Amazonas regnskov er det biologisk mest mangfoldige sted på jorden. Af alle de kendte arter i verden findes 10% i Amazonas' regnskov. Men de fleste arter er ikke beskrevet endnu. Så skovrydning og skovbrande er en enorm risiko for alt liv på Jorden. Vi er nødt til at stoppe eller i det mindste reducere den nuværende afskovningsrate. Ellers anslår WWF, at 27% af Amazonas biome vil være uden træer i 2030.

En ud af 10 kendte arter på Jorden

Med de data, vi allerede har, er det muligt at se, hvordan regnskoven er vigtig for at opretholde livet på jorden. Men vi kender sandsynligvis kun en lille del af det samlede antal arter. Størstedelen af de hvirvelløse dyr, såsom leddyr, er stadig ukendte for os. I modsætning til hvirveldyrene, som er lettere at identificere og klassificere. Men der er videnskabelige undersøgelser viser, at der for hver pattedyrsart er tre hundrede leddyrsarter i regnskove.

chart_amazon_rainforest

Fugle

Ifølge WWF er Amazonas' regnskov hjemsted for mere end tusind forskellige fuglearter som kolibrier, kanal-tukaner, hoatziner og araer, og Amazonas er et af de mest mangfoldige fugleområder i verden. AraerAmazonas' ikon, er meget intelligente og sociale, og de lever i flokke på 10 til 30 fugle. De parrer sig for livet og kan blive op til 60 år gamle. Nogle arter kan endda efterligne menneskelig tale.

Captura de Tela 2019-08-30 às 07.54.57

Pattedyr

Amazonas er et af jordens sidste tilflugtssteder for jaguarer og lyserøde floddelfiner, og det er hjemsted for dovendyr, sorte edderkoppeaber og andre hundredvis af pattedyrsarter.

lyserøde floddelfiner

Planter

Til dato har vi kendskab til mindst 80.000 plantearter i Amazonas' regnskov. Ifølge WWF spiller 40.000 arter af disse planter en afgørende rolle i reguleringen af det globale klima og opretholdelsen af det lokale vandkredsløb.

Du kan forstå den enorme biodiversitet, hvis du prøver at finde to træer af samme art, når du går et par minutter i Amazonas' regnskov. Du vil støde på meget forskellige arter. Bare den vestlige del af Amazonas flodbækken har den største mangfoldighed af træer i verden.

Passionsfrugtblomst
Passionsfrugtblomst

Mennesker

Mere end 350 indfødte og etniske grupper lever i Amazonas og er afhængige af naturen for at holde deres kultur i live.

Captura de Tela 2019-08-30 às 08.10.07

At tale med andre mennesker om vigtigheden af regnskove er en måde at holde dem i live på. Vi er nødt til at minde om, at denne planet er hjemsted for millioner af levende væsener. Vores eget liv afhænger også af miljøet.

Hvis du er biolog eller økolog og gerne vil vise mere om biodiversitet, kan du prøve at lave grafiske abstracts på Mind the Graph. Hvis du også har billeder eller diagrammer, så del dem med os! Jeg ville elske at se mere om det.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner