Hier zijn een paar tips om het volgende te voorkomen besmettelijk ziekten, geïnspireerd in de richtlijnen gepubliceerd door de Harvard Medical School, afdeling Volksgezondheid.

Het belangrijkste idee is om niet ziek te worden

Infecties worden veroorzaakt door microscopische organismen die ziekteverwekkers worden genoemd - bacteriën, virussen, schimmels of parasieten - die het lichaam binnendringen, zich vermenigvuldigen en de normale functies verstoren. Infectieziekten zijn op veel plaatsen in de wereld een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden.

Sommige mensen lopen een bijzonder risico op infectieziekten, zoals mensen met onderliggende hartziekten, oncologiepatiënten of mensen die immunosuppressieve medicijnen gebruiken. Voor de meeste gezonde mensen kunnen een paar basisprincipes helpen infecties te voorkomen.

Door te begrijpen hoe infectieziekten worden overgedragen, kunt u voorkomen dat u ziek wordt.

Nog niet zo lang geleden begreep niemand dat infectieziekten werden veroorzaakt door piepkleine organismen die zich van mens tot mens verspreidden. Ook nu nog weten we dat microscopisch kleine levende microben ziekten veroorzaken, maar hoe ze dat doen is niet altijd duidelijk. Maar we weten wel dat de meeste microben binnenkomen via openingen in het lichaam - onze neuzen, monden, oren, anussen en geslachtsorganen. Ze kunnen ook via onze huid worden overgedragen door insect of dierenbeten. De beste manier om infecties te voorkomen is te voorkomen dat ziekteverwekkers het lichaam binnendringen.

Goede hygiëne: de belangrijkste manier om infecties te voorkomen

De eerste verdedigingslinie is het op afstand houden van ziektekiemen door goede persoonlijke hygiëne. Voorkom infecties voordat ze beginnen en voorkom dat ze zich onder anderen verspreiden met deze eenvoudige maatregelen.

1) Was je handen goed. Waarschijnlijk wast u uw handen na het toiletgebruik, voor het bereiden of eten van voedsel, en na het tuinieren of andere vuile taken. Je moet je ook wassen na het snuiten van je neus, hoesten of niezen, na het voeden of aaien van je huisdier, of na het bezoeken of verzorgen van een zieke. Maak uw handen goed nat. Smeer je in met zeep of reinigingsmiddel en wrijf het in je handpalmen, je rug en je polsen. Maak ook uw vingertoppen, onder uw nagels en tussen uw vingers schoon. Spoel af onder stromend water. Droog uw handen en polsen grondig af.

2) Bedek een hoest. Bedek uw mond en neus met een tissue wanneer u niest of hoest, en gooi deze vervolgens weg. Als u geen zakdoekje bij de hand hebt, hoest of niest u liever in uw elleboog dan in uw handen.

3) Was en verbind alle snijwonden. Elke ernstige snijwond of beet van een dier of mens moet door een arts worden onderzocht. pulk niet aan genezende wonden of puistjes en knijp er niet in.

4) Blijf thuis als je ziek bent van besmettelijke ziekten. Dat is de makkelijke. Koop gewoon een Playstation en blijf koel, dan herstel je vanzelf van de meest voorkomende infectieziekten.

5) Vermijd het aanraken van uw ogenmond, neus. Vermijd het maken van direct contact met servetten, tissues, zakdoeken of soortgelijke voorwerpen die door anderen worden gebruikt.

6) Deel geen gerechtenglazen of eetgerei.

 

Hoe infectieziekten te voorkomen

Vaccinaties zijn essentieel om niet ziek te worden

Raadpleeg uw zorgverlener over uw immunisatiestatus.

In het algemeen:

  • Kinderen moeten de aanbevolen kindervaccinaties krijgen.
  • Volwassenen moeten ervoor zorgen dat hun vaccinaties up-to-date zijn.
  • Als u naar het buitenland reist, raadpleeg dan uw zorgverlener over aanvullende vaccinaties.
  • Zorg er ook voor dat de vaccinaties van je huisdier up-to-date zijn. Dit beschermt niet alleen je huisdier, maar ook jou en je gezin.
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen