Zelo radi pokažemo neverjetno delo naših uporabnikov - še posebej, če objavljajo članke z uporabo ilustracij in orodij Mind the Graph.

Zato vam bomo danes pokazali raziskavo uporabnika premijskega razreda v glavi grafa, Stefania Forner. Njen pregledni članek je bil nedavno objavljen v reviji Trends in Neurosciences z naslovom Sinaptična okvara pri Alzheimerjevi bolezni: Neurejena simfonija.  Za ilustracijo svojega dela je naredila dva grafična izvlečka o Alzheimerjevi bolezni.

Najprej začnimo z majhno predstavitvijo Stefanije, ki študira na terenu.:

Alzheimerjeva bolezen (AD) je nevrodegenerativna bolezen, ki povzroča kognitivne motnje in izgubo spomina. Alzheimerjeva bolezen je šesti najpogostejši vzrok smrti v ZDA in prizadene 35 milijonov ljudi po vsem svetu.

Dokazi kažejo, da obstaja vzročna povezava med kognitivnimi primanjkljaji pri Alzheimerjevi bolezni in izgubo sinaps. Prav tako je disfunkcija sinaps lahko povezana z dvema patološkima potema. Zunajcelično kopičenje beta-amiloidni peptid in znotrajcelično kopičenje beljakovina tau.

Znano je, da imata ta dva procesa pomembno vlogo pri Alzheimerjevi bolezni. Vendar pa je eno od glavnih temeljnih vprašanj, ki ostaja odprto, povezano z molekularnim odnosom med beta amiloidom in tau ter s tem, kako ta dva dejavnika v soodvisnosti povzročata okvare sinaptične funkcije pri AD.

Stefania je za ločeno analizo učinkov proteinov tau in beta-amiloidnega peptida na sinaptično delovanje in Alzheimerjevo bolezen uporabila dva grafična povzetka, ki ju je pripravila na platformi Mind the Graph. V prvem je prikazala nastanek oligomerov beta amiloida in mehanizme njihove sinaptične toksičnosti, v drugem pa povezavo med beljakovino tau in sinapsami v nevronih.  

Grafični izvlečki Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen

 

alzheimerjeva motnja-tau

 

"Predvsem študije, ki raziskujejo molekularno povezavo med Aß, tau in sinaptičnimi primanjkljaji in/ali izgubo, so osvetlile, kako lahko te patologije na koncu privedejo do kognitivnega upada pri bolnikih. Identifikacija več potencialnih pre in postsinaptičnih poti lahko prispeva k osnovnim kliničnim simptomom Alzheimerjeve bolezni."

 

Tudi jaz želim grafične izvlečke svojih raziskav!

 

Grafični povzetki so način, kako dopolniti in ponazoriti glavne točke vašega dela. Če želite izvedeti, kako lahko sami izdelate neverjetne grafične izvlečke, je tu nekaj prispevkov, ki vam bodo v pomoč:

 

Storitev Mind the Graph lahko začnete uporabljati brezplačno. Imamo brezplačno različico, v kateri lahko preizkusite in dostopate do naše znanstvene knjižnice. Premium uporabniki imajo popoln dostop do platforme in posebne ugodnosti, kot si lahko ogledate tukaj.

infografika63724-3

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge