Amazonski deževni gozd je biološko najbolj raznolik kraj na Zemlji. Od vseh znanih vrst na svetu jih 10% živi v amazonskem deževnem gozdu. Največ vrst pa še ni opisanih. Zato sta krčenje gozdov in požari v naravi veliko tveganje za vse življenje na Zemlji. Zaustaviti ali vsaj zmanjšati moramo sedanjo stopnjo krčenja gozdov. V nasprotnem primeru bo po ocenah WWF do leta 2030 27% amazonskega bioma ostalo brez dreves.

Ena od desetih znanih vrst na Zemlji

Na podlagi podatkov, ki jih že imamo, je mogoče ugotoviti, kako pomemben je deževni gozd za ohranjanje življenja na Zemlji. Vendar pa verjetno poznamo le majhen del celotnega števila vrst. Večina vrst nevretenčarjev, kot so členonožci, nam je še vedno neznana. Vrste vretenčarjev je lažje prepoznati in razvrstiti. Vendar pa obstajajo znanstvene študije kažejo, da je v deževnih gozdovih na vsako vrsto sesalcev tristo vrst členonožcev.

chart_amazon_rainforest

Ptice

Po podatkih WWF je amazonski deževni gozd dom več kot tisoč različnih vrst ptic, kot so kolibriji, tukani, huzini in makaki, zato je Amazonija eno najbolj raznolikih območij za ptice na svetu. Macaws, ikona Amazonije, so zelo inteligentne in družabne, saj živijo v jatah z 10 do 30 pticami. Združujejo se za vse življenje in lahko živijo do 60 let. Nekatere vrste lahko celo posnemajo človeški govor.

Zajetje telefona 2019-08-30 às 07.54.57

Sesalci

Amazonija je eno zadnjih zatočišč jaguarjev in rožnatih rečnih delfinov na Zemlji, v njej pa živijo lenivci, črni pajkovci in več sto drugih vrst sesalcev.

rožnati rečni delfini

Rastline

Do danes poznamo vsaj 80.000 rastlinskih vrst v amazonskem deževnem gozdu. Po podatkih WWF ima 40.000 vrst teh rastlin ključno vlogo pri uravnavanju globalno podnebje in ohranjanje lokalnega vodnega kroga.

Ogromno biotsko raznovrstnost lahko razumete, če v amazonskem deževnem gozdu po nekaj minutah hoje poskušate najti dve drevesi iste vrste. Sprehajali se boste med zelo različnimi vrstami. Samo zahodni del pragozda porečje Amazonke ima največjo raznolikost dreves na svetu.

Cvet pasijonke
Cvet pasijonke

Ljudje

V Amazoniji živi več kot 350 avtohtonih in etničnih skupin, ki so odvisne od narava da bi ohranili svojo kulturo.

Zajetje v Teli 2019-08-30 às 08.10.07

Pogovorite se z drugimi ljudmi o pomembnost deževnih pragozdov je način, kako jih ohraniti pri življenju. Spomniti se moramo, da je ta planet dom milijonov živih bitij. Tudi naše življenje je odvisno od okolja.

Če ste biolog ali ekolog in želite pokazati več o biotski raznovrstnosti, lahko poskusite ustvariti grafični povzetki o Mind the Graph. Če imate tudi vi fotografije, slike ali grafikone, jih delite z nami! Z veseljem bi si ogledal več o tem.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge