Iată câteva sfaturi despre cum să prevenim bolile infecțioase, inspirate în orientări publicate de Școala Medicală Harvard, secția de Sănătate Publică.

Ideea principală este de a evita să te îmbolnăvești

Infecțiile sunt cauzate de organisme microscopice cunoscute sub numele de agenți patogeni - bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți - care pătrund în organism, se înmulțesc și interferează cu funcțiile normale. Bolile infecțioase sunt o cauză principală de îmbolnăvire și deces în multe locuri din întreaga lume.

Anumite persoane prezintă un risc deosebit de a contracta boli infecțioase, cum ar fi cei cu afecțiuni cardiace, pacienții oncologici sau cei care iau medicamente imunosupresoare. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor sănătoși, respectarea câtorva principii de bază poate contribui în mare măsură la prevenirea infecțiilor.

Înțelegerea modului în care se transmit bolile infecțioase vă poate ajuta să evitați îmbolnăvirea

Nu cu mult timp în urmă, nimeni nu înțelegea că bolile infecțioase erau cauzate de organisme minuscule care se transmiteau de la o persoană la alta. Chiar și acum, deși știm că microbii vii microscopici provoacă boli, modul în care aceștia fac acest lucru nu este întotdeauna evident. Dar știm că majoritatea microbilor pătrund prin deschiderile din corp - nasul, gura, urechile, anusul și pasajele genitale. De asemenea, pot fi transmise prin pielea noastră prin mușcături de insecte sau animale. Cel mai bun mod de a preveni infecțiile este de a bloca intrarea agenților patogeni în organism.

O igienă bună: principala modalitate de a preveni infecțiile

Prima linie de apărare este de a ține germenii la distanță prin respectarea unor bune obiceiuri de igienă personală. Preîntâmpinați infecția înainte de a începe și evitați să o răspândiți altora cu aceste măsuri simple.

1) Spălați-vă bine pe mâini. Probabil că vă spălați pe mâini după ce mergeți la baie, înainte de a pregăti sau de a mânca alimente și după ce faceți grădinărit sau alte activități murdare. De asemenea, ar trebui să vă spălați și după ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați; după ce vă hrăniți sau vă mângâiați animalul de companie; sau după ce vizitați sau îngrijiți o persoană bolnavă. Udați-vă bine mâinile. Înmuiați-vă cu săpun sau detergent și frecați-vă palmele și dosul mâinilor și încheieturile mâinilor. Asigurați-vă că vă curățați vârfurile degetelor, sub unghii și între degete. Clătiți sub jet de apă. Uscați-vă bine mâinile și încheieturile mâinilor.

2) Acoperiți o tuse. Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați sau tușiți, apoi aruncați-l. Dacă nu aveți la îndemână un șervețel, tușiți sau strănutați în cot, mai degrabă decât în mâini.

3) Spălați și bandajați toate tăieturile. Orice tăietură gravă sau mușcătură de animal sau de om trebuie examinată de un medic. Nu vă atingeți rănile sau imperfecțiunile care se vindecă și nu stoarceți coșurile.

4) Rămâi acasă când ești bolnav de boli infecțioase. Aceasta este cea mai ușoară. Luați-vă un Playstation și stați liniștiți, vă veți vindeca în mod natural de cele mai comune boli infecțioase.

5) Evitați să vă atingeți ochii, gură, nas. Evitați să intrați în contact direct cu șervețele, șervețele, batiste sau alte obiecte similare folosite de alte persoane.

6) Nu împărțiți vasele, pahare sau ustensile de masă.

 

Cum să prevenim bolile de infecție

Vaccinările sunt esențiale pentru a evita îmbolnăvirea

Consultați-vă cu furnizorul de servicii medicale în ceea ce privește starea dumneavoastră de imunizare.

În general:

  • Copiii ar trebui să primească vaccinările recomandate în copilărie.
  • Adulții ar trebui să se asigure că vaccinurile lor sunt la zi.
  • Atunci când călătoriți în străinătate, consultați furnizorul de servicii medicale cu privire la imunizările suplimentare.
  • Asigurați-vă că și vaccinurile animalului dvs. de companie sunt la zi. Pe lângă faptul că vă protejați animalul de companie, acest lucru vă va proteja și pe dumneavoastră și familia dumneavoastră.
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane