Mångfald förbättrar vetenskapen. Forskare bör komma från olika bakgrunder, inklusive kvinnor, svarta och etniska minoriteter samt HBT+-forskare. Mångfalden bidrar till vetenskapen på ett unikt sätt. Och detta måste firas. Så låt oss fira juni som månaden för HBT-pride.

Tyvärr är det svårt att hitta positiva berättelser om HBTQ-forskare, särskilt de som är lesbiska, bisexuella, transpersoner eller identifierar sig på ett sätt som inte passar in i någon av de fyra bokstäverna. Det finns dock några exempel. För att hedra HBT-månaden har vi valt ut två fantastiska forskare att hylla.

Sara Josephine Baker

Hon var läkare och blev den första chefen för New Yorks Bureau of Child Hygiene och en avgörande kraft för barn- och mödrahälsan i USA (1908). Baker var lesbisk, feminist och rösträttskämpe.

I motsats till många av sina kollegors betoning på laboratoriebaserad folkhälsa, fokuserade Baker på förebyggande hälsoåtgärder och sjukdomars sociala sammanhang. Hennes arbete med fattiga mödrar och barn i New Yorks invandrarområden hade en dramatisk inverkan på mödra- och barnadödligheten och blev en modell för städer i hela landet samt för United States Children's Bureau, som grundades 1912. (Läs mer)

Hennes arbete med fattigdomens effekter på spädbarns välbefinnande gjorde att hon kunde säkerställa den lägsta spädbarnsdödligheten i en amerikansk stad i början av 1900-talet. Detta var en stor bedrift på den tiden.

Hon gick i pension i mitten av 1930-talet. Efter det flyttade hon till New Jersey med sin livspartner, författaren Ida Wylie, och en annan kvinnlig läkare, Louise Pearce. De delade ett hus fram till Bakers död 1945.

29SCIB_SPAN-master1050

Ben Barres

Han var neurobiolog från Stanford och gick tyvärr bort nyligen.

Som forskare hjälpte han oss att förstå att glia inte är tråkiga stödjeceller utan har ett viktigt symbiotiskt förhållande med neuroner. Han var känd för sitt fantastiska arbete som neurobiolog och även för de frågor han kämpade för. Ben Barres var öppet och orubbligt transsexuell och var den första transpersonen som antogs till National Academies of Science. Han var en outtröttlig förespråkare för kvinnor i den akademiska världen och för sina studenter.

"Ben var en enastående person. Han kommer att bli ihågkommen som en lysande forskare som förändrade vår förståelse av gliaceller. Men också som en outtröttlig förespråkare som främjade rättvisa och mångfald i alla lägen," sade Marc Tessier-Lavigne, PhD, rektor för Stanford University, i ett pressmeddelande.

Ben Barres skrev en debattartikel som publicerades i Nature 2006 med titeln Spelar kön verkligen någon roll? Han kritiserade flera akademiker för att antyda att "kvinnor inte avancerar inom vetenskapen på grund av medfödd oförmåga". Hans artikel visar solida data och bevis för att stödja hans ståndpunkt och hans personliga erfarenhet.

30barres-artikelStor

Han föddes 1954 och blev transsexuell 1997 vid 43 års ålder. Innan dess, som student på MIT, hade han löst ett svårt matematiskt problem som hade förbryllat resten av hans nästan helt manliga klass. Sedan föreslog hans professor att hans pojkvän måste ha gjort jobbet. Som doktorand förlorade han en stipendietävling mot en manlig kollega. Den manlige kollegan hade dock publicerat en sjättedel av vad han hade publicerat. Han var en Stanford-professor som nyligen hade övergått. Och han hörde en fakultetsmedlem säga: "Ben Barres höll ett fantastiskt seminarium idag, men sedan hans arbete är mycket bättre än hans systers."

"Den absolut största skillnaden som jag har märkt är att människor som inte vet att jag är transsexuell behandlar mig med mycket mer respekt", skrev han i Nature. "Jag kan till och med avsluta en hel mening utan att bli avbruten av en man."

HBTQ-stolthet och kamp inom STEAM

STEM-branschen (vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik) har problem med att behålla kvinnor och etniska minoriteter. Och nu, en studie ger kvantitativa bevis för att samma problem gäller för vissa sexuella minoriteter. Men det finns en twist: Andelen kvarstannande är lägre för män som identifierar sig som HBQT (homosexuella, bisexuella och queera). Medan HBQT-kvinnor faktiskt är mer benägna att fortsätta inom STEM än sina heterosexuella kamrater.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar