Tukaj je nekaj nasvetov, kako preprečiti nalezljiva bolezni, navdihnjene v smernice, ki jih je objavila Medicinska šola Harvard, oddelek za javno zdravje.

Glavna ideja je, da se izognete bolezni.

Okužbe povzročajo mikroskopski organizmi, znani kot patogeni - bakterije, virusi, glive ali paraziti -, ki vstopijo v telo, se razmnožujejo in motijo normalno delovanje. Nalezljive bolezni so glavni vzrok bolezni in smrti v številnih krajih po svetu.

Pri nekaterih ljudeh je tveganje za okužbo z nalezljivimi boleznimi posebno veliko, na primer pri srčnih bolnikih, onkoloških bolnikih ali tistih, ki jemljejo imunosupresivna zdravila. Za večino zdravih ljudi pa lahko upoštevanje nekaj osnovnih načel v veliki meri pripomore k preprečevanju okužb.

Razumevanje načina prenosa okužb vam lahko pomaga, da se izognete bolezni.

Še nedolgo nazaj nihče ni razumel, da nalezljive bolezni povzročajo drobni organizmi, ki se prenašajo od človeka do človeka. Čeprav še danes vemo, da mikroskopski živi mikrobi povzročajo bolezni, ni vedno jasno, kako jih povzročajo. Vemo pa, da večina mikrobov v telo vstopa skozi odprtine - nos, usta, ušesa, anuse in spolovila. Prenašajo se lahko tudi skozi našo kožo z žuželke ali ugrizi živali. Najboljši način za preprečevanje okužb je, da preprečimo vstop patogenih organizmov v telo.

Dobra higiena: glavni način za preprečevanje okužb

Prva obrambna linija je, da z dobrimi osebnimi higienskimi navadami preprečimo nastanek mikrobov. S temi preprostimi ukrepi preprečite okužbo, še preden se začne, in se izognite širjenju okužbe na druge.

1) Dobro si umijte roke. Verjetno si umivate roke po uporabi kopalnice, pred pripravo ali uživanjem hrane ter po delu na vrtu ali drugih umazanih opravilih. Prav tako bi se morali umiti, ko pihate v nos, kašljate ali kihate, hranite ali božate svojega hišnega ljubljenčka ali obiščete ali negujete bolno osebo. Roke si temeljito zmočite. Namažite se z milom ali čistilnim sredstvom in ga vtrite v dlani in hrbtne strani rok ter zapestja. Ne pozabite očistiti konic prstov, pod nohti in med prsti. Izperite pod tekočo vodo. Roke in zapestja temeljito osušite.

2) Pokrijte kašelj. Ko kihate ali kašljate, si usta in nos pokrijte z robčkom, nato pa ga odvrzite. Če robčka nimate pri roki, kašljajte ali kihajte v komolec in ne v roke.

3) Operite in prevežite vse ureznine. Vsako resno ureznino ali ugriz živali ali človeka mora pregledati zdravnik. Ne drgnite zaceljenih ran ali madežev in ne stiskajte mozoljev.

4) Ko ste bolni, ostanite doma nalezljivih bolezni. To je lažje. Če si kupite Playstation in ostanete na hladnem, boste naravno ozdraveli od najpogostejših nalezljivih bolezni.

5) Ne dotikajte se oči, usta, nos. Izogibajte se neposredno stik s prtički, robčki, robčki ali podobnimi predmeti, ki jih uporabljajo drugi.

6) Ne delite posode, kozarci ali jedilnim priborom.

 

Kako preprečiti okužbo z boleznimi

Cepljenje je nujno, če se želite izogniti bolezni.

O stanju cepljenja se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Na splošno:

  • Otroci morajo biti deležni priporočenih cepljenj v otroštvu.
  • Odrasli morajo poskrbeti za posodobitev cepljenja.
  • Če potujete v tujino, se o dodatnih cepljenjih posvetujte s svojim zdravnikom.
  • Poskrbite tudi za posodobljena cepljenja vašega ljubljenčka. Poleg tega, da boste zaščitili svojega ljubljenčka, boste s tem zaščitili tudi sebe in svojo družino.
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge