Seuraavassa on muutamia vinkkejä tartuntatautien ehkäisemiseen, innoittamana vuonna Harvard Medical Schoolin julkaisemat ohjeet, kansanterveyden osasto.

Pääajatuksena on välttää sairastumista

Infektioita aiheuttavat patogeeneiksi kutsutut mikroskooppiset organismit - bakteerit, virukset, sienet tai loiset - jotka pääsevät elimistöön, lisääntyvät ja häiritsevät normaaleja toimintoja. Tartuntataudit ovat johtava sairauksien ja kuolemien aiheuttaja monissa paikoissa ympäri maailmaa.

Joillakin ihmisillä on erityinen riski saada tartuntatauteja, kuten niillä, joilla on sydänperäisiä sairauksia, onkologisilla potilailla tai immunosuppressiivisia lääkkeitä käyttävillä henkilöillä. Useimmille terveille ihmisille muutaman perusperiaatteen noudattaminen voi kuitenkin auttaa pitkälle infektioiden ehkäisemisessä.

Ymmärtäminen siitä, miten tartuntataudit tarttuvat, voi auttaa sinua välttämään sairastumista.

Vielä vähän aikaa sitten kukaan ei ymmärtänyt, että tartuntatautien aiheuttajina olivat pienen pienet organismit, jotka siirtyivät ihmisestä toiseen. Vaikka tiedämme nykyäänkin, että mikroskooppiset elävät mikrobit aiheuttavat tauteja, ei ole aina selvää, miten ne tekevät sen. Tiedämme kuitenkin, että useimmat mikrobit pääsevät elimistöön nenän, suun, korvien, peräaukon ja sukuelinten kautta. Ne voivat tarttua myös ihon kautta hyönteisten tai eläinten puremien kautta. Paras tapa ehkäistä infektioita on estää taudinaiheuttajien pääsy elimistöön.

Hyvä hygienia: ensisijainen tapa ehkäistä infektioita.

Ensimmäinen puolustuslinja on pitää bakteerit loitolla noudattamalla hyviä henkilökohtaisia hygieniatottumuksia. Ehkäise tartunta ennen kuin se alkaa ja vältä sen leviäminen muihin näillä helpoilla toimenpiteillä.

1) Pese kätesi hyvin. Peset luultavasti kätesi vessassa käynnin jälkeen, ennen ruoan valmistusta tai syömistä sekä puutarhatöiden tai muiden likaisten töiden jälkeen. Sinun pitäisi myös pestä kädet nenän puhaltamisen, yskimisen tai aivastelun jälkeen, lemmikkisi ruokkimisen tai silittämisen jälkeen tai sairaan henkilön luona käymisen tai hoitamisen jälkeen. Kostuta kätesi huolellisesti. Vaahdota kädet saippualla tai puhdistusaineella ja hiero sitä kämmeniin, kämmenselkiin ja ranteisiin. Muista puhdistaa sormenpäät, kynsien alla ja sormien välissä. Huuhtele kädet juoksevan veden alla. Kuivaa kädet ja ranteet huolellisesti.

2) Peitä yskä. Peitä suu ja nenä nenäliinalla, kun aivastat tai yskit, ja hävitä se sitten. Jos nenäliinaa ei ole käsillä, yskäise tai aivasta kyynärpäähäsi eikä käsiisi.

3) Pese ja sido kaikki haavat. Lääkärin on tutkittava kaikki vakavat haavat tai eläinten tai ihmisten puremat. Älä kaivele paranevia haavoja tai vikoja äläkä puristele näppylöitä.

4) Pysy kotona, kun olet sairas. tartuntatauti. Tuo on helppoa. Hanki vain Playstation ja pysy rauhallisena, niin paranet luonnollisesti yleisimmistä tartuntataudeista.

5) Vältä silmien koskettamista, suu, nenä. Vältä suoraa kosketusta lautasliinojen, nenäliinojen, nenäliinojen tai vastaavien muiden käyttämien esineiden kanssa.

6) Älä jaa astioita, lasit tai ruokailuvälineet.

 

Miten ehkäistä infektiotauteja

Rokotukset ovat välttämättömiä, jos haluat välttää sairastumisen.

Kysy rokotustilanteestasi terveydenhuollon tarjoajaltasi.

Yleisesti ottaen:

  • Lasten tulisi saada suositellut lapsuusrokotukset.
  • Aikuisten tulisi varmistaa, että heidän rokotuksensa ovat ajan tasalla.
  • Kun matkustat ulkomaille, tarkista terveydenhuollon tarjoajalta, onko sinulla muita rokotuksia.
  • Varmista myös, että lemmikkisi rokotukset ovat ajan tasalla. Lemmikkisi suojelemisen lisäksi tämä suojaa myös sinua ja perhettäsi.
logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit