Toukokuu on kystisen fibroosin tiedotuskuukausi. Kystinen fibroosi (CF) on autosomaalinen resessiivinen geneettinen sairaus. CF johtuu mutaatioista geenissä, joka koodaa CFTR-kanavaa (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator). Tämä proteiini vastaa ionien kuljetuksen vaihtelusta solukalvojen läpi.

Genetiikan kotiviitteiden mukaan 1CFTR-geeni antaa ohjeet kystisen fibroosin transmembraanisen johtokyvyn säätelijäksi kutsutun proteiinin valmistukseen:

Tämä proteiini toimii kanavana sellaisten solujen kalvon läpi, jotka tuottavat limaa, hikeä, sylkeä, kyyneleitä ja ruoansulatusentsyymejä. Kanava kuljettaa negatiivisesti varautuneita hiukkasia, kloridi-ioneja, soluihin ja soluista ulos. Kloridi-ionien kuljetus auttaa hallitsemaan veden liikkumista kudoksissa, mikä on välttämätöntä ohuen, vapaasti virtaavan liman tuottamiseksi. Lima on liukas aine, joka voitelee ja suojaa hengitysteiden, ruoansulatuskanavan, lisääntymisjärjestelmän ja muiden elinten ja kudosten limakalvoja.

CFTR-proteiini säätelee myös muiden kanavien toimintaa, esimerkiksi niiden, jotka kuljettavat positiivisesti varautuneita hiukkasia, natriumioneja, solukalvojen läpi. Nämä kanavat ovat välttämättömiä elinten, kuten keuhkojen ja haiman, normaalille toiminnalle.

dfaefqawefafc

Tämä vaikuttaa eksokriinisten rauhasten toimintaan, jolloin ne tuottavat paksumpia, vaikeasti poistettavia aineita (limaa, hikeä tai haimaentsyymejä).
Tämän vuoksi kystinen fibroosi vaikuttaa ruoansulatus- ja hengityselimiin sekä hikirauhasiin.

Tauti vaikuttaa kuitenkin eniten hengityselimiin. Keuhkot tuottavat paksua limaa, joka voi jäädä hengitysteihin. Kystistä fibroosia sairastaville potilaille voi kehittyä kroonisia bakteeri-infektioita ja tulehduksia, jotka voivat lopulta aiheuttaa loppuvaiheen keuhkosairauden.
Muita oireita ovat yskä, johon liittyy eritystä, toistuva keuhkokuume ja krooninen keuhkoputkentulehdus.

Naisilla, joilla on CF, on vaikeampi tulla raskaaksi, koska paksumpi kohdunkaulan lima vaikeuttaa siittiöiden kulkua. Miehillä se on vielä vaikeampaa. Noin 98% miehistä on steriilejä, vaikka heillä on täysin normaali seksuaalinen suorituskyky ja potenssi.

Valitsin 3 CF:n linkkiä jaettavaksi kanssanne tänään.

Hyvä tiedonanto kystisen fibroosin demystifioinnista

15 asiaa, jotka kystisen fibroosin kanssa elävät ihmiset haluavat sinun tietävän - the buzzfeed listaa

Elämä CF:n kanssa ei ole helppoa, joten on erittäin tärkeää saada tukea ja puhua siitä. Katso tämä buzzfeed-luettelo2 , nähdä kystistä fibroosia sairastavien ihmisten puhuvan rutiineistaan.

 Hammastahnassa oleva antibakteerinen yhdiste.3, jota kutsutaan triklosaaniksi, voi olla osa tulevaa kystisen fibroosin (CF) hoitoa.

Tässä kuvassa näkyy miljoonien yksisoluisten Pseudomonas aeruginosa -bakteerien monimutkainen pesäke.
Tässä kuvassa näkyy miljoonien yksisoluisten Pseudomonas aeruginosa -bakteerien monimutkainen pesäke.

Tutkimus Triklosaani on aminoglykosidien adjuvantti Pseudomonas aeruginosa -biofilmien hävittämisessä. 4 osoittavat, että yhdistelmä lisää sekä P. aeruginosa -biofilmien solujen tappamisnopeutta että -astetta, millä on merkittäviä kliinisiä vaikutuksia CF-potilaiden biofilmi-infektioiden hoitoon.

  1. CFTR-geeni kystisen fibroosin transmembraanisen johtokyvyn säätelijä.
  2. 15 asiaa, jotka kystistä fibroosia sairastavat ihmiset haluavat sinun tietävän.
  3. Triklosaani, hammastahnan antibakteerinen aine, toimii tutkimuksen mukaan hyvin antibioottihoidon yhdistelmänä.
  4. Triklosaani on aminoglykosidien adjuvantti, jolla hävitetään Pseudomonas aeruginosa Biofilmit.
logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit