Maj er måneden, hvor der sættes fokus på cystisk fibrose. Cystisk fibrose (CF) er en autosomal recessiv genetisk sygdom. CF er forårsaget af mutationer i genet, der koder for CFTR-kanalen (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator). Dette protein er ansvarligt for en variation i iontransport over cellemembraner.

I henhold til genetiske hjemmereferencer 1CFTR-genet giver instruktioner til at lave et protein kaldet cystisk fibrose transmembran konduktans regulator:

Dette protein fungerer som en kanal på tværs af membranen i de celler, der producerer slim, sved, spyt, tårer og fordøjelsesenzymer. Kanalen transporterer negativt ladede partikler kaldet kloridioner ind og ud af cellerne. Transporten af kloridioner hjælper med at kontrollere vandets bevægelse i vævene, hvilket er nødvendigt for produktionen af tyndt, fritflydende slim. Slim er en glat substans, der smører og beskytter slimhinderne i luftvejene, fordøjelsessystemet, forplantningssystemet og andre organer og væv.

CFTR-proteinet regulerer også funktionen af andre kanaler, f.eks. dem, der transporterer positivt ladede partikler kaldet natriumioner gennem cellemembraner. Disse kanaler er nødvendige for den normale funktion af organer som lunger og bugspytkirtel.

dfaefqawefafc

Det påvirker de eksokrine kirtlers funktion og producerer tykkere stoffer, der er svære at fjerne (slim, sved eller bugspytkirtelenzymer).
Derfor påvirker cystisk fibrose fordøjelsessystemet, luftvejene og svedkirtlerne.

Luftvejene er dog mest påvirket af sygdommen. Lungerne producerer tykt slim, som kan blive fanget i luftvejene. Patienter med cystisk fibrose kan udvikle kroniske bakterielle lungeinfektioner og betændelse, der i sidste ende kan forårsage lungesygdom i slutstadiet.
Andre symptomer er hoste med sekretion, tilbagevendende lungebetændelse og kronisk bronkitis.

Kvinder med CF har sværere ved at blive gravide, fordi tykkere slim fra livmoderhalsen gør det sværere for sædcellerne at passere. For mænd er det endnu sværere. Omkring 98% af mænd er sterile, selvom de har helt normal seksuel ydeevne og potens.

Jeg har valgt 3 links fra CF, som jeg vil dele med dig i dag.

En god kommunikation, der afmystificerer cystisk fibrose

15 ting, som mennesker med cystisk fibrose vil have dig til at vide - the buzzfeed list

Det er ikke let at leve med CF, så det er meget vigtigt at få støtte og tale om det. Se denne buzzfeed-liste2 at se mennesker med cystisk fibrose fortælle om deres hverdag.

 En antibakteriel forbindelse, der findes i tandpasta.3Triclosan kan blive en del af en fremtidig behandling af cystisk fibrose (CF).

Dette billede viser en indviklet koloni af millioner af den encellede bakterie Pseudomonas aeruginosa.
Dette billede viser en indviklet koloni af millioner af den encellede bakterie Pseudomonas aeruginosa.

Forskningen Triclosan er et aminoglycosid-hjælpestof til udryddelse af Pseudomonas aeruginosa-biofilm 4 viser, at kombinationen øger både hastigheden og graden af drab af celler i P. aeruginosa-biofilm, hvilket har vigtige kliniske konsekvenser for behandlingen af biofilminfektioner hos CF-patienter.

  1. CFTR-genet cystic fibrosis transmembrane conductance regulator.
  2. 15 ting, folk med cystisk fibrose vil have dig til at vide.
  3. Triclosan, antibakterielt middel i tandpasta, fungerer godt som kombineret antibiotikabehandling, viser undersøgelse.
  4. Triclosan er et aminoglykosid-hjælpestof til udryddelse af Pseudomonas aeruginosa Biofilm.
logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner