Μας αρέσει πολύ να αναδεικνύουμε την απίστευτη δουλειά των χρηστών μας - ειδικά αν δημοσιεύουν εργασίες χρησιμοποιώντας εικονογραφήσεις και εργαλεία του Mind the Graph.

Έτσι, σήμερα θα σας δείξουμε την έρευνα ενός premium χρήστη στο μυαλό του γραφικού, Stefania Forner. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε άρθρο της στο Trends in Neurosciences με τίτλο Συναπτική εξασθένιση στη νόσο του Alzheimer: Μια δυσρυθμισμένη συμφωνία.  Έφτιαξε δύο γραφικές αφαιρέσεις της νόσου Αλτσχάιμερ για να απεικονίσει το έργο της.

Κατ 'αρχάς, ας ξεκινήσουμε με μια μικρή εισαγωγή της Στεφανίας που μελετά το πεδίο:

Η νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑ) είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που προκαλεί γνωστικά ελλείμματα και απώλεια μνήμης. Η AD είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και επηρεάζει 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των γνωστικών ελλειμμάτων της ΝΑ και της απώλειας συνάψεων. Επίσης, η δυσλειτουργία των συνάψεων μπορεί να σχετίζεται με δύο παθολογικές οδούς. Μια εξωκυτταρική συσσώρευση β-αμυλοειδές πεπτίδιο και ενδοκυτταρική συσσώρευση πρωτεΐνη tau.

Αυτές οι δύο διαδικασίες είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ΝΑ. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα θεμελιώδη ερωτήματα που παραμένουν σχετίζεται με τη μοριακή σχέση μεταξύ του β-αμυλοειδούς και του tau και με το πώς αυτοί οι δύο παράγοντες προκαλούν αλληλεξαρτώμενα βλάβες στη συναπτική λειτουργία στη ΝΑ.

Έτσι, για να αναλύσει ξεχωριστά τις επιδράσεις της πρωτεΐνης tau και του β-αμυλοειδούς πεπτιδίου στη συναπτική λειτουργία και τη ΝΑ, η Stefania χρησιμοποίησε δύο γραφικές περιλήψεις που έκανε στην πλατφόρμα Mind the Graph. Το ένα για να δείξει το σχηματισμό των ολιγομερών του β-αμυλοειδούς και τους μηχανισμούς συναπτικής τοξικότητας και το άλλο για να δείξει τη σχέση μεταξύ της πρωτεΐνης tau και των συνάψεων στους νευρώνες.  

Γραφικές περιλήψεις της νόσου Alzheimer

Διαταραχή Alzheimer

 

alzheimer-disorder-tau

 

"Ειδικότερα, οι μελέτες που διερευνούν τη μοριακή σχέση μεταξύ Aß, tau και συναπτικών ελλειμμάτων και/ή απώλειας, έχουν ρίξει φως στο πώς αυτές οι παθολογίες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε γνωστική έκπτωση στους ασθενείς. Ο εντοπισμός διαφόρων πιθανών προ- και μετασυναπτικών μονοπατιών μπορεί να συμβάλει στα υποκείμενα κλινικά συμπτώματα της ΝΑ".

 

Θέλω κι εγώ γραφικές περιλήψεις της έρευνάς μου!

 

Οι γραφικές περιλήψεις είναι ένας τρόπος να συμπληρώσετε και να απεικονίσετε τα κύρια σημεία της εργασίας σας. Αν θέλετε να μάθετε πώς να φτιάχνετε καταπληκτικές δικές σας γραφικές περιλήψεις, εδώ είναι μερικές αναρτήσεις που θα σας βοηθήσουν:

 

Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Mind the Graph δωρεάν. Διαθέτουμε μια δωρεάν έκδοση στην οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και να αποκτήσετε πρόσβαση στην επιστημονική μας βιβλιοθήκη. Οι χρήστες Premium έχουν πλήρη πρόσβαση στην πλατφόρμα και ειδικά προνόμια, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

infographic63724-3

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα