Ste danes zjutraj spili kavo? Del družabnega življenja znanstvenikov je odmor za kavo na znanstvenih konferencah, laboratorijskih seminarjih in vsak dan v laboratoriju. Toda kava je tudi znanstvena tema. Predvsem zaradi kofeina, stimulansa osrednjega živčnega sistema (CNS) in najbolj razširjene psihoaktivne droge na svetu.

Da bi proslavili kavo - ali pa vam svetovali, da se umirite -, si oglejmo, kako deluje kofein.

predogled_99571 (2)

Najbolj znan vir je kavno zrno, ki je napačno poimenovanje za seme rastline Coffea. Napitke, ki vsebujejo kofein, zaužijemo za lajšanje ali preprečevanje zaspanosti in izboljšanje zmogljivosti. Za pripravo teh pijač se kofein pridobiva z namakanjem rastlinskega proizvoda v vodi, kar se imenuje infuzija. Ti napitki, kot so kava, čaj in kola, so zelo priljubljeni; leta 2014 je 85% odraslih Američanov dnevno zaužilo neko obliko kofeina, v povprečju 164 mg.

predogled_99586

Farmakologija

Obstaja več znanih mehanizmov delovanja, ki pojasnjujejo učinke stimulacije. Najpomembnejši je, da reverzibilno blokira delovanje adenozina na njegov receptor in posledično preprečuje nastanek zaspanosti, ki jo povzroča adenozin. Prav tako stimulira določene dele avtonomnega živčnega sistema.

predogled_99590 (1)

Te infografike so bile ustvarjene na spletni platformi za znanstvenike Mind the Graph. Če želite ustvariti svoje infografike, protokole, plakate ali predstavitve, lahko Mind the Graph začnete uporabljati brezplačno. Prav tako lahko z nami delite svoje stvaritve in povratne informacije: contact@mindthegraph.com

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge