Heb je vanmorgen een koffie gepakt? Een deel van een wetenschapper sociale leven is tijdens de koffiepauze in wetenschappelijk conferenties, labseminars en elke dag in het lab. Maar koffie is ook een wetenschappelijk onderwerp. Voornamelijk door cafeïne, een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel (CZS) en 's werelds meest geconsumeerde psychoactieve drug.

Dus, om koffie te vieren - of om je te adviseren het rustig aan te doen - laten we eens kijken hoe cafeïne werkt.

voorbeeld_99571 (2)

De bekendste bron is de koffieboon, een verkeerde benaming voor het zaad van de Coffea-plant. Dranken met cafeïne worden ingenomen om slaperigheid te verlichten of te voorkomen en prestaties te verbeteren. Om deze dranken te maken, wordt cafeïne geëxtraheerd door het plantaardige product in water te laten trekken, een proces dat infusie wordt genoemd. Deze dranken, zoals koffie, thee en cola, zijn erg populair; in 2014 consumeerde 85% van de Amerikaanse volwassenen dagelijks een of andere vorm van cafeïne, met een gemiddelde van 164 mg.

voorbeeld_99586

Farmacologie

Er zijn verschillende werkingsmechanismen bekend om de effecten van stimulatie te verklaren. De belangrijkste is dat het de werking van adenosine op zijn receptor reversibel blokkeert en bijgevolg het begin van de door adenosine veroorzaakte slaperigheid verhindert. Het stimuleert ook bepaalde delen van het autonome zenuwstelsel.

voorbeeld_99590 (1)

Deze infografieën zijn gemaakt op Mind the Graph, een online platform voor wetenschappers. Als je je eigen infographics, protocollen, posters of presentaties wilt maken, kun je Mind the Graph gratis gebruiken. Je kunt ook je creaties en feedback met ons delen: contact@mindthegraph.com

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen