Pădurea tropicală amazoniană este cel mai divers loc de pe Pământ din punct de vedere biologic. Dintre toate speciile cunoscute din lume, 10% se află în pădurea amazoniană. Dar cele mai multe specii nu sunt încă descrise. Așadar, defrișările și incendiile sunt un risc uriaș pentru toate formele de viață de pe Pământ. Trebuie să oprim sau cel puțin să diminuăm rata actuală de defrișare. În caz contrar, WWF estimează că 27% din biomul amazonian vor rămâne fără copaci până în 2030.

Una din 10 specii cunoscute pe Pământ

Cu ajutorul datelor pe care le avem deja, este posibil să vedem cât de importantă este pădurea tropicală pentru menținerea vieții pe Pământ. Cu toate acestea, cunoaștem probabil doar o mică parte din numărul total de specii. Majoritatea speciilor de nevertebrate, cum ar fi artropodele, ne sunt încă necunoscute. În timp ce speciile de vertebrate sunt mai ușor de identificat și de clasificat. Dar există studii științifice arată că pentru fiecare specie de mamifere există trei sute de specii de artropode în pădurile tropicale.

chart_amazon_rainforest

Păsări

Potrivit WWF, pădurea amazoniană este casa a peste o mie de specii diferite de păsări, cum ar fi colibri, tucani cu ciocul în formă de canal, hoatzini și maimuțe, Amazonul fiind una dintre cele mai diverse zone din lume pentru păsări. Macaws, un simbol al Amazonului, sunt foarte inteligente și sociale, trăind în stoluri de 10 până la 30 de păsări. Se împerechează pe viață și pot trăi până la 60 de ani. Unele specii pot chiar să imite vorbirea umană.

Captura de Tela 2019-08-30 às 07.54.57

Mamifere

Amazonul este unul dintre ultimele refugii de pe Pământ pentru jaguari și delfini de râu roz, și este casa leneșilor, a maimuțelor păianjen negru și a altor sute de specii de mamifere.

delfini roz de râu

Plante

Până în prezent, cunoaștem cel puțin 80.000 de specii de plante din pădurea amazoniană. Potrivit WWF, 40.000 de specii din aceste plante joacă un rol esențial în reglarea global clima și susținerea ciclului local al apei.

Puteți înțelege biodiversitatea uriașă dacă încercați să găsiți doi copaci din aceeași specie în câteva minute de mers pe jos în pădurea tropicală amazoniană. Veți întâlni specii foarte diferite. Doar în partea de vest a Bazinul fluviului Amazon are cea mai mare diversitate de arbori din lume.

Floare de fructul pasiunii
Floare de fructul pasiunii

Oameni

Mai mult de 350 de grupuri indigene și etnice, trăiesc în Amazon și depind de natura pentru a-și păstra cultura vie.

Captura de Tela 2019-08-30 às 08.10.07

Vorbiți cu alte persoane despre importanță pădurilor tropicale este o modalitate de a le menține în viață. Trebuie să ne amintim că această planetă este casa a milioane de ființe vii. De asemenea, propria noastră viață depinde de mediul înconjurător.

Dacă sunteți biolog sau ecologist și doriți să arătați mai multe despre biodiversitate, puteți încerca să creați grafică rezumate pe Mind the Graph. De asemenea, dacă aveți fotografii, imagini sau grafice, împărtășiți-le cu noi! Mi-ar plăcea să văd mai multe despre asta.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane