Luna mai este luna de conștientizare a fibrozei chistice. Fibroza chistică (FC) este o boală genetică autosomal recesivă. Fibroza chistică este cauzată de mutații în gena care codifică canalul de reglare a conductanței transmembranare a fibrozei chistice (CFTR). Această proteină este responsabilă de o variație în transportul ionilor prin membranele celulare.

În conformitate cu Genetica referințe la domiciliu 1, gena CFTR furnizează instrucțiuni pentru producerea unei proteine numite regulatorul de conductanță transmembranară a fibrozei chistice:

Această proteină funcționează ca un canal prin membrana celulelor care produc mucus, transpirație, salivă, lacrimi și enzime digestive. Canalul transportă particule încărcate negativ, numite ioni de clorură, în interiorul și în afara celulelor. Transportul ionilor de clorură ajută la controlul mișcării apei în țesuturi, ceea ce este necesar pentru producerea de mucus subțire și care curge liber. Mucusul este o substanță alunecoasă care lubrifiază și protejează mucoasa căilor respiratorii, a sistemului digestiv, a sistemului reproducător și a altor organe și țesuturi.

Proteina CFTR reglează, de asemenea, funcția altor canale, cum ar fi cele care transportă particule încărcate pozitiv numite ioni de sodiu prin membranele celulare. Aceste canale sunt necesare pentru funcționarea normală a unor organe precum plămânii și pancreasul.

dfaefqawefafc

Aceasta afectează funcționarea glandelor exocrine, producând substanțe mai groase și greu de eliminat (mucus, transpirație sau enzime pancreatice).
Din acest motiv, fibroza chistică afectează sistemele digestiv și respirator și glandele sudoripare.

Cu toate acestea, sistemul respirator este cel mai afectat de boală. Plămânul produce un mucus gros care poate rămâne blocat în căile respiratorii. Pacienții cu fibroză chistică pot dezvolta infecții pulmonare bacteriene cronice și inflamații care, în cele din urmă, pot provoca o boală pulmonară în stadiu terminal.
Alte simptome sunt tusea cu secreții, pneumonia recurentă și bronșita cronică.

Femeile cu fibroză chistică au mai multe dificultăți în a rămâne însărcinate, deoarece mucusul cervical mai gros îngreunează trecerea spermatozoizilor. La bărbați este și mai dificil. Aproximativ 98% dintre bărbați sunt sterili, deși au performanțe și potență sexuală absolut normale.

Am ales 3 link-uri de CF pentru a le împărtăși cu voi astăzi.

O bună comunicare care demistifică fibroza chistică

15 lucruri pe care oamenii care trăiesc cu fibroză chistică vor să le știi - the buzzfeed list

Nu este ușor să trăiești cu fibroza chistică, așa că este foarte important să ai sprijin și să vorbești despre asta. Uitați-vă la această listă Buzzfeed2 , pentru a vedea persoane cu fibroză chistică vorbind despre rutina lor.

 Un compus antibacterian găsit în pasta de dinți3, numit triclosan, ar putea face parte dintr-un viitor tratament pentru fibroza chistică (FC)

Această imagine arată o colonie complexă de milioane de milioane de bacterii unicelulare Pseudomonas aeruginosa.
Această imagine arată o colonie complexă de milioane de milioane de bacterii unicelulare Pseudomonas aeruginosa.

Cercetarea Triclosanul este un adjuvant aminoglicozidic pentru eradicarea biofilmelor de Pseudomonas aeruginosa 4 arată că această combinație crește atât rata, cât și gradul de distrugere a celulelor din biofilmele de P. aeruginosa, ceea ce are implicații clinice importante pentru tratamentul infecțiilor cu biofilme la pacienții cu FC.

  1. Gena CFTR - regulator de conductanță transmembranară a fibrozei chistice.
  2. 15 lucruri pe care persoanele care trăiesc cu fibroză chistică vor să le știi.
  3. Triclosan, antibacterianul din pasta de dinți, funcționează bine ca tratament combinat cu antibiotice, sugerează un studiu.
  4. Triclosanul este un adjuvant aminoglicozidic pentru eradicarea Pseudomonas aeruginosa Biofilme.
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane