Amazonin sademetsä on biologisesti monimuotoisin paikka maapallolla. Kaikista maailman tunnetuista lajeista 10% elää Amazonin sademetsässä. Mutta eniten lajeja ei ole vielä kuvattu. Niinpä metsäkato ja metsäpalot ovat valtava riski kaikelle elämälle maapallolla. Meidän on pysäytettävä tai ainakin vähennettävä nykyistä metsäkatoa. Muuten WWF arvioi, että vuoteen 2030 mennessä 27% Amazonin biomeista on ilman puita.

Yksi kymmenestä tunnetusta lajista maapallolla

Meillä on jo olemassa olevia tietoja, joiden avulla on mahdollista nähdä, miten sademetsät ovat tärkeitä maapallon elämän säilymiselle. Tunnemme kuitenkin luultavasti vain muutaman osan koko lajimäärästä. Suurin osa selkärangattomista lajeista, kuten niveljalkaisista, on meille vielä tuntemattomia. Selkärankaiset lajit on helpompi tunnistaa ja luokitella. Mutta on olemassa tieteelliset tutkimukset osoittavat, että jokaista nisäkäslajia kohden sademetsissä on kolme sataa niveljalkaisten lajia.

chart_amazon_rainforest

Linnut

WWF:n mukaan Amazonin sademetsä on yli tuhannen eri lintulajin, kuten kolibrin, kanavatukaanin, hoatzinin ja aran, koti, joten Amazon on yksi maailman monipuolisimmista lintualueista. AratAmazonin ikonit ovat erittäin älykkäitä ja sosiaalisia, ja ne elävät 10-30 linnun parvissa. Ne parittelevat elinikäisesti ja voivat elää jopa 60 vuotta. Jotkut lajit voivat jopa matkia ihmisen puhetta.

Captura de Tela 2019-08-30 às 07.54.57

Nisäkkäät

Amazon on yksi maapallon viimeisistä turvapaikoista jaguaareille ja vaaleanpunaisille jokidelfiineille, ja siellä asuu laiskiaisia, mustahämähäkkiapinoita ja satoja muita nisäkäslajeja.

vaaleanpunaiset jokidelfiinit

Kasvit

Tähän mennessä tiedämme ainakin 80.000 kasvilajia Amazonin sademetsissä. WWF:n mukaan 40 000 lajia näistä kasveista on ratkaisevassa asemassa maailmanlaajuisen ilmaston säätelyssä ja paikallisen vedenkierron ylläpitämisessä.

Voit ymmärtää valtavan biologisen monimuotoisuuden, jos yrität löytää kaksi samaa lajia olevaa puuta kävelemällä muutaman minuutin Amazonin sademetsässä. Kävelet hyvin erilaisten lajien yli. Vain läntinen osa Amazonin vesistöalue on maailman monimuotoisin puulaji.

Passionhedelmä kukka
Passionhedelmä kukka

Ihmiset

Amazonilla elää yli 350 alkuperäiskansojen ja etnisten ryhmien ryhmää, jotka ovat riippuvaisia luonnosta pitääkseen kulttuurinsa elossa.

Telan vangitseminen 2019-08-30 às 08.10.07

Sademetsien tärkeydestä puhuminen muille ihmisille on tapa pitää ne elossa. Meidän on muistutettava, että tämä planeetta on miljoonien elävien olentojen koti. Myös oma elämämme riippuu ympäristöstä.

Jos olet biologi tai ekologi ja haluat näyttää enemmän biologisesta monimuotoisuudesta, voit kokeilla graafisten tiivistelmien luomista Mind the Graph:ssä. Jos sinulla on myös kuvia, kuvia tai kaavioita, jaa ne kanssamme! Haluaisin nähdä niistä lisää.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit