Pentru oamenii de știință, frumusețea științei poate fi găsită în cele mai mici particularități ale cercetării lor. De la un eppendof cu răspunsul la o întrebare dificilă, la un comportament nemaiîntâlnit până acum. Cu toate acestea, este nevoie de ceva diferit pentru a-i face pe cei care nu sunt oameni de știință să fie entuziasmați de știință. De fapt, există ceva care face ca știința să fie uluitoare pentru toate tipurile de oameni.

Vă amintiți zicala "o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte"? Ei bine, la Mind the Graph înțelegem importanța informației vizuale și suntem de acord cu această zicală. Astfel, am decis să ne amintim de postarea de Natura în decembrie 2015 și postul de BBC în martie 2016.

Iată câteva imagini științifice uluitoare alese de Nature și BBC:

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
Natura | BOOM SUPERSONIC | Undele de șoc generate de un avion american care se deplasează cu viteză supersonică au fost imaginate de un alt avion deasupra deșertului Mojave. Cercetătorii de la NASA au exploatat o tehnică numită fotografie schlieren, dezvoltată pentru prima dată în secolul al XIX-lea de fizicianul german August Toepler, pentru a surprinde schimbările de lumină în timp ce jetul trecea prin aer de diferite densități.

 

boll-weevil1-new-cmyk
Natura | CAPUL DE GĂRGĂRIȚĂ | Această imagine detaliată a capului unui gărgăriță (Anthonomus grandis) a fost unul dintre câștigătorii ediției din acest an a Wellcome Image Awards. Capul, care măsoară doar câțiva milimetri, a fost fotografiat cu ajutorul unui microscop electronic de scanare.

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
Natura | SPACE BUBBLE | Această viziune fantomatică este o nebuloasă planetară - rămășițele ușor strălucitoare ale unei stele muribunde. Supranumită Nebuloasa Bufnița de Sud, a fost surprinsă de Very Large Telescope din Chile.

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
Natura | STRIKE ONE | Pentru unii oameni, tunetele și fulgerele sunt foarte, foarte înspăimântătoare. Dar pentru o echipă de la Centrul Internațional de Cercetare și Testare a Fulgerelor din Florida, acestea sunt subiecte de studiu care pot fi declanșate prin lansarea de rachete în furtuni. Această imagine cu expunere lungă surprinde urmările unui astfel de fulger declanșat de cercetători.

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
Natura | HEI PLUTO! | Numărul mare de imagini și bogăția de date trimise de sonda New Horizons a NASA în timp ce a trecut pe lângă Pluto în acest an au fost uneori copleșitoare. Dar echipa Nature a fost cucerită de frumusețea acestei imagini, trimisă la câteva minute după cea mai apropiată apropiere a sondei de Pluto, care a dezvăluit o lume rece și ciudată, cu silueta profilată de Soare.

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
Natura | SPOOKY SLICE | Aceste obiecte stranii, în formă de craniu, sunt de fapt o parte vitală a plantei papirus (Cyperus papyrus). Fotografiată de David Maitland la o dimensiune de 200 de ori mai mare decât cea reală, imaginea reprezintă o secțiune a "mănunchiurilor vasculare" pe care plantele le folosesc pentru a transporta fluidele prin țesuturile lor.

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
Natura | FOI DE MĂTASE | Barbara Izdebska (Cercetător de imagini de management): "Mi-aș fi dorit ca această fotografie a vastei întinderi de mătase creată de păianjeni pe o pajiște din Balatonfökajár, în Ungaria, să fi ajuns la tipar, deoarece mi se pare uimitoare și unică - dar nu a fost să fie. Meritul îi aparține fotografului local László Novák pentru că a realizat-o și juriului ediției din acest an a concursului Wildlife Photographer of the Year pentru că i-a oferit lui Novák un loc de finalist în competiția respectivă."

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
BBC | ALERGIE LA HENNA NEAGRĂ | Colorantul din planta henna este utilizat în mod obișnuit pentru a colora temporar pielea sau părul în culoarea maro-portocaliu, dar se pot adăuga coloranți chimici pentru a transforma culoarea în negru.

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
BBC | DEZVOLTAREA OASELOR | Fiecare cerc prezintă un os de la un copil la o vârstă diferită. Cel mai mic (cu trei luni înainte de naștere) este în stânga, iar cel mai mare (2,5 ani) este în dreapta. Aceste oase istorice provin toate din scheletele unor copii care au murit în secolul al XIX-lea.

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
BBC | ÎN INTERIORUL OCHIULUI UMAN | Imagini ca aceasta sunt folosite de medici pentru a ajuta la depistarea semnelor timpurii ale bolilor oculare. Aceste tuneluri minuscule au o înălțime de aproximativ 100 de micrometri (0,1 mm).

 

Știința care respiră pentru toate categoriile de public
BBC | VASELE DE SÂNGE DIN OCHI | Imaginea a fost creată prin fotografierea vaselor de sânge din retină - observate aici ca linii albe de păianjen - în timp ce un colorant fluorescent a fost trecut prin ele.

Pentru ca știința să vă taie respirația, trebuie doar să arătați cele mai bune rezultate ale cercetării dumneavoastră. Informații vizuale rapide, simple și uimitoare. Ce-ar fi să faceți să se întâmple acest lucru pentru propria dumneavoastră cercetare?Știința care respiră pentru toate categoriile de public

 

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane