För forskarna ligger skönheten i vetenskapen i de allra minsta detaljerna i deras forskning. Från en eppendof med svaret på en svår fråga, till ett beteende som aldrig tidigare skådats. Men det krävs något helt annat för att göra icke-forskare entusiastiska över vetenskapen. Faktum är att det finns något som gör vetenskapen hisnande för alla slags människor.

Minns du talesättet "en bild säger mer än tusen ord"? På Mind the Graph förstår vi vikten av visuell information och vi håller med om det talesättet. Därför bestämde vi oss för att minnas inlägget genom att Natur i december 2015 och inlägget av BBC i mars 2016.

Här är några hisnande bilder på vetenskap som valts av Nature och BBC:

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
Natur | Natur SUPERSONISK EXPLOSION | Chockvågorna från ett amerikanskt jetplan i överljudsfart avbildades från ett annat plan ovanför Mojaveöknen. NASA:s forskare utnyttjade en teknik som kallas schlierenfotografering, som först utvecklades på 1800-talet av den tyske fysikern August Toepler, för att fånga förändringar i ljuset när jetplanet passerade genom luft med olika densitet.

 

boll-weevil1-ny-cmyk
Natur | Natur SNIGELNS HUVUD | Denna detaljerade bild av huvudet på en bollsnytbagge (Anthonomus grandis) var en av vinnarna i årets Wellcome Image Awards. Huvudet, som bara mäter några millimeter i diameter, avbildades med hjälp av ett svepelektronmikroskop.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
Natur | Natur RYMDBUBBLA | Denna spöklika syn är en planetarisk nebulosa - de mjukt glödande resterna av en döende stjärna. Nebulosan går under smeknamnet Southern Owl Nebula och fångades av Very Large Telescope i Chile.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
Natur | Natur STRIKE ONE | För vissa människor är åska och blixtar mycket, mycket skrämmande. Men för ett team vid International Center for Lightning Research and Testing i Florida är de studieobjekt som kan utlösas genom att skjuta raketer in i stormar. Denna långtidsexponerade bild fångar efterdyningarna av en sådan blixt som utlösts av forskarna.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
Natur | Natur HEJ PLUTO! | Det stora antalet bilder och den stora mängden data som skickades tillbaka från NASA:s New Horizons-sond när den flög förbi Pluto i år var ibland överväldigande. Men Nature-teamet överväldigades av skönheten i den här bilden, som skickades tillbaka minuter efter sondens närmaste inflygning till Pluto, när den avslöjade en kall, udda värld i silhuett av solen.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
Natur | Natur SPOOKY SLICE | Dessa kusliga, dödskalleformade föremål är faktiskt en viktig del av papyrusväxten (Cyperus papyrus). Bilden är fotograferad av David Maitland i 200 gånger naturlig storlek och är ett snitt genom de "vaskulära buntar" som växter använder för att transportera vätskor genom sina vävnader.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
Natur | Natur SILKESSKIVOR | Barbara Izdebska (ansvarig bildforskare): "Jag önskar att det här fotot av den enorma ytan av silke som spindlar skapar på en äng i Balatonfökajár i Ungern hade kommit med i tryck, eftersom jag tycker att det är fantastiskt och unikt - men så blev det inte. Heder åt den lokala fotografen László Novák som tog den, och åt domarna i årets Wildlife Photographer of the Year som gav Novák en plats som finalist i den tävlingen."

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
BBC ALLERGI MOT SVART HENNA | Färgämne från hennaplantan används ofta för att tillfälligt färga hud eller hår orangebrunt, men kemiska färgämnen kan tillsättas för att göra färgen svart.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
BBC BENUTVECKLING | Varje cirkel visar ben från ett spädbarn i olika åldrar. Det yngsta (tre månader före födseln) är till vänster och det äldsta (2,5 år gammalt) är till höger. Dessa historiska ben kommer alla från skelett från barn som dog på 1800-talet.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
BBC INUTI DET MÄNSKLIGA ÖGAT | Bilder som denna används av läkare för att upptäcka tidiga tecken på ögonsjukdomar. Dessa små tunnlar är cirka 100 mikrometer (0,1 mm) långa.

 

Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper
BBC BLODKÄRL I ÖGAT | Bilden skapades genom att fotografera blodkärlen i näthinnan - som här ses som vita spindelformade linjer - när fluorescerande färg passerade genom dem.

För att göra vetenskapen hisnande behöver du bara visa det bästa av din forskning. Snabb, enkel och fantastisk visuell information. Vad sägs om att göra det för din egen forskning?Vetenskap som är hisnande för alla målgrupper

 

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar