En introduktion til en hvilken som helst type opgave bliver nogle gange misforstået som begyndelsen; men en introduktion er faktisk beregnet til at præsentere dit valgte emne for publikum på en måde, der gør det mere tiltalende og efterlader dine læsere tørstige efter mere information. Efter titlen og abstraktet vil dit publikum læse indledningen, og derfor er det vigtigt at få en god start.  

Denne artikel indeholder instruktioner om Sådan skriver du en indledning til en forskningsopgave der engagerer læseren i din forskning. Du kan lave en stærk indledning til din forskningsartikel, hvis du holder dig til formatet og et par grundlæggende principper.

Hvad er en indledning til en forskningsartikel?

En indledning er det indledende afsnit i en forskningsartikel og det afsnit, som en læser sandsynligvis vil læse først, hvor formålet og målene med den efterfølgende skrivning er angivet. 

Indledningen tjener mange formål. Den giver en kontekst for din forskning, forklarer dit emne og dine mål og giver en oversigt over arbejdet. En solid indledning slår tonen an for resten af din artikel og lokker læserne til at læse videre i metodologien, resultaterne og diskussionen. 

Selvom introduktioner normalt præsenteres i begyndelsen af et dokument, skal vi skelne mellem en introduktion og begyndelsen af din forskning. En introduktion skal, som navnet antyder, introducere dit emne uden at udvide det. Alle relevante oplysninger og fakta skal placeres i brødteksten og konklusionen, ikke i indledningen.

Strukturen i en indledning

Før du forklarer Sådan skriver du en indledning til en forskningsopgaveDet er nødvendigt at forstå en struktur, der vil gøre din indledning stærkere og mere ligetil.

En god krog

En krog er en af de mest effektive åbnere i en forskningsintroduktion. Formålet med en hook er at stimulere læserens interesse for at læse forskningsartiklen. Der er forskellige tilgange til at skabe en stærk krog: overraskende fakta, et spørgsmål, en kort oversigt eller endda et citat. 

Bredt overblik

Efter en god hook bør du præsentere et bredt overblik over dit hovedemne og nogle baggrundsoplysninger om din forskning. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal indlede et essay, er den bedste fremgangsmåde at give en grundlæggende forklaring på dit emne, før du går i dybden med specifikke spørgsmål. Kort sagt skal du begynde med generel information og derefter indsnævre den til dine relevante emner.

Spørgsmål

Når du har givet nogle baggrundsoplysninger om din forsknings hovedemne, skal du fortsætte med at give læserne en bedre forståelse af, hvad du vil dække gennem hele din forskning. I denne del af din introduktion bør du hurtigt afklare dine vigtige emner i den rækkefølge, de vil blive behandlet senere, og gradvist introducere din tese. Du kan bruge nogle af følgende kritiske spørgsmål, som du kan tage op i denne del af din indledning: Hvem? Hvem? Hvad? Hvad? Hvor? Hvornår? Hvordan og hvorledes? Og hvorfor er det sådan?

Afhandling

Teseudsagnet, som skal angives i begyndelsen af din forskning, da hele din forskning drejer sig om det, er den vigtigste komponent i din forskning.

En tesebeskrivelse giver dit publikum et hurtigt overblik over forskningens hovedpåstand. I hoveddelen af dit arbejde er dit nøgleargument det, du vil afsløre eller debattere om det. En fremragende tesebeskrivelse er som regel meget kortfattet, præcis, eksplicit, klar og fokuseret. Typisk bør din tese være i slutningen af dit indledende afsnit/sektion.

Tips til at skrive en stærk indledning

Ud over den gode struktur er her et par tips til at gøre din indledning stærk og præcis:

 • Husk på formålet med din forskning, og sørg for, at din indledning understøtter det.
 • Brug en tiltalende og relevant hook, der fanger læserens opmærksomhed med det samme.
 • Gør det tydeligt for dine læsere, hvad din holdning er.
 • Demonstrer din viden om dit emne.
 • Giv din læser en køreplan, så han eller hun kan forstå, hvad du vil beskæftige dig med i løbet af undersøgelsen.
 • Vær kortfattet - det anbefales, at din indledende introduktion består af omkring 8-9 procent af den samlede mængde ord i din artikel (for eksempel 160 ord for et essay på 2000 ord). 
 • Lav en stærk og utvetydig afhandling.
 • Forklar i 1-2 sætninger, hvorfor artiklen er vigtig.
 • Husk at holde det interessant.

Fejl, du skal undgå i din introduktion

Tjek, hvad du ikke skal gøre, og hvad du skal undgå nu, hvor du kender strukturen og Sådan skriver du en indledning til en forskningsopgave.

 • Mangler en følelse af retning eller formål.
 • At give for meget ud.
 • Oprettelse af lange afsnit.
 • Overdreven eller utilstrækkelig baggrund, litteratur og teori.
 • Herunder materiale, der bør placeres i brødtekst og konklusion.
 • Ikke at skrive nok eller at skrive for meget.
 • Brug af for mange citater.

Slip kraften i infografik løs med Mind the Graph

Mener du, at din forskning ikke er effektiv til at kommunikere præcist eller ikke er æstetisk tiltalende? Brug Mind The Graph-værktøjet til at skabe flotte infografikker og tilføre din forskning mere værdi.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner