Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το πιο ποικιλόμορφο βιολογικά μέρος στη Γη. Από όλα τα γνωστά είδη στον κόσμο, 10% βρίσκονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αλλά τα περισσότερα είδη δεν έχουν περιγραφεί ακόμη. Έτσι, η αποψίλωση των δασών και οι πυρκαγιές αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για όλη τη ζωή στη Γη. Πρέπει να σταματήσουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τον σημερινό ρυθμό αποψίλωσης των δασών. Διαφορετικά, το WWF εκτιμά ότι 27% του βιοτόπου του Αμαζονίου θα μείνουν χωρίς δέντρα μέχρι το 2030.

Ένα στα 10 γνωστά είδη στη Γη

Με τα δεδομένα που έχουμε ήδη είναι δυνατόν να δούμε πώς το τροπικό δάσος είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ζωής στη Γη. Ωστόσο, πιθανόν να γνωρίζουμε μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού αριθμού των ειδών. Η πλειονότητα των ειδών ασπόνδυλων, όπως τα αρθρόποδα, μας είναι ακόμη άγνωστα. Καθώς τα είδη των σπονδυλωτών είναι ευκολότερο να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν. Αλλά υπάρχουν επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε είδος θηλαστικών αντιστοιχούν τριακόσια είδη αρθροπόδων στα τροπικά δάση.

chart_amazon_rainforest

Πουλιά

Σύμφωνα με το WWF, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί περισσότερα από χίλια διαφορετικά είδη πουλιών, όπως κολιμπρί, τουκάν, hoatzins και macaws, ο Αμαζόνιος είναι μια από τις πιο ποικιλόμορφες περιοχές για πουλιά στον κόσμο. Macaws, μια εικόνα του Αμαζονίου, είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά, ζώντας σε σμήνη των 10 έως 30 πτηνών. Ζευγαρώνουν ισόβια και μπορούν να ζήσουν έως και 60 χρόνια. Ορισμένα είδη μπορούν ακόμη και να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία.

Σύλληψη της Tela 2019-08-30 στις 07.54.57

Θηλαστικά

Ο Αμαζόνιος είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια της Γης για τα τζάγκουαρ και τα ροζ ποταμοδέλφινα και φιλοξενεί βραδύποδες, μαύρες αραχνομαϊμούδες και άλλα εκατοντάδες είδη θηλαστικών.

ροζ δελφίνια του ποταμού

Φυτά

Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε τουλάχιστον 80.000 είδη φυτών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σύμφωνα με το WWF, 40.000 είδη αυτών των φυτών διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος και στη διατήρηση του τοπικού κύκλου του νερού.

Μπορείτε να καταλάβετε την τεράστια βιοποικιλότητα αν προσπαθήσετε να βρείτε δύο δέντρα του ίδιου είδους περπατώντας λίγα λεπτά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Θα συναντήσετε πολύ διαφορετικά είδη. Μόνο το δυτικό τμήμα του Λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου έχει την υψηλότερη ποικιλότητα δέντρων στον κόσμο.

λουλούδι φρούτων του πάθους
λουλούδι φρούτων του πάθους

Άνθρωποι

Περισσότερες από 350 αυτόχθονες και εθνοτικές ομάδες ζουν στον Αμαζόνιο και εξαρτώνται από τη φύση για να διατηρήσουν ζωντανό τον πολιτισμό τους.

Λήψη από Tela 2019-08-30 έως 08.10.07

Το να μιλάτε σε άλλους ανθρώπους για τη σημασία των τροπικών δασών είναι ένας τρόπος για να τα διατηρήσετε ζωντανά. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι εκατομμυρίων ζωντανών όντων. Επίσης, η δική μας ζωή εξαρτάται από το περιβάλλον.

Αν είστε βιολόγος ή οικολόγος και θέλετε να δείξετε περισσότερα για τη βιοποικιλότητα, μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε γραφικές περιλήψεις στο Mind the Graph. Επίσης, αν έχετε φωτογραφίες, εικόνες ή διαγράμματα, μοιραστείτε τα μαζί μας! Θα ήθελα πολύ να δω περισσότερα σχετικά με αυτά.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα