Het Amazone regenwoud is de biologisch meest diverse plek op aarde. Van alle bekende soorten in de wereld, bevinden 10% zich in het Amazone regenwoud. Maar de meeste soorten zijn nog niet beschreven. Dus, ontbossing en bosbranden zijn een enorm risico voor al het leven op aarde. We moeten het huidige tempo van ontbossing stoppen of tenminste verminderen. Anders schat het WWF dat 27% van het Amazone-bioom zonder bomen zal zitten tegen 2030.

Een op de 10 bekende soorten op aarde

Met de gegevens die we al hebben kunnen we zien hoe belangrijk het regenwoud is om het leven op aarde in stand te houden. Maar we kennen waarschijnlijk maar een deel van het totale aantal soorten. De meeste ongewervelde soorten zoals geleedpotigen zijn ons nog onbekend. Zoals de gewervelde soorten gemakkelijker te identificeren en te classificeren zijn. Maar er zijn wetenschappelijke studies blijkt dat voor elke soort zoogdieren er driehonderd soorten geleedpotigen zijn in regenwouden.

grafiek_amazon_regenwoud

Vogels

Volgens het WWF is het Amazonewoud het thuis van meer dan duizend verschillende vogelsoorten zoals kolibries, toekans, hoatzins en ara's. Het Amazonegebied is een van de meest diverse vogelgebieden ter wereld. Ara's, een icoon van het Amazonegebied, zijn zeer intelligent en sociaal en leven in zwermen van 10 tot 30 vogels. Ze paren voor het leven en kunnen tot 60 jaar oud worden. Sommige soorten kunnen zelfs menselijke spraak nabootsen.

Captura de Tela 2019-08-30 às 07.54.57

Zoogdieren

Het Amazonegebied is een van de laatste toevluchtsoorden op aarde voor jaguars en roze rivierdolfijnen, en het is het thuis van luiaards, zwarte spinapen en andere honderden zoogdiersoorten.

roze rivierdolfijnen

Planten

Tot op heden zijn ten minste 80.000 plantensoorten in het Amazonewoud bekend. Volgens het WWF spelen 40.000 soorten van deze planten een cruciale rol bij de regulering van het wereldklimaat en de instandhouding van de plaatselijke watercyclus.

Je kunt de enorme biodiversiteit begrijpen als je probeert twee bomen van dezelfde soort te vinden als je een paar minuten in het regenwoud van de Amazone loopt. Je zult zeer verschillende soorten tegenkomen. Alleen al het westelijke deel van het Stroomgebied van de Amazone heeft de grootste diversiteit aan bomen ter wereld.

Passievrucht bloem
Passievrucht bloem

Mensen

Meer dan 350 inheemse en etnische groepen leven in het Amazonegebied en zijn afhankelijk van de natuur om hun cultuur in stand te houden.

Captura de Tela 2019-08-30 às 08.10.07

Praten met andere mensen over het belang van regenwouden is een manier om ze in leven te houden. We moeten eraan herinneren dat deze planeet het thuis is van miljoenen levende wezens. Ook ons eigen leven hangt af van het milieu.

Als je een bioloog of ecoloog en willen laten zien over de biodiversiteit, kunt u proberen het creëren van grafische samenvattingen op Mind the Graph. Ook heb je foto's, afbeeldingen of grafieken, deel ze met ons! Ik zou er graag meer over zien.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen