Otitko kahvia tänä aamuna? Osa tiedemiehen sosiaalista elämää on kahvitauot tieteellisissä konferensseissa, laboratorioseminaareissa ja päivittäin laboratoriossa. Mutta kahvi on myös tieteellinen aihe. Se johtuu pääasiassa kofeiinista, joka on keskushermostoa (CNS) stimuloiva aine ja maailman eniten kulutettu psykoaktiivinen lääke.

Kahvin kunniaksi - tai jotta voisit ottaa rauhallisesti - katsotaanpa, miten kofeiini toimii.

preview_99571 (2)

Tunnetuin lähde on kahvipapu, joka on virheellinen nimitys Coffea-kasvien siemenille. Kofeiinia sisältäviä juomia nautitaan uneliaisuuden lievittämiseksi tai estämiseksi ja suorituskyvyn parantamiseksi. Näiden juomien valmistamiseksi kofeiini uutetaan hauduttamalla kasvituotetta vedessä, prosessia kutsutaan infuusioksi. Nämä juomat, kuten kahvi, tee ja cola, ovat hyvin suosittuja; vuonna 2014 85% amerikkalaisista aikuisista käytti päivittäin jonkinlaista kofeiinia, keskimäärin 164 mg.

preview_99586

Farmakologia

Tunnettuja vaikutusmekanismeja, jotka selittävät stimulaation vaikutukset, on useita. Merkittävin niistä on se, että se estää palautuvasti adenosiinin vaikutuksen sen reseptoriin ja estää näin ollen adenosiinin aiheuttaman uneliaisuuden alkamisen. Se myös stimuloi tiettyjä autonomisen hermoston osia.

preview_99590 (1)

Nämä infografiikat on luotu Mind the Graph:ssä, joka on tiedemiehille tarkoitettu verkkoalusta. Jos haluat luoda omia infografiikoita, pöytäkirjoja, postereita tai esityksiä, voit aloittaa Mind the Graph:n käytön ilmaiseksi. Voit myös jakaa luomuksesi ja palautteesi kanssamme: contact@mindthegraph.com.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit