Her er et par tips til, hvordan du forebygger smitsomme sygdomme, inspireret af retningslinjer udgivet af Harvard Medical School, sektion for folkesundhed.

Hovedidéen er at undgå at blive syg

Infektioner forårsages af mikroskopiske organismer kendt som patogener - bakterier, vira, svampe eller parasitter - der trænger ind i kroppen, formerer sig og forstyrrer normale funktioner. Infektionssygdomme er en førende årsag til sygdom og død mange steder i verden.

Visse mennesker er i særlig risiko for at få infektionssygdomme, f.eks. dem med underliggende hjertesygdomme, onkologiske patienter eller dem, der tager immundæmpende medicin. For de fleste raske mennesker kan man dog komme langt med at følge nogle få grundlæggende principper for at forebygge infektioner.

At forstå, hvordan infektionssygdomme smitter, kan hjælpe dig med at undgå at blive syg.

For ikke så længe siden var der ingen, der forstod, at smitsomme sygdomme blev forårsaget af bittesmå organismer, der flyttede sig fra person til person. Selv nu, hvor vi ved, at mikroskopiske levende mikrober forårsager sygdom, er det ikke altid indlysende, hvordan de gør det. Men vi ved, at de fleste mikrober kommer ind gennem åbninger i kroppen - vores næser, munde, ører, anus og kønsorganer. De kan også overføres gennem vores hud via insekt- eller dyrebid. Den bedste måde at forebygge infektioner på er at forhindre patogener i at komme ind i kroppen.

God hygiejne: den primære måde at forebygge infektioner på

Den første forsvarslinje er at holde bakterierne på afstand ved at følge gode personlige hygiejnevaner. Forebyg infektion, før den begynder, og undgå at sprede den til andre med disse nemme foranstaltninger.

1) Vask dine hænder godt. Du vasker sandsynligvis hænder, når du har været på toilettet, før du tilbereder eller spiser mad, og efter havearbejde eller andre beskidte opgaver. Du bør også vaske hænder, når du har pudset næse, hostet eller nyst, fodret eller kælet for dit kæledyr eller besøgt eller passet en syg person. Fugt dine hænder grundigt. Smør dig ind i sæbe eller rengøringsmiddel, og gnid det ind i håndfladerne, på håndryggen og på håndleddene. Sørg for at rengøre fingerspidserne, under neglene og mellem fingrene. Skyl under rindende vand. Tør dine hænder og håndled grundigt.

2) Dæk en hoste. Dæk din mund og næse med en serviet, når du nyser eller hoster, og smid den derefter ud. Hvis du ikke har en serviet ved hånden, så host eller nys i din albue i stedet for i dine hænder.

3) Vask og forbind alle snitsår. Alle alvorlige snitsår eller bid fra dyr eller mennesker bør undersøges af en læge. Du må ikke pille i helende sår eller pletter eller klemme bumser.

4) Bliv hjemme, når du er syg af smitsomme sygdomme. Det er den nemme. Bare køb en Playstation og hold dig cool, så kommer du dig naturligt over de mest almindelige infektionssygdomme.

5) Undgå at røre ved dine øjneMund, næse. Undgå direkte kontakt med servietter, væv, lommetørklæder eller lignende genstande, der bruges af andre.

6) Del ikke opvasken, glas eller spiseredskaber.

 

Sådan forebygger du infektionssygdomme

Vaccinationer er vigtige, hvis du vil undgå at blive syg

Kontakt din sundhedsplejerske angående din vaccinationsstatus.

I det hele taget:

  • Børn bør modtage de anbefalede børnevaccinationer.
  • Voksne bør sikre sig, at deres vaccinationer er opdaterede.
  • Når du rejser til udlandet, skal du kontakte din læge om yderligere vaccinationer.
  • Sørg også for, at dit kæledyrs vaccinationer er opdaterede. Ud over at beskytte dit kæledyr, vil det også beskytte dig og din familie.
logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner