Har du drukket kaffe her til morgen? En del af en forskers sociale liv foregår i kaffepausen på videnskabelige konferencer, laboratorieseminarer og i det daglige arbejde i laboratoriet. Men kaffe er også et videnskabeligt emne. Hovedsageligt på grund af koffein, som stimulerer centralnervesystemet (CNS) og er verdens mest udbredte psykoaktive stof.

Så for at fejre kaffen - eller for at råde dig til at tage den med ro - så lad os se på, hvordan koffein virker.

preview_99571 (2)

Den mest kendte kilde er kaffebønnen, som er en forkert betegnelse for frøet fra Coffea-planten. Drikkevarer, der indeholder koffein, indtages for at lindre eller forhindre døsighed og for at forbedre præstationsevnen. For at fremstille disse drikke udvinder man koffein ved at trække planteproduktet i vand, en proces, der kaldes infusion. Disse drikke, såsom kaffe, te og cola, er meget populære; i 2014 indtog 85% af voksne amerikanere en eller anden form for koffein dagligt, og de indtog i gennemsnit 164 mg.

preview_99586

Farmakologi

Der er flere kendte virkningsmekanismer, der forklarer stimuleringens effekter. Den mest fremtrædende er, at det reversibelt blokerer adenosins virkning på dets receptor og derfor forhindrer døsighed fremkaldt af adenosin. Det stimulerer også visse dele af det autonome nervesystem.

preview_99590 (1)

Disse infografikker er skabt på Mind the Graph, en online platform for forskere. Hvis du vil lave din egen infografik, protokoller, plakater eller præsentationer, kan du begynde at bruge Mind the Graph gratis. Du kan også dele dine kreationer og feedback med os: contact@mindthegraph.com

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner