Амазонската дъждовна гора е най-разнообразното от биологична гледна точка място на Земята. От всички известни видове в света 10% се намират в Амазонската дъждовна гора. Но най-много видове все още не са описани. Затова обезлесяването и горските пожари са огромен риск за целия живот на Земята. Трябва да спрем или поне да намалим сегашните темпове на обезлесяване. В противен случай WWF изчислява, че до 2030 г. 27% от биома на Амазонка ще остане без дървета.

Един от 10 известни вида на Земята

С помощта на данните, с които вече разполагаме, е възможно да се види как тропическите гори са важни за поддържането на живота на Земята. Въпреки това вероятно познаваме само малка част от целия брой видове. По-голямата част от видовете безгръбначни животни, като например членестоногите, все още са ни неизвестни. Тъй като видовете гръбначни животни са по-лесни за идентифициране и класифициране. Но има научни изследвания показват, че на всеки вид бозайници в тропическите гори се падат триста вида членестоноги.

chart_amazon_rainforest

Птици

Според WWF амазонската дъждовна гора е дом на повече от хиляда различни вида птици, като колибрита, тукани, хоацини и макаци, амазонската гора е един от най-разнообразните райони за птици в света. Макаци, символ на Амазония, са изключително интелигентни и социални, живеят на ята от 10 до 30 птици. Те се чифтосват за цял живот и могат да живеят до 60 години. Някои видове дори могат да имитират човешка реч.

Captura de Tela 2019-08-30 às 07.54.57

Бозайници

Амазонка е едно от последните убежища на Земята за ягуари и розови речни делфини, дом на ленивци, маймуни черни паяци и други стотици видове бозайници.

розови речни делфини

Растения

До момента са известни поне 80 000 растителни вида в амазонската дъждовна гора. Според WWF 40 000 вида от тези растения играят решаваща роля в регулирането на глобалния климат и поддържането на местния воден цикъл.

Можете да разберете огромното биоразнообразие, ако се опитате да откриете две дървета от един и същи вид, разхождайки се няколко минути в дъждовната гора на Амазонка. Ще се натъкнете на много различни видове. Само в западната част на Басейн на река Амазонка има най-голямото разнообразие от дървета в света.

Цвете от маракуя
Цвете от маракуя

Хора

В Амазония живеят над 350 коренни и етнически групи, които поддържат културата си в зависимост от природата.

Captura de Tela 2019-08-30 às 08.10.07

Говорете с други хора за значението на тропическите гори, за да ги запазите живи. Трябва да напомняме, че тази планета е дом на милиони живи същества. Освен това нашият собствен живот зависи от околната среда.

Ако сте биолог или еколог и искате да покажете повече за биоразнообразието, можете да опитате да създадете графични резюмета в Mind the Graph. Също така, ако имате снимки, изображения или диаграми, споделете ги с нас! Ще се радвам да видя повече за тях.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони