Här är några tips på hur du kan förebygga infektionssjukdomar, inspirerade av riktlinjer som publicerats av Harvard Medical School, sektionen för folkhälsa.

Huvudsyftet är att undvika att bli sjuk

Infektioner orsakas av mikroskopiska organismer som kallas patogener - bakterier, virus, svampar eller parasiter - som tar sig in i kroppen, förökar sig och stör de normala funktionerna. Infektionssjukdomar är en ledande orsak till sjukdom och död på många platser runt om i världen.

Vissa personer löper särskilt stor risk att drabbas av infektionssjukdomar, t.ex. personer med underliggande hjärtsjukdomar, onkologipatienter eller personer som tar immunsuppressiva läkemedel. För de flesta friska människor kan det dock räcka långt att följa några grundläggande principer för att förebygga infektioner.

Att förstå hur infektionssjukdomar överförs kan hjälpa dig att undvika att bli sjuk

För inte så länge sedan var det ingen som förstod att infektionssjukdomar orsakades av små organismer som flyttades från person till person. Även nu när vi vet att mikroskopiska levande mikrober orsakar sjukdomar är det inte alltid uppenbart hur de gör det. Men vi vet att de flesta mikrober kommer in genom öppningar i kroppen - våra näsor, munnar, öron, anus och genitalier. De kan också överföras via huden genom insekts- eller djurbett. Det bästa sättet att förebygga infektioner är att hindra patogener från att ta sig in i kroppen.

God hygien: det främsta sättet att förebygga infektioner

Den första försvarslinjen är att hålla bakterierna borta genom att följa goda personliga hygienvanor. Förebygg infektioner innan de bryter ut och undvik att sprida dem till andra med hjälp av dessa enkla åtgärder.

1) Tvätta händerna ordentligt. Du tvättar förmodligen händerna när du har varit på toaletten, innan du tillagar eller äter mat, och efter trädgårdsarbete eller andra smutsiga sysslor. Du bör också tvätta händerna efter att du har snutit dig, hostat eller nyst, matat eller klappat ditt husdjur eller besökt eller vårdat en sjuk person. Fukta händerna ordentligt. Tvätta in dig med tvål eller rengöringsmedel och gnid in handflatorna, handryggarna och handlederna. Var noga med att rengöra fingertopparna, under naglarna och mellan fingrarna. Skölj under rinnande vatten. Torka händerna och handlederna ordentligt.

2) Täck över en hosta. Täck munnen och näsan med en näsduk när du nyser eller hostar och släng den sedan. Om du inte har någon näsduk till hands, hosta eller nys i armbågen i stället för i händerna.

3) Tvätta och förbind alla skärsår. Alla allvarliga skärsår eller bett från djur eller människor bör undersökas av läkare. Peta inte på läkande sår eller blemmor och kläm inte på finnar.

4) Stanna hemma när du är sjuk av smittsamma sjukdomar. Det är den enkla. Skaffa bara en Playstation och håll dig lugn, så tillfrisknar du naturligt från de vanligaste infektionssjukdomarna.

5) Undvik att röra vid dina ögon, mun, näsa. Undvik direktkontakt med servetter, vävnader, näsdukar eller liknande som används av andra.

6) Dela inte på disk, glas eller matbestick.

 

Hur man förhindrar infektion av deseaser

Vaccinationer är nödvändiga om du vill undvika att bli sjuk

Rådgör med din vårdgivare om ditt immuniseringsstatus.

I allmänhet:

  • Barn bör få de rekommenderade barnvaccinationerna.
  • Vuxna bör se till att deras vaccinationer är uppdaterade.
  • Vid utlandsresor bör du rådfråga din vårdgivare om ytterligare vaccinationer.
  • Se också till att ditt husdjurs vaccinationer är uppdaterade. Förutom att skydda ditt husdjur skyddar detta även dig och din familj.
logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar