Tog du en kopp kaffe i morse? En del av en forskares sociala liv sker under kaffepauser på vetenskapliga konferenser, laboratorieseminarier och dag för dag i labbet. Men kaffe är också ett vetenskapligt ämne. Främst på grund av koffein, som är ett centralstimulerande medel och världens mest konsumerade psykoaktiva drog.

Så för att fira kaffet - eller för att råda dig att ta det lugnt - ska vi se hur koffein fungerar.

förhandsgranskning_99571 (2)

Den mest välkända källan är kaffebönan, en felaktig benämning på fröet från Coffea-plantor. Drycker som innehåller koffein intas för att lindra eller förhindra sömnighet och för att förbättra prestationsförmågan. För att framställa dessa drycker extraheras koffeinet genom att växtprodukten får dra i vatten, en process som kallas infusion. Dessa drycker, som kaffe, te och cola, är mycket populära; 2014 intog 85% av alla vuxna amerikaner någon form av koffein dagligen, med en genomsnittlig konsumtion på 164 mg.

förhandsgranskning_99586

Farmakologi

Det finns flera kända verkningsmekanismer som förklarar effekterna av stimulering. Den mest framträdande är att den reversibelt blockerar adenosinets verkan på dess receptor och följaktligen förhindrar uppkomsten av dåsighet som orsakas av adenosin. Det stimulerar också vissa delar av det autonoma nervsystemet.

förhandsgranskning_99590 (1)

Dessa infografiker har skapats på Mind the Graph, en onlineplattform för forskare. Om du vill skapa din egen infografik, protokoll, affischer eller presentationer kan du börja använda Mind the Graph gratis. Du kan också dela dina skapelser och feedback med oss: contact@mindthegraph.com

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar