Cifrele sunt uneori trecute cu vederea atunci când se pregătește o lucrare de cercetare. Cu toate acestea, adevărul este că până și o lucrare de cercetare trebuie să fie atractivă din punct de vedere vizual pentru cititorii săi, iar cea mai bună modalitate de a face acest lucru este de a o face simplu de citit prin adăugarea de tabele sau figuri.

În general, cititorii sunt atrași de materialele vizuale, deoarece acestea pot transmite multe informații într-un timp scurt. Prin urmare, înțelegerea elementelor vizuale este preferabilă citirii unor paragrafe lungi și dense.

În acest articol, vă vom ajuta cu privire la cum să includeți cifre într-o lucrare de cercetare, în vederea creșterii activelor vizuale și a obținerii unei înțelegeri facile a datelor.

Când să folosiți cifre într-o lucrare de cercetare?

Atunci când vă planificați cercetarea, este necesar să identificați cea mai bună abordare pentru a comunica informațiile publicului dumneavoastră, utilizând toate instrumentele pentru a vă susține argumentele.

O modalitate bună de a identifica necesitatea tabelelor sau a figurilor este să înțelegeți dacă argumentul dumneavoastră poate fi explicat într-o propoziție sau două; dacă este așa, este foarte probabil ca tabelele sau figurile să nu fie necesare. 

În cazul în care datele sunt prea extinse sau complexe pentru a fi clarificate în propoziții scurte, se recomandă utilizarea figurilor sau a tabelelor, deoarece acestea pot fi eficiente pentru a transmite o mulțime de informații fără a vă aglomera cercetarea.  

Tabele sau figuri?

În plus față de explicarea cum să includeți cifre într-o lucrare de cercetare, acest articol va explica, de asemenea, dacă tabelele sau figurile sunt cele mai bune abordări pentru a face acest lucru.

Atunci când este necesar să se expună date numerice sau alte tipuri de date sintetice într-un spațiu compact, un tabel este o metodă ideală de a face acest lucru. Este, de asemenea, o bună abordare pentru a combina, compara și contrasta diferite tipuri de date, pentru a prezenta elemente care conțin mai multe caracteristici, variabile sau chiar pentru a arăta absența acestor caracteristici.

Se recomandă utilizarea figurilor atunci când este necesar să se descrie modele, tendințe și relații între date. Figurile, spre deosebire de tabele, sunt utilizate pentru a evidenția modelul mai degrabă decât datele în sine. Figurile pot fi utilizate pentru a descrie vizual o serie de evenimente, proceduri, calități sau atribute sau pentru a rezuma rezultatele cercetării. Există numeroase opțiuni privind figurile care pot fi incluse, cum ar fi grafice, diagrame de date, hărți, diagrame circulare și așa mai departe. 

În cele din urmă, textul ar trebui să fie utilizat atunci când datele nu sunt prea mari sau greu de redat. Crearea unui tabel pentru aceste date ar însemna crearea unui tabel care să conțină 2 coloane sau chiar mai puțin. 

Câte cifre ar trebui să aibă o lucrare de cercetare?

Deși nu există o limită în ceea ce privește numărul de figuri sau tabele care pot fi incluse în cercetarea dumneavoastră, includerea unui număr prea mare poate împiedica înțelegerea datelor. Prin urmare, atunci când vă gândiți să adăugați tabele sau figuri, aveți în vedere lizibilitatea lucrării de cercetare. 

Se recomandă ca o lucrare de cercetare să nu conțină mai mult de 5 tabele și nu mai mult de 8 figuri.

Cum să includeți cifre într-o lucrare de cercetare

După cum s-a spus anterior, încorporarea figurilor și tabelelor într-o lucrare de cercetare ajută la rezumarea datelor și face articolul mai atractiv din punct de vedere estetic pentru cititorii care caută o cantitate mare de informații într-un timp scurt.

Iată sfaturi și ghiduri privind cum să includeți cifre în lucrarea de cercetare:

 • Unde să includeți cifrele într-o lucrare de cercetare?

Într-o lucrare de cercetare, figurile trebuie incluse în centrul paginii, aproape de locul în care se face prima referire la ele, de preferință imediat sub paragraful în care au fost menționate datele.

 • Legende ale figurilor

Toate cifrele trebuie să fie identificate cu un număr și urmate de o declarație scurtă, dar inteligibilă, care să descrie datele furnizate. Lecturile importante de pe figură pot fi evidențiate în legende. Având în vedere că figurile se citesc, în general, de jos în sus, legendele trebuie să aibă loc în stânga, sub figură. 
(Referință: Editare științifică internațională)

 • Imagine

Atunci când selectați figuri, luați în considerare imagini care sunt ușor de înțeles. Luați în considerare, de asemenea, dimensiunea, rezoluția și culoarea figurii. 

Figurile trebuie să aibă o dimensiune rezonabilă și o rezoluție ridicată pentru ca datele să fie clare. Elementele sunt, de asemenea, vitale atunci când vine vorba de adăugarea de figuri; utilizați culori, linii și pictograme, dar nu uitați să le folosiți pentru a adăuga efect și nu pentru a codifica informațiile, figurile trebuie să fie ușor de înțeles chiar și fără elemente.

 • Informații suplimentare

Asigurați-vă că includeți orice informații suplimentare necesare pentru a înțelege cifra adăugată. În cazul graficelor, acest lucru poate include includerea de etichete, legende, explicații pentru simboluri sau semne de control. Iar în cazul hărților, asigurați-vă că includeți un indicator de scară, o roză de busolă sau o săgeată spre nord.

Cele mai bune practici pentru includerea cifrelor într-o lucrare de cercetare

Lucrările de cercetare sunt documente critice care necesită multă muncă, iar statisticile solide și informațiile excepționale trebuie să fie o prioritate. Prin urmare, iată o listă cu cele mai bune practici pentru includerea cifrelor într-o lucrare de cercetare: 

 • Alegeți tipul de cifră adecvat pentru fiecare dată, diferite tipuri de date necesită diferite tipuri de cifre. O figură aleasă incorect poate face ca înțelegerea cercetării să fie și mai dificilă.
 • Dați prioritate lizibilității, o figură de neînțeles este văzută pur și simplu ca o imagine. Asigurați-vă că distingeți datele și că nu suprapuneți informațiile. Alegeți o prezentare care să maximizeze lizibilitatea. 
 • Eliminați orice informație superfluă din figuri. Datele vor fi complexe, așa că concentrați-vă pe un design simplu, elegant și direct, care să evidențieze cele mai semnificative aspecte ale datelor.
 • Încercați să urmăriți acuratețea și verificați de două ori cifrele pentru a evita orice tip de eroare care ar putea duce la interpretarea greșită a datelor.

Greșeli comune care trebuie evitate

 • Titlurile și legendele axelor sunt confuze sau repetitive. Concentrați-vă pe titluri și descrieri care sunt ușor de înțeles și coerente cu referințele adăugate în cercetare.
 • Inconsecvență de proiectare. Mai multe modele într-o singură cercetare pot îngreuna înțelegerea de către public a fiecărei figuri. Asigurați-vă că folosiți în mod consecvent același font, dimensiune, marcaje, linie etc.
 • Culori aleatorii. Evitați să folosiți culori greu de citit, cum ar fi galben sau bej. De asemenea, pentru ca persoanele daltoniști să vadă, este mai bine să evitați utilizarea culorilor roșu și verde.

Un instrument profesional pentru a vă face cifrele

Mind The Graph este un instrument profesional ușor de utilizat, specializat în crearea de figuri și grafice. Începeți cu ușurință să creați cu ușurință infografice științifice uimitoare cu șabloane infografice și fără nicio complicație.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane