For forskere kan skønheden i videnskaben findes i den mindste detalje i deres forskning. Fra en eppendof med svaret på et vanskeligt spørgsmål til en adfærd, der aldrig er set før. Men der skal noget andet til for at gøre ikke-forskere begejstrede for videnskab. Faktisk er der noget, der gør videnskaben betagende for alle slags mennesker.

Kan du huske ordsproget "et billede siger mere end tusind ord"? Hos Mind the Graph forstår vi vigtigheden af visuel information, og vi er enige i det ordsprog. Derfor besluttede vi at huske indlægget af Naturen i december 2015 og indlægget af BBC i marts 2016.

Her er nogle betagende videnskabsbilleder udvalgt af Nature og BBC:

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
Natur SUPERSONISK BRAG | Chokbølgerne fra et amerikansk jetfly, der bevægede sig med overlydshastighed, blev fotograferet fra et andet fly over Mojave-ørkenen. NASA-forskere udnyttede en teknik kaldet schlieren-fotografering, som først blev udviklet i det 19. århundrede af den tyske fysiker August Toepler, til at fange ændringer i lyset, da jetflyet passerede gennem luft med forskellige tætheder.

 

boll-weevil1-new-cmyk
Natur SNUDEBILLES HOVED | Dette detaljerede billede af hovedet på en bollesnudebille (Anthonomus grandis) var en af vinderne i dette års Wellcome Image Awards. Hovedet, som kun måler en millimeter på tværs, blev fotograferet med et scanning-elektronmikroskop.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
Natur SPACE BUBBLE | Dette spøgelsesagtige syn er en planetarisk tåge - de blidt glødende rester af en døende stjerne. Den har fået tilnavnet Southern Owl Nebula og blev fanget af Very Large Telescope i Chile.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
Natur STRIKE ONE | For nogle mennesker er tordenbrag og lyn meget, meget skræmmende. Men for et team på International Center for Lightning Research and Testing i Florida er de forsøgspersoner, der kan udløses ved at skyde raketter ind i storme. Dette langtidseksponerede billede fanger eftervirkningerne af et sådant forskerudløst lyn.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
Natur HEJ PLUTO! | Antallet af billeder og mængden af data, der blev sendt tilbage fra NASA's New Horizons-sonde, da den fløj forbi Pluto i år, var til tider overvældende. Men Nature-holdet blev overbevist af skønheden i dette billede, som blev sendt tilbage få minutter efter, at sonden var kommet tættest på Pluto, og som afslørede en kold, mærkelig verden i silhuet af solen.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
Natur SPOOKY SLICE | Disse uhyggelige, kranieformede objekter er faktisk en vital del af papyrusplanten (Cyperus papyrus). Billedet, der er fotograferet af David Maitland i 200 gange naturlig størrelse, er et snit gennem de "vaskulære bundter", som planter bruger til at transportere væske gennem deres væv.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
Natur SILKEPLADER | Barbara Izdebska (administrerende billedforsker): "Jeg ville ønske, at dette foto af det enorme område af silke, som edderkopper skaber på en eng i Balatonfökajár i Ungarn, var blevet trykt, for jeg synes, at det er fantastisk og unikt - men sådan skulle det ikke være. Æren går til den lokale fotograf László Novák for at tage det, og til dommerne i dette års Wildlife Photographer of the Year for at give Novák en plads som finalist i den konkurrence."

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
BBC ALLERGI OVER FOR SORT HENNA | Farvestof fra henna-planten bruges almindeligvis til midlertidigt at farve hud eller hår orangebrunt, men kemiske farvestoffer kan tilsættes for at gøre farven sort.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
BBC KNOGLEUDVIKLING | Hver cirkel viser knogler fra et spædbarn i en anden alder. Den yngste (tre måneder før fødslen) er til venstre, og den ældste (2,5 år gammel) er til højre. Disse historiske knogler kommer alle fra skeletter af børn, der døde i det 19. århundrede.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
BBC INDE I DET MENNESKELIGE ØJE | Billeder som dette bruges af læger til at opdage tidlige tegn på øjensygdomme. Disse bittesmå tunneler er omkring 100 mikrometer (0,1 mm) høje.

 

Videnskab, der er betagende for alle målgrupper
BBC BLODKAR I ØJET | Billedet blev skabt ved at fotografere blodkarrene i nethinden - der her ses som hvide, spindelvævsagtige linjer - mens fluorescerende farvestof blev ført igennem.

For at gøre videnskab betagende behøver du kun at vise det bedste fra din forskning. Hurtig, nem og fantastisk visuel information. Hvad med at få det til at ske for din egen forskning?Videnskab, der er betagende for alle målgrupper

 

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner