Voor wetenschappers schuilt de schoonheid van de wetenschap in de kleinste bijzonderheid van hun onderzoek. Van een eppendof met het antwoord op een moeilijke vraag, tot een nooit eerder gezien gedrag. Maar er is iets anders voor nodig om niet-wetenschappers enthousiast te maken voor wetenschap. In feite is er iets dat wetenschap adembenemend maakt voor alle soorten mensen.

Kent u het gezegde "een beeld zegt meer dan duizend woorden"? Nou, bij Mind the Graph begrijpen we het belang van visuele informatie en we zijn het eens met dat gezegde. Dus hebben we besloten om de post te onthouden door Natuur in december 2015 en de post van BBC in maart 2016.

Hier zijn enkele wetenschappelijke adembenemende foto's gekozen door Nature en BBC:

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
Natuur SUPERSONISCHE GIEK | De schokgolven van een Amerikaanse jet die met supersonische snelheid beweegt, werden in beeld gebracht vanuit een ander vliegtuig boven de Mojave-woestijn. NASA-onderzoekers maakten gebruik van een techniek genaamd schlierenfotografie, die in de negentiende eeuw voor het eerst werd ontwikkeld door de Duitse natuurkundige August Toepler, om veranderingen in het licht vast te leggen terwijl de straal door lucht van verschillende dichtheid ging.

 

bol-weevil1-new-cmyk
Natuur DE KOP VAN DE KEVER | Deze gedetailleerde foto van de kop van een bolletjeskever (Anthonomus grandis) was een van de winnaars van de Wellcome Image Awards van dit jaar. De kop, die slechts millimeters groot is, werd in beeld gebracht met een rasterelektronenmicroscoop.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
Natuur SPACE BUBBLE | Dit spookachtige beeld is een planetaire nevel - de zacht gloeiende overblijfselen van een stervende ster. De zuidelijke uilnevel is vastgelegd door de Very Large Telescope in Chili.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
Natuur STRIKE ONE | Voor sommige mensen zijn donderslagen en bliksem heel erg beangstigend. Maar voor een team van het International Center for Lightning Research and Testing in Florida zijn het studieobjecten die teweeggebracht kunnen worden door raketten af te vuren op onweer. Deze lang belichte foto toont de nasleep van zo'n door onderzoekers veroorzaakte blikseminslag.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
Natuur HEY PLUTO! | Alleen al het aantal beelden en de schat aan gegevens die NASA's New Horizons sonde dit jaar naar Pluto stuurde, waren soms overweldigend. Maar het Nature-team werd overtuigd door de schoonheid van deze foto, die enkele minuten na de nadering van Pluto door de sonde werd teruggestuurd, en die een koude, vreemde wereld laat zien, in het licht van de zon.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
Natuur SPOOKY SLICE | Deze griezelige, schedelvormige objecten zijn eigenlijk een vitaal onderdeel van de papyrusplant (Cyperus papyrus). David Maitland fotografeerde het beeld op 200 keer ware grootte. Het is een doorsnede van de 'vaatbundels' die planten gebruiken om vloeistoffen door hun weefsels te transporteren.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
Natuur ZIJDE SCHILDEN | Barbara Izdebska (managing picture researcher): "Ik zou willen dat deze foto van de uitgestrekte zijde die spinnen op een weide in Balatonfökajár in Hongarije creëren, gedrukt was, omdat ik hem prachtig en uniek vind - maar het mocht niet zo zijn. De eer gaat uit naar de plaatselijke fotograaf László Novák voor het maken van de foto, en naar de jury van de Wildlife Photographer of the Year van dit jaar, die Novák een finaleplaats gaf in die wedstrijd."

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
BBC | ZWARTE HENNA ALLERGIE | De kleurstof van de hennaplant wordt gewoonlijk gebruikt om de huid of het haar tijdelijk oranjebruin te kleuren, maar er kunnen ook chemische kleurstoffen worden toegevoegd om de kleur zwart te maken.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
BBC | BOTONTWIKKELING | Elke cirkel toont botten van een zuigeling op een andere leeftijd. De jongste (drie maanden voor de geboorte) staat links en de oudste (2,5 jaar oud) staat rechts. Deze historische botten komen allemaal van skeletten van kinderen die stierven in de 19e eeuw.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
BBC | IN HET MENSELIJK OOG | Foto's als deze worden door artsen gebruikt om vroege tekenen van een oogziekte op te sporen. Deze kleine tunnels zijn ongeveer 100 micrometer groot.

 

Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen
BBC | BLOEDVATEN IN HET OOG | Het beeld werd gecreëerd door de bloedvaten in het netvlies te fotograferen - hier te zien als witte spinachtige lijnen - terwijl er fluorescerende kleurstof doorheen werd geleid.

Om wetenschap adembenemend te maken, hoef je alleen het beste van je onderzoek te laten zien. Snel, gemakkelijk en verbazingwekkende visuele informatie. Hoe zit het met het laten gebeuren van je eigen onderzoek?Wetenschap adembenemend voor alle doelgroepen

 

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen