizualnih učinkov in izpopolnjevanje tehnike nujno, da vadi uporabo izbranega orodja (na primer peresa in črnila, programske opreme za ilustriranje, 3D programske opreme itd.). 

Preden se odločite za program Adobe Illustrator, razmislite o uporabi risalne tablice in digitalnih čopičev v programu Adobe Photoshop. Če pa potrebujete enostavne gladke ilustracije, razmislite o Mind the Graph, platformo, ki je bila ustvarjena posebej za znanstvene umetniške projekte z največjo galerijo znanstvenih ilustracij na svetu.

4. Odločite se o sestavi in prenosu risb

To je odvisno od vrste uporabljenega medija, vendar se pri običajnem risanju ali slikanju končna kompozicija ali obris običajno prenese na površino. Za prenos skice je treba uporabiti sledilni papir. Ilustratorji lahko za pospešitev postopka prenosa uporabijo svetlobne škatle.

Nad izvirno skico je položen papir za končno ilustracijo, skozi katerega prodira svetloba, da se končna ilustracija vtisne v papir. Digitalne ilustracije delujejo nekoliko drugače kot običajne skice. Večino dela opravimo s pomočjo programske opreme, zato ga lahko opravimo enostavno in čisto.

V orodju Mind the Graph lahko poljubno urejate sestavo s številnimi sredstvi in prilagodljivimi elementi, da dosežete zastavljeni cilj.

5. Dokončajte končno ilustracijo

Ta korak je na videz preprost, vendar zahteva veliko časa. Med ustvarjanjem končne znanstvene ilustracije mora ilustrator nenehno ponovno ocenjevati vsebino, postavitev, oblikovanje in videz izdelka.

Z referenčnimi slikami lahko realistično ponazorite različne predmete ter opazujete, kako osvetlitev in položaj vplivajo na videz predmeta. V znanstvenih ilustracijah prevladuje tudi vključitev merila in meritev, odvisno od področja ali vsebine.

Ustvarjanje znanstvene figure s programom Mind the Graph

Tukaj je nekaj najpogostejših napak, ki se jim je treba izogniti.

Napake pri znanstvenih ilustracijah nastanejo, če jih zamenjamo z naturalističnimi risbami ali celo izjemno realističnimi risbami. Strokovnjaki s področja ilustracije veliko razpravljajo o mejah teh disciplin.

Čeprav se o pomenu posameznih vej razpravlja, je v nekaterih točkah doseženo določeno soglasje.

Izogibajte se subjektivnosti

Izdelava ilustracije je pogosto subjektivna, kar je ena najpogostejših napak na tem področju. Glavno težavo lahko najdemo v preveč subjektivnem pristopu avtorja, ki meša informativno funkcijo dela in njegovo osebno interpretacijo.

Ne dovolite, da bi estetika prevladala

Znanstveniki, raziskovalci, muzeji, uredniki in novinarji uporabljajo znanstvene ilustracije, da bi nekaj pojasnili. Ilustracij znanstvenih informacij ne ustvarjajo sami ali njihovi avtorji. Zato je vrednotenje estetike pred funkcionalnostjo velika napaka. Nujno je, da so znanstvene ilustracije hkrati natančne in vizualno privlačne.

Ena od pogostih napak je, da se pretirano posvetimo natančnosti nekaterih značilnosti slike in spregledamo sintezo sporočila. Včasih se zgodi, da ilustracija zaradi interdisciplinarnih vidikov pridobi status umetniškega dela bolj kot znanstvene ilustracije, s čimer so znanstvene informacije ogrožene zaradi drugih estetskih vidikov.

Prav tako ne počnite nasprotnega.

Nasprotna težava se pojavi, kadar se preveč pozornosti posveča znanstveni verodostojnosti in premalo estetskim vidikom. Najdemo lahko dela, ki so zelo uporabna za akademske raziskave, vendar ne nujno za informativne namene, kar je še ena od različnih uporab znanstvenih ilustracij.

Pozornost do podrobnosti

Poleg tega so napake pri znanstveni ilustraciji posledica nizke stopnje doslednosti barv, vzorcev in oblike, neusklajenosti med koncepti in vzorci, neupoštevanja kodeksov, značilnih za posamezna področja, nedoslednih razmerij in kotov, uporabe težko razumljivih besed in simbolov ter odsotnosti grafov z natančnimi merili. 

Zato je pomembno, da temeljito raziščete temo, jo razumete in nato začnete ilustrirati. Če želite to doseči po lažji poti, poskusite ustvarjati iz pripravljene predloge, ki zagotavlja idealno postavitev, ki jo lahko izboljšate. Morda boste našli lepo galerija znanstvenih predlog za urejanje iz Mind the Graph.

Danes imajo znanstveniki na voljo različna orodja za vizualizacijo, ki na različne načine prispevajo k znanstvenemu komuniciranju. Uporaba makro- in mikrofotografij ter slik, pridobljenih iz znanstvenih podatkov, je sestavni del znanstvene prakse, saj so objektivne in posredujejo znanje o določeni temi.

Ilustracije pa lahko tudi zameglijo širšo sliko, saj se osredotočajo na poglobljene podrobnosti. Tako kot v učbenikih in znanstvenih revijah ilustracije poenostavljajo zapletene sisteme, da lahko občinstvo razume znanstvene koncepte. Umetniška in ustvarjalna kakovost ilustracij povečujeta zanimanje bralcev za znanstvena besedila in omogočata, da je znanost bolj dostopna vsem.

Če iščete navdih za znanstveno ilustracijo, si oglejte največja galerija znanstvenih ilustracij na svetu, kjer lahko izbirate med številnimi kategorijami, ki jih lahko uporabite pri ustvarjanju. Poleg tega lahko kot uporabnik Mind the Graph od ekipe strokovnjakov za ilustracije zahtevate tudi posebne ilustracije po meri.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge