Въведението на всеки вид документ понякога се разбира погрешно като начало; но всъщност то има за цел да представи избраната от вас тема на аудиторията по начин, който я прави по-привлекателна и кара читателите ви да жадуват за повече информация. След заглавието и резюмето аудиторията ви ще прочете увода, поради което е изключително важно да започнете добре.  

Тази статия включва инструкции за как да напишем въведение за изследователска работа която да ангажира читателя с вашето изследване. Можете да създадете силен увод на изследователската си работа, ако се придържате към формата и няколко основни принципа.

Какво представлява уводът на научноизследователска работа?

Въведението е началната част на научноизследователския труд и частта, която читателят вероятно ще прочете първо, в която се посочват целта и задачите на по-нататъшното писане. 

Въведението служи за многобройни цели. То осигурява контекст за вашето изследване, обяснява темата и целите ви и дава общ план на работата. Солидното въведение ще зададе тона на останалата част от работата ви, примамвайки читателите да продължат да четат методологията, констатациите и дискусията. 

Въпреки че уводите обикновено се представят в началото на документа, трябва да разграничим увода от началото на вашето изследване. Въведението, както подсказва името, трябва да представи вашата тема, без да я разширява. Цялата релевантна информация и факти трябва да бъдат поместени в основната част и заключението, а не във въведението.

Структура на въведението

Преди да обясните как да напишем въведение за изследователска работа, е необходимо да разберете структурата, която ще направи въведението ви по-силно и по-просто.

Добра кука

Кукичката е едно от най-ефективните средства за отваряне на изследователско въведение. Целта на кукичката е да стимулира интереса на читателя да прочете изследователската работа. Има различни подходи, които можете да използвате, за да създадете силна кукичка: поразителни факти, въпрос, кратък преглед или дори цитат. 

Общ преглед

След отлична уловка трябва да представите широк преглед на основния си проблем и някои основни данни за вашето изследване. Ако не сте сигурни как да започнете увода на есето, най-добрият подход е да предложите основно обяснение на темата си, преди да навлезете в конкретни въпроси. Казано по-просто, трябва да започнете с обща информация и след това да я стесните до съответните ви теми.

Въпроси

След като предложите известна фонова информация за основната тема на изследването, дайте на читателите по-добра представа за това, което ще разгледате по време на изследването си. В този раздел на увода трябва бързо да изясните важните си теми в последователността, в която те ще бъдат разгледани по-късно, като постепенно въведете тезата си. Можете да използвате някои По-долу са изброени някои важни въпроси, които трябва да разгледате в този раздел на увода си: Кой? Какво? Къде? Кога? Как? И защо е така?

Изложение на тезата

Тезата, която трябва да бъде изложена в началната точка на вашето изследване, тъй като цялото ви изследване се върти около нея, е най-важният компонент на вашето изследване.

Тезата представя на аудиторията бърз преглед на основното твърдение на изследването. В основната част на работата ви основният аргумент е това, което ще изтъкнете или ще разисквате по него. Отличната теза обикновено е много кратка, точна, ясна, категорична и фокусирана. Обикновено тезата ви трябва да е в края на уводния параграф/раздел.

Съвети за написване на силен увод

Освен добрата структура, ето и няколко съвета, които ще направят въведението ви силно и точно:

 • Имайте предвид целта на вашето изследване и се уверете, че уводът ви я подкрепя.
 • Използвайте атрактивна и подходяща закачка, която веднага привлича вниманието на читателя.
 • Направете така, че читателите да разберат каква е вашата позиция.
 • Демонстрирайте познанията си по темата.
 • Предоставете на читателя си пътна карта, за да му помогнете да разбере какво ще разгледате по време на изследването.
 • Бъдете кратки - препоръчително е уводът ви да се състои от около 8-9% от общия обем думи в статията ви (например 160 думи за есе от 2000 думи). 
 • Направете силна и недвусмислена теза.
 • Обяснете с 1-2 изречения защо статията е значима.
 • Не забравяйте да я поддържате интересна.

Грешки, които трябва да избягвате във въведението си

Вижте какво да не правите и какво да избягвате, след като вече знаете структурата и как да напишем въведение за изследователска работа.

 • Липса на усещане за посока или цел.
 • Раздавате твърде много.
 • Създаване на дълги параграфи.
 • Прекомерна или недостатъчна информация, литература и теория.
 • Включително материал, който трябва да бъде поставен в основната част и заключението.
 • Не пишете достатъчно или пишете прекалено много.
 • Използване на твърде много кавички.

Разгърнете силата на инфографиките с Mind the Graph

Смятате ли, че изследването ви не е ефективно от гледна точка на точната комуникация или не е естетически привлекателно? Използвайте инструмента Mind The Graph, за да създадете страхотни инфографики и да добавите повече стойност към изследванията си.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони