Raznolikost izboljšuje znanost. Znanstveniki morajo prihajati iz različnih okolij, vključno z ženskami, temnopoltimi znanstveniki in znanstveniki iz manjšinskih etničnih skupin ter LGBT+. Raznolikost prispeva k znanosti na edinstven način. In to je treba slaviti. Zato praznujmo junij kot mesec ponosa LGBT.

Na žalost je težko najti pozitivne zgodbe znanstvenikov LGBT+, zlasti tistih, ki so lezbijke, biseksualci, transseksualci ali se identificirajo na način, ki ne ustreza nobeni od štirih črk. Vendar pa obstaja nekaj primerov. V počastitev meseca ponosa LGBT smo izbrali 2 odlična znanstvenika, ki ju bomo proslavili.

Sara Josephine Baker

Bila je zdravnica in je postala prva direktorica newyorškega Urada za otroško higieno ter odločilno vplivala na zdravje otrok in mater v ZDA (1908). Bakerjeva je bila lezbijka, feministka in sufražistka.

V nasprotju z mnogimi kolegi, ki so poudarjali laboratorijsko javno zdravje, se je Bakerjeva osredotočila na preventivne zdravstvene ukrepe in družbeni kontekst bolezni. Njeno delo z revnimi materami in otroki v priseljenskih skupnostih v New Yorku je imelo velik vpliv na stopnjo umrljivosti mater in otrok ter je postalo zgled za mesta po vsej državi in za Urad Združenih držav za otroke, ustanovljen leta 1912. (Preberi več)

S svojim delom na področju vpliva revščine na dobro počutje dojenčkov je poskrbela za najnižjo stopnjo umrljivosti dojenčkov v ameriškem mestu v začetku 20. stoletja. To je bil v tistih časih velik dosežek.

Upokojila se je sredi tridesetih let prejšnjega stoletja. Nato se je preselila v New Jersey s svojo življenjsko sopotnico, pisateljico Ido Wylie, in še eno zdravnico, Louise Pearce. Do Bakerjeve smrti leta 1945 sta si delili hišo.

29SCIB_SPAN-master1050

Ben Barres

Bil je nevrobiolog s Stanforda in je pred kratkim žal umrl.

Kot znanstvenik nam je pomagal razumeti, da glije niso dolgočasne podporne celice, temveč so v ključnem simbiotičnem odnosu z nevroni. Znan je bil po svojem odličnem delu kot nevrobiolog in tudi po vzrokih, za katere se je boril. Ben Barres je bil odkrito in odločno transspolna oseba in je bil prva transspolna oseba, sprejeta v Nacionalno akademijo znanosti. Bil je neutruden zagovornik žensk v akademski sferi in svojih študentov.

"Ben je bil izjemen človek. Spominjali se ga bomo kot odličnega znanstvenika, ki je spremenil naše razumevanje glialnih celic. Toda tudi kot neutrudnega zagovornika, ki je na vsakem koraku spodbujal enakost in raznolikost," je dejal Marc Tessier-Lavigne, doktor znanosti, predsednik Univerze Stanford, v sporočilu za javnost.

Ben Barres je leta 2006 v reviji Nature objavil mnenje z naslovom Ali je spol res pomemben? Kritiziral je več akademikov, ki so namigovali, da "ženske ne napredujejo v znanosti zaradi prirojene nesposobnosti". Njegov članek prikazuje trdne podatke in dokaze, ki podpirajo njegovo stališče in njegove osebne izkušnje.

30barres-articleVeliko

Rodil se je leta 1954 in leta 1997 pri 43 letih prestopil v drugo spolnost. Pred tem je kot dodiplomski študent MIT rešil težek matematični problem, ki je zmedel ostale v njegovem skoraj izključno moškem razredu. Njegov profesor je nato predlagal, da je delo moral opraviti njegov fant. Kot doktorski študent je izgubil tekmovanje za štipendijo proti moškemu kolegu. Vendar je njegov kolega objavil šestino tistega, kar je objavil on. Bil je profesor na Stanfordu, ki je pred kratkim prestopil v drugo generacijo. Slišal je člana fakultete, ki je rekel: "Ben Barres je imel danes odličen seminar, potem pa njegovo delo je veliko boljše kot delo njegove sestre."

"Najpomembnejša razlika, ki sem jo opazil, je, da ljudje, ki ne vedo, da sem transspolna oseba, z mano ravnajo veliko bolj spoštljivo," je zapisal v reviji Nature. "Lahko celo dokončam cel stavek, ne da bi me prekinil moški."

Ponos LGBT in boj v STEAM-u

Področje STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika) ima težave pri zaposlovanju žensk in rasnih manjšin. In zdaj, študija je kvantitativni dokaz, da se enaka težava pojavlja tudi pri nekaterih spolnih manjšinah. Vendar je tu še en preobrat: moški, ki se opredeljujejo kot LGBQT (lezbijke, geji, biseksualci in queer), so manj zadržani. Medtem ko je pri ženskah LGBQT dejansko večja verjetnost, da bodo vztrajale na področju STEM, kot pri njihovih heteroseksualnih vrstnikih.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge